Municipiul Alba Iulia, premiat de Ambasada Franței pentru regenerare urbană

Adăugat la Știri

Municipiul Alba Iulia a fost premiat de Ambasada Franței pentru regenerare urbană. Proiectul premiat se încadrează într-o strategie de ansamblu a Municipiului Alba Iulia de peste 15 ani, care a vizat numeroase initiative  urbane și patrimoniale. Rezultatele s-au concretizat în schimbarea la față a celei mai mari cetăți din România, prin regenerare.

Festivitatea de decernare a premiilor pentru concursul de proiecte „Orașe durabile” a avut loc la București, la  Ambasada Franței,  luni, 14 mai, în prezența doamnei Ambasador Michèle Ramis.

Municipiul Alba Iulia a câștigat locul I, la categoria „Valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului”.  Proiectul cu care s-a înscris Municipiul în competiție-„Reabilitarea centrului istoric al orașului Alba Iulia, fortificație de tip Vauban, drumuri de acces, iluminat exterior și mobilier stradal, spațiu interior”-, a adus în atenție rezultatele amplului proces de reabilitare a zonei interioare a Cetății Alba Carolina, lucrări finanțate din fonduri europene.

Regenerare urbană: La această categorie a concursului a fost și cea mai strânsă competiție, 9 proiecte, față de 5-6 proiecte la celelalte trei secțiuni ale concursului. Alba Iulia s-a aflat în competiție cu municipii și orașe precum: Cluj Napoca, Craiova, Roman, Sinaia, Slatina.

Citește și Alba Iulia, între istorie și legendă

Juriul și-a justificat alegerea proiectului Municipiului Alba Iulia prin aceea că s-a reușit punerea în valoare a tuturor atuu-rilor Cetății Alba Carolina, cea mai mare cetate din România, prin amenajarea de spații urbane. De asemenea, s-a apreciat că proiectul se încadrează într-o strategie de ansamblu a municipiului de peste 15 ani, care a vizat numeroase inițiative urbane și patrimoniale. Rezultatele s-au concretizat în schimbarea la față a Cetății Alba Carolina, prin regenerare.

Punctajul obținut (46 de puncte) este mai mare decât punctajele maxime obținute de proiectele de la celelalte trei categorii.

Pe lângă diplomă și trofeu, Municipiul Alba Iulia a primit și un premiu care se va materializa într-o vizită de studiu în Franța, în cadrul căreia vor fi prezentate situri cu exemple de bune practici din domeniul valorizării și reabilitării patrimoniului.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii