Rămâi conectat

Știri

Metode ingenioase de trezire atunci când nu exista ceasul deșteptător

Publicat

în

Deşi dimineaţa nu este pentru toţi momentul preferat al zilei, mai de voie, mai de nevoie, în vechime oamenii apelau la tot felul de metode ingenioase de a întâmpina zorii zilei fără întârziere…
Dacă astăzi avem fel şi fel de alarme electronice, alarme pe mobil cu funcţie de amânare ca să mai păcălim puţin trezirea cu noaptea în cap, sau alarme futuriste care îţi cer să dezlegi adevărate puzzle-uri ca să se dezactiveze, strămoşii noştri aveau ritualuri de trezire puţin diferite.
Ceasul cu „clopoţel” s-a inventat abia în 1787, aşa că n-ai cum să nu-ţi pui întrebarea cum de reuşeau oamenii să se trezească în fiecare zi la timp înainte de apariţia acestui mecanism opresiv-salvator… Nevoia te învaţă, aşa că în vechime s-au născocit metode care mai de care mai ingenioase!
Ceasul cu… teatru de păpuşi al lui Yi Zang
Te-am surprins? Sunt sigur că te gândeai la cocoşi trezitori, nu? Ei bine, metoda „cocoşului” nu prea era agreată în vechime, pentru că orătăniile, deşi matinale, nu sunt şi consecvente.
Cei care au crescut la ţară ştiu bine cât de „defazaţi” pot fi cocoşii folosiţi pe post de ceas deşteptător. Croncănesc din orice şi după cum îi taie capul, motiv pentru care nu sunt deloc un ceasornic exact şi de încredere.
Acesta este motivul pentru care Yi Zang, un călugăr, matematician, inginer şi astronom chinez, a conceput în anul 725 un ceasornic îngrozitor de complicat care bătea gonguri la diferite ore.
Totuşi, mecanismul inventatorului chinez nu era deloc… portabil, fiind acţionat de o roată de apă, care, atunci când rotea anumite angrenaje, declanşa un spectacol pompos cu păpuşi, gonguri şi clopoţei. Te trezeai practic în trâmbiţe de circ!
Nevoile fiziologice
Războinicii amerindieni se trezeau în zori după cum le dicta… vezica. Potrivit consemnărilor din cartea lui Stanley Vestal, Calea războinicului: Povestea adevărată a indienilor sioux spusă printr-o biografie a căpeteniei Taur Alb, „războinicii indieni îşi programează din vreme ora de trezire ajustând cantitatea de apă băută înainte de culcare.”
Tehnica funcţionează la fel de bine şi astăzi, şi poate nu-i o idee tocmai rea pentru cei care abuzează de butonul de amânare a alarmei (printre care mă număr şi eu).
Alarma cu lumânare
În secolul al 18-lea, oamenii care aveau nevoie de stimuli atât auditivi cât şi vizuali ca să fie smulşi din somn se bazau pe alarma cu scăpărătoare cu cremene.
Maşinăria, inventată de austrieci, declanşa la o oră prestabilită un clopoţel, care, la rândul lui, activa un alt mecanism ce aprindea o scăpărătoare cu cremene. Scânteia aprindea apoi o lumânare, care se ridica în poziţie verticală cu ajutorul unui arc.
În eventualitatea în care succesiunea complexă de artificii pirotehnice nu provoca un incendiu de toată frumuseţea şi beneficiarul nu ardea ca o torţă, omul se trezea vesel şi vioi la ora dorită şi îşi începea liniştit treburile matinale…
Alarma cu pasăre a lui Hutchins
În 1787, inventatorul american Levi Hutchins a creat versiunea rudimentară a ceasului personal cu alarmă pe care-l folosim astăzi. Toate bune şi frumoase, doar că avea un mare defect: se declanşa doar la ora patru dimineaţa…
Hutchins nu s-a gândit la potenţialul mercantil al mecanismului său, aşa că nu s-a obosit să-şi breveteze invenţia sau să introducă o funcţie reglabilă pentru cronometrul alarmei. Omul s-a mulţumit cu faptul că avea la îndemână o metodă sigură de a se trezi dimineaţa la ora dorită de el.
Trezitorii profesionişti
Deşi ceasornicele personale cu alarmă au fost brevetate până la urmă în Europa în 1847 (şi în America în anul 1876), acestea n-au avut priză la public decât abia târziu. Pur şi simplu nu era nevoie de astfel de maşinării când străzile şi aleile erau colindate tot timpul de trezitori profesionişti.
Meseria de ceas deşteptător uman, care s-a păstrat în Anglia şi în Irlanda până pe la sfârşitul anilor 1970, presupunea bătăi zgomotoase la uşă şi azvârlirea de diverse obiecte în geam până ce clientul se urnea din pat şi se punea pe picioare.
Deoarece serviciile lor erau mult mai ieftine decât achiziţionarea unui ceas sofisticat, breasla trezitorilor a crescut şi s-a extins pe toată perioada erei Revoluţiei Industriale.
În funcţie de caracteristicile şi preferinţele clienţilor, trezitorii foloseau ciocane moi, prăjini, sau boabe de mazăre uscată pe care le proiectau în geamuri suflându-le prin paie.
Dacă te întrebi acum cine îi trezea pe trezitori, ajungem inevitabil la dilema cu „oul sau găina.” E o enigmă interesantă pe care te invit s-o dezlegi de unul singur.
Sursa: secretele.com

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba