Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, primul primar român al orașului Alba Iulia, figurile istorice ce vor defila în ”Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viață”

Adăugat la Știri

Sâmbătă, 20 mai 2017, de la ora 19:00 va avea loc la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia deschiderea oficială a Nopții Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment, celor patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian ( Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis) li se va adăuga și Garda Națională. Organizatorii evenimentului: Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citește și Viceprimarul Gabriel Pleșa, la Unirea FM : Purtăm tratative pentru achiziționarea călimarei și a peniței de aur cu care s-a semnat actul Unirii de la Alba Iulia

Programul evenimentului

Muzeul Național al Unirii

Ora 19:00

Deschiderea oficială

Reprezentație Garda Apulum

Ora 19:45

Parada Personajelor istorice

Orele 20:00 – 01:00

Istoria prinde viață în muzeu cu peste 40 de personaje istorice

Ateliere de pictat icoane

Orele 20:00 – 22:00

Momente muzicale… muzică barocă și interbelică:

-Liviu Cernat – Ovidiu Pârjol – Robert Gavrilaș

Ora 24:00

Moment muzical … Jazz

-Laura Orian

Sala Unirii

Orele 20.00-01.00

Atelier de cusături tradiționale și confecționat jucării

Strada Muzeului

Orele 20.00-01.00

Ateliere antice

  • Monetărie                              ”plante magice” dacice
  • Fierărie              pielărie
  • Prelucrare lemn                      confecționat podoabe
  • Prelucrare os   tir cu arcul

Jocuri romane (latrunculi, mola zaruri, astragalus etc.)

  • Atelier de scris/ ”officina scriptoria”

Ora 22:00

Reprezentație Garda Națională

Ora 23:00

Dansuri antice / Magna Nemesis

– Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis

Spațiul expozițional Poarta III

Orele 20.00-01.00

  • New kids in town: Cartier Creativ Carolina

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii