Modificările de apartament în noua lege a asociațiilor: Ce obligații vor avea proprietarii și ce amenzi vor risca

Adăugat la Știri

Modificările de apartament pentru care e necesară o autorizație de construire vor trebui aduse la cunoștința asociației de proprietari, prevede viitoarea reglementare a asociațiilor de proprietari, aplicabilă din 28 septembrie. Condițiile în care se pot face modificări de către proprietarii de apartamente vor fi ușor dezvoltate în această nouă lege, care prevede și amenzi mai mari pentru încălcarea obligațiilor ce le revin.

Subiectul modificărilor apartamentelor și spațiilor comune din blocuri se regăsește și în noua lege, cu o abordare similară, puțin mai detaliată. Nici actuala lege nu va condiționa modificările în apartament de aprobarea asociației de proprietari, dar o obligație de înștiințare cu privire la acestea apare în noua lege. Totuși, se referă numai la situațiile în care e necesară pentru acele modificări o autorizație de construcție.

Modificările care implică zidurile ce separă apartamentele rămân sub umbrela unei reglementări similare celei existente până acum.

Noua reglementare prevede o obligație expresă a proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații va atrage, potrivit actului, o amendă de la 200 la 1.000 de lei, chestiune neprecizată până acum în actuala lege.

Cei care vor pune în pericol integritatea structurală a condomniului sau a altor apartamente, să zicem, sau care vor afecta buna funcționare a instalațiilor aferente acestora vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei.

Apoi, modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea noii legi se va sancționa cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei (amenzile sunt de două ori mai mari ca acum). E vorba, mai exact, de nerespectarea obligației de a obține acordul membrilor din asociație și, mai ales, dacă e cazul, de acordul proprietarilor afectați.

Sursa:avocatnet.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii