Durata normala a timpului de lucru, in cazul salariatului de noapte, nu trebuie sa depaseasca o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal, care trebuie acordat in doua zile consecutive.

Pentru salariatii de noapte care lucreaza in conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala a timpului de lucru nu poate depasi in general 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore. Durata de 8 ore de munca pe timp de noapte poate fi depasita doar daca contractul colectiv de munca aplicabil stabileste acest lucru, insa, in acest caz, angajatorii trebuie sa le acorde salariatilor perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate suplimentar.
Inainte de a desfasura munca de noapte, salariatii trebuie sa beneficieze de un examen medical gratuit, care se se va face, ulterior, periodic.
Mai mult decat atat, Codul muncii obliga angajatorii a caror salariati presteaza munca pe timp de noapte in mod frecvent sa informeze inspectoratul teritorial de munca.

Citește și Deficit de forță de muncă : meserii fără meseriași

Lucrezi de noapte? Ce beneficii ai
Conform Codului muncii, salariatii de noapte beneficiaza fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii, fie de un program de lucru redus.
Astfel, acestia pot avea un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca salariul de baza sa fie diminuat.
Pe de alta parte, daca li se acorda un spor, acesta trebuie sa fie 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Cine nu poate lucra noaptea
Legislatia muncii prevede ca tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.
De asemenea, nu pot fi obligate sa lucreze schimbul III nici femeile gravide, lauzele sau cele care alapteaza.
Si salariatii cu probleme de sanatate cauzate de munca de noapte trebuie scutiti de schimbul III. Codul muncii obliga angajatorii sa le modifice programul de lucru, astfel incat acestia sa fie trecuti la munca de zi pentru care sunt apti.
Angajatorii care incalca oricare dintre prevederile legale referitoare la munca de noapte risca amenzi de minim 1.500 de lei, care pot ajunge si la 3.000 de lei.

Sursa:avocatnet.ro