Museikon, muzeul dedicat teologiei, istoriei artei și icoanei: Joi, 11 august, conferința de presă, urmată de un tur care include vizitarea bisericii supranumite „a grecilor” din Alba Iulia și a bisericii de lemn din Pianu de Sus

Adăugat la Știri

MuseikonJoi, 11 august, va avea loc conferința de presă organizată în cadrul proiectului “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”. Conferința de presă va fi urmată de un tur de presă care include vizitarea bisericii supranumite „a grecilor” din Alba Iulia și a bisericii de lemn din Pianu de Sus.

Conferința de presă va avea loc începând cu orele 11:00, la biserica „Buna Vestire”, Alba Iulia – Centru, cunoscută în trecut și sub denumirea de „biserica grecilor”, str. Avram Iancu, nr. 7.

Vor fi alături de Dumneavoastră pentru a vă prezenta toate detaliile cu privire la stadiul de implementare a proiectului domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, domnul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, doamna Ana Dumitran, muzeograful responsabil cu amenajarea noului muzeu de artă religioasă, domnul Alexandru Știrban, șeful Centrului Național de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi din cadrul Muzeului albaiulian, și părintele Oliviu Botoi, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Gazdele evenimentului sunt: părintele conf. univ. dr. Remus Onișor și părintele conf. univ. dr. Dumitru Vanca.

Prin proiectul Museikon se doreste revitalizarea unei cladiri monument istoric din Alba Iulia, parteneri fiind Muzeul din Bergen (Norvegia), Muzeul National al Unirii si Arhiepiscopia Ortodoxa de la Alba Iulia. Proiectul este finantat prin Mecanismul Financiar SEE (Spatiul Economic European) 2009-2014, in baza donatiilor Norvegiei, Islandei si Liechtensteinului.

Pentru punerea in practica a proiectului Museikon se va restaura corpul de cladire C3, respectiv Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta din Alba Iulia, cladire monument istoric, considerata drept cea mai potrivita pentru a gazdui o astfel de expozitie. La inaugurare, muzeul va contine peste 5,642 de obiecte, precum si 52 de icoane si 15 carti restaurate. Muzeul va gazdui 3 icoane de o imensa valoare istorica, culturala si religioasa.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii