Rămâi conectat

Știri

Monetăria din Alba Iulia – Casa de ”făcut” bani a Principatului Transilvaniei

Publicat

în

Citește pe www.radiounirea.ro despre Monetăria din Alba Iulia, din perioada în care Cetatea Marii Uniri era capitala Principatului Transilvania. Statutul de capitală a Principatului Transilvaniei pentru o perioadă de 150 de ani a conferit oraşului Alba Iulia şi un important rol în domeniul monetar.

Alba Iulia a fost, astfel, unul dintre centrele monetare importante ale Europei Centrale. Aici s-au bătut inclusiv monede de aur.

Activitatea Monetăriei de la Alba Iulia a acoperit două mari perioade: pe cea a principatului şi pe cea de după anul 1700, până la 1871. Primele monede au fost bătute în timpul principelui Gabriel Báthory, începând cu anul 1611, însă apogeul vechii monetării este atins sub principele Gabriel Bethlen, care a emis între anii 1618-1622 o mare masă monetară, incluzând şi piese de aur. O parte a acestor piese era bătută clandestin.

Importanţa monetăriei de la Alba Iulia este scoasă în evidenţă în cadrul unui proiect derulat de Primăria Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea „1 Decembrie 1918”, prin care sunt readuse în actualitate imagini şi realităţi aproape pierdute ale oraşului din urmă cu mai bine de 100 de ani. Clădirile monetăriei au existat între Palatul Principilor şi clădirea fostei Manutanţe, în zona de acces pe actualul Traseu al celor trei Fortificaţii.

Monetăria principatului a bătut o masă monetară extrem de diversă, cuprinzând piese mărunte, dar şi ducaţi sau taleri. Multe monede erau de aur, având caracter jubiliar. O astfel de monedă este cea emisă în 25 august 1620, cu prilejul urcării pe tron a lui Gabriel Bethlen, ca rege al Ungariei. Unele monede albaiuliene ilustrează nivelul ridicat al artei monetare atins în capitala principatului.

Piesele cu valoarea nominală cea mai mare, de 100 de ducaţi, considerate adevărate rarităţi numismatice, au fost emise sub principele Mihail Apafi (1661-1690). Potrivit istoricului, în jurul anului 1700, monetăria a ocupat spaţiile dezafectate ale unei foste mănăstiri de călugăriţe. Construcţia clădirilor acesteia a fost realizată între anii 1714 şi 1717, luând forma unui edificiu patrulater, cu etaj, înconjurat de ateliere şi de locuinţe ce beneficiau şi de două fântâni interioare. Monetărie cuprindea şi un laborator de sublimare a mercurului şi un laminor, ridicate în anii 1761 şi 1799 la Miceşti.

Existenţa monetăriei la Alba Iulia a însemnat bani şi putere pentru cei care ai administrat oraşul şi Principatul Transilvaniei. Gabriel Bethlen s-a folosit de această stare de lucruri inclusiv pentru a ridica Palatul Principilor, cea mai mare şi una dintre cele mai reprezentative clădiri din Cetate.

sursa: adevarul.ro

Foto: edu.kindergraff.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba