Misa Pap (Serbia), primul lider în Openul Internaţional al României la şah de la Alba Iulia

Adăugat la Sport, Știri

Misa Pap (Serbia) este primul lider în Openul Internaţional al României la şah. Moksh Amit Doshi (India) a obţinut ieri titlul de maestru international

După primele 3 runde ale Openului Internaţional al României la şah un singur jucător a obţinut 3 victorii şi a devenit primul lider al turneului. Marele maestru internaţional Misa Pap (Serbia) a avut o evoluţie perfectă până acum, învingându-i pe rând pe maeştrii FIDE Lachezar Yordanov (Bulgaria), George Stoleriu şi Adrian Sechereş. Jucătorul sârb este urmat în clasament de un grup de 6 jucători cu 2,5 puncte format din Alexei Fedorov (Belarus), Vadim Shishkin (Ucraina), Artem Omelja (Ucraina), Moksh Amit Doshi (India), Alexandru Banzea (România) şi Gevorg Harutjunian (Armenia).

Startul foarte bun al campionului Asiei de juniori sub 16 ani, Moksh Amit Doshi, i-a adus şi punctele rating de care mai avea nevoie pentru atingerea nivelului rating de 2400. Cum tânărul junior indian avea deja obţinute 6 norme de maestru internaţional, dublu decât este necesar, şi mai trebuia să îndeplinească doar condiţia de rating, el a obţinut ieri titlul de maestru international fiind aplaudat pentru succesul său de toţi ceilalţi participanţi la turneu. Clasat printre fruntaşi şi săptămâna trecută la openul de la Hoogeveen (Olanda), tânărul jucător indian este un candidat serios la podium şi în turneul de la Alba Iulia.

Un start mai puţin bun a avut favoritul principal al turneului, Andrei Istrăţescu, care este încă în căutarea primei victorii, după ce în primele 3 runde a terminat toate partidele remize, una dintre ele împotriva juniorului albaiulian Iustin Ciorgovean, care de altfel a avut avantaj clar împotriva experimentatului mare maestru internaţional, dar a ratat transformarea avantajului în victorie.  Mai sunt însă 6 runde până la final, timp suficient pentru ca Andrei Istrăţescu să revină în plutonul fruntaş şi să încerce să repete performanţa din 2017 când a câştigat turneul. Exact în aceeşi situaţie, cu 3 remize în primele 3 runde, se află şi învingătorul de anul trecut al Openului Internaţional al României la şah, maestrul international Ihor Nester (Ucraina), o dovadă în plus că turneul este nu doar foarte puternic, ci şi foarte echilibrat.

In secţiunea B patru jucători au punctaj maxim după 3 runde: Sorin Levay, Constantin Ţurlea, juniorul Bohdan Lozynskyi (Ucraina – 14 ani) şi veteranul cugirean Mihai Vîlceanu. În plutonul urmăritor, format din 8 jucători care au acumulat 2,5 puncte se află un alt şahist cugirean Ovidiu Crăciun, favoritul nr.2 al turneului Mădălin Andronescu, Tudor Ursente, campioana Moldovei de junioare Valentina Verbin şi 4 juniori români Cristian Şerban, Andrei Secrieru, Ştefan Prisăcaru şi Sebastian Sarighioleanu. De notat şi evoluţia excelentă de până acum a juniorilor David Radu, campion al Uniunii Europene de juniori sub 10 ani în 2018, şi Alexandru-Mircea Butolo, campionul naţional en titre de juniori sub 10 ani, care vor juca în runda a 4-a unul împotriva celuilalt, dar şi a junioarei Sabina Piţigoi (14 ani), toţi trei reuşind câte două victorii în primele trei runde.

Turneul continuă astăzi cu runda a 4-a, programată să înceapă la orele 16 la Hotelul Transilvania din Alba Iulia. De dimineaţă jucătorii prezenţi la Alba Iulia au în program o plimbare în Cetatea Alba Carolina, unde vor vizita cele mai importante obiective turistice ale oraşului.

Openul Internaţional al României la şah este o competiţie organizată de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii