Mierea este alimentul cu cel mai lung termen de valabilitate. Vezi lista alimentelor care pot fi consumate și după data expirării

Adăugat la Știri

supermarketO parte dintre alimentele disponibile pe piață au o durată de consum mai lungă decât cea trecută pe ambalaj. O asociație franceză a consumatorilor a întocmit o listă cu alimente care pot fi consumate după data expirării. De asemenea, este specificată și perioada în care acestea nu prezintă nici un pericol pentru sănătate.

Ambalajele alimentelor indică în unele cazuri două termene de expirare: data limită pentru consum, care apare sub sintagma a se consuma până la, și care trebuie respectată pentru calitatea produsului, dar și data limită de consum optim, înscrisă astfel: a se consuma de preferință înainte de, care nu trebuie respectată cu strictețe.

Iată produsele care pot fi consumate și după data expirării înscrise pe ambalaj:

Brânzeturile: Dacă nu se desface ambalajul ermetic, brânza poate fi păstrată cu până la două săptămâni mai mult decât data limită.

Iaurturile: Pot fi păstrate cu până la o lună mai mult decât data limită, în funcție de compoziție. În cazul iaurturilor cu fructe data limită este mai scurtă.

Jambonul și cârnații uscați: Mezeluri pot fi consumate cu până la două săptămâni după data limită.

Laptele UHT poate fi consumat și după o lună de la data expirării, dacă sticla sau cutia nu este deschisă.

Ciocolata: aceasta se menține bună și după doi ani de la data expirării chiar dacă tabletele sunt acoperite de un strat subțire alb, datorat contactului aerului cu cacaua.

Produsele congelate: Pot fi consumate cu până la doi ani mai mult decât data expirării.

Orezul și pastele făinoase pot fi păstrate și trei ani peste data limită înscrisă pe ambalaj.

Asociația franceză mai precizează că mierea este un produs care aproape că nu se perimează. Aceasta își poate schimba gustul cam după cinci ani.

Silvia Surugiu

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.177
e-mail: surugiuaalba@gmail.com

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.