Rămâi conectat

Educație și Cultură

Ministerul Educației a publicat regulamentul competiţiilor şcolare : Câţi bani primesc elevii medaliaţi şi profesorii pregătitori

Publicat

în

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern privind stimularea performanței şcolare înalte din învățământul preuniversitar. Profesorul care a pregătit elevul premiat primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Detaliile pe radiounirea.ro.

Proiectul cuprinde normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea şi desfăşurarea competițiilor școlare, extrașcolare şi extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiați, profesorilor care i-au pregătit și unităților școlare de proveniență a premianților.

Elevii din învăţământul preuniversitar de stat, precum și cei din învățământul particular și confesional acreditat, care participă la competiții școlare pe discipline, multidisciplinare, interdisciplinare, transdisciplinare şi la competiții educative extrașcolare şi extracurriculare beneficiază, în regim de gratuitate, pe perioada desfășurării respectivei activităţi de:

  • cazare și masă în internatele şi cantinele școlare, în taberele şcolare, în cabane și hoteluri de până la trei stele inclusiv;
  • transport cu trenul, cu mijloace rutiere, maritime sau fluviale și cu avionul. Pe teritoriul României, transportul cu trenul se poate face la clasa a II-a, pe distanțe mai mici de 300 km, respectiv la clasa I sau cu vagon de dormit pe distanțe de cel puțin 300 km;
  • diurnă, fonduri pentru obținerea vizei, a asigurărilor medicale și pentru cheltuieli cu decontare ulterioară, pentru elevii care fac parte din loturile României participante la etapa internațională a competițiilor școlare organizate în străinătate, conform reglementărilor în vigoare.

Cadrele didactice care însoţesc elevii beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au elevii.

Drepturile elevilor și ale cadrelor didactice, amintite mai sus, precum şi celelalte cheltuieli privind desfăşurarea competițiilor școlare se suportă după cum urmează:

-pentru etapa judeţeană/a municipiului București, interjudeţeană şi regională, de către unităţile de învăţământ din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin;

-pentru etapa națională, de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratelor școlare/unităților de învățământ care organizează această etapă a competițiilor şcolare cu excepţia cheltuielilor pentru:

  • transportul elevilor și al cadrelor didactice care însoțesc elevii la această etapa a competiției şcolare, care se suportă de către unitățile de învățământ de care aparţin aceştia;
  • transportul, cazarea şi masa pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, membrii comisiilor centrale/grupurilor de lucru ale comisiilor centrale ale competițiilor şcolare naționale, care se suportă din fondurile alocate de MENCŞ inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
  • pentru pregătirea centralizată a loturilor naționale, de către MENCŞ din fondurile alocate inspectoratului școlar județean/ al municipiului București – organizatorul acestei activități; excepţie face transportul elevilor și al cadrelor didactice care însoțesc elevii la această activitate care se suportă de către unitățile de învățământ de care aparţin aceştia;

-pentru etapa internațională a competițiilor școlare organizate în străinătate (taxă pentru centrul coordonator internațional, taxă de participare, transportul internaţional, cheltuieli pentru viză și asigurări de sănătate, diurnă și cheltuieli cu decontare ulterioară) de către MENCŞ, iar transportul intern de către unităţile de învăţământ de care aparţin;

-pentru etapa internațională a competițiilor școlare organizate în țară, de către MENCŞ prin inspectoratul şcolar organizator.

Instituțiile de învățământ superior implicate pot contribui financiar la organizarea și desfășurarea acestei etape.

Citește și 100 de elevi de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au terminat semestrul întâi cu medii peste 9.00

Elevii şi formaţiile/echipele de elevi premiați primesc diplome, medalii şi stimulente financiare în cuantumuri după cum urmează:

Cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, sunt următoarele:

  • la etapa naţională se acordă de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator al acestei etape a competițiilor:

– premiul I – 150 lei;
– premiul II – 115 lei;
– premiul III – 85 lei;
– mențiune – 65 lei;

  • la etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria I (desfășurate la nivel mondial), se acordă de către MENCŞ:

– premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut -12.550 lei;
– premiul I/medalie de aur -9.720 lei;
– premiul II/medalie de argint -8.330 lei;
– premiul III/medalie de bronz -5.950 lei;
– mențiune – 4.065 lei;

  • la etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria a II-a (desfășurate la nivel european sau regional), se acordă de către MENCŞ stimulente în valoare de:

– premiul I/medalie de aur – 4.440 lei;
– premiul II/medalie de argint – 3.785 lei;
– premiul III/medalie de bronz – 2.945 lei;
– mențiune – 2.550 lei;

Pentru profesorul care a pregătit elevul premiat la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a se acordă un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu cel acordat elevului se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.

În cazul în care elevul obține mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elevul pregătit.

Dacă elevul care a obținut mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea stimulentului echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elev se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori.

În cazul în care un profesor a pregătit mai mulți elevi care au obținut distincții la competiţiile şcolare internaționale, acesta primește un singur stimulent cu valoare egală cu cea a stimulentului acordat pentru cea mai mare distincție obținută de elevii săi.

Pentru şcoala unde frecventează elevul/elevii premiat/premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a se acordă aceleași stimulente pe care le-a/le-au obținut elevul/elevii săi. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

Cuantumurile stimulentelor financiare acordate pe echipă/formație de elevi sunt următoarele:

  • pentru echipele/formațiile cu un număr de peste 20 elevi, la etapa naţională se acordă de către MENCŞ din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

– premiul I – 880 lei;
– premiul II – 640 lei;
– premiul III – 480 lei;

  • pentru echipele/formațiile cu un număr de până la 20 elevi, la etapa naţională se acordă de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

– premiul I – 440 lei;
– premiul II – 320 lei;
– premiul III – 240 lei;

Instituţiile de stat, persoanele juridice sau fizice, operatorii economici pot acorda stimulente speciale elevilor care au obținut distincții la competițiile școlare.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

În Alba, sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți

Publicat

în

Sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți, în Alba

În perioada 25-26 aprilie se va desfășura Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți, ediția 2024.
Aceasta va avea loc la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.
Pe parcursul celor două zile, elevii reprezentanți din întreg județul vor beneficia de ateliere tematice din sfera reprezentării elevilor, moderate de colegi de ai lor sau de invitați speciali, cu scopul de a îmbunătății procesul de a face vocea elevilor auzită la nivel județean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Publicat

în

Calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie a unei eleve de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia

Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să se califice la faza națională.

„Acest rezultat remarcabil a fost obținut datorită interesului deosebit pentru religie, dar și datorită profesoarei Simona Florea, care s-a implicat în pregătirea pentru etapa județeană. Elisa este un real exemplu de ambiție, voință și seriozitate, iar dincolo de motivația pentru performanță se dezvăluie o fată sensibilă, matură, preocupată de latura spirituală și de cunoașterea lui Dumnezeu.

Pasiunea pentru religie îmbinată cu pregătirea temeinică au ajutat-o pe eleva Elisa Jeler să obțină această performanță remarcabilă și să se califice la faza națională. Rezultatul ei reprezintă un motiv de mândrie pentru dascălii și elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, acesta adăugându-se în palmaresul generos de premii și distincții obținute în acest an școlar. Felicitări și mult succes la etapa națională!”, au transmis reprezentanții unității de învățământ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

O nouă bibliotecă, la Aiudul de Sus

Publicat

în

La Aiudul de Sus, o nouă bibliotecă

Marți 23 aprilie a avut loc inaugurarea Bibliotecii „Ovidiu Hulea” din cadrul Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” din Aiudul de Sus.
Proiectul, realizat pe bază de voluntariat, la inițiativa ASTRA – Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, cuprinde cărți, publicații și tablouri primite din donații.
Este al doilea proiect dedicat păstrării identității naționale realizat de Direcția de Cultură – Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” în colaborare cu Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud.
Vă reamintim că la Gârbova de Jos cele două instituiții de cultură au realizat prima expoziție etnografică din zonă, un adevărat muzeu al tradițiilor naționale.
Acest proiect de păstrare și valorificare a universului interior al unei gospodării tradiționale românești este întregit acum de deschiderea Bibliotecii „Ovidiu Hulea” din Aiudul de Sus.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba