Rămâi conectat

Sport

Memorialul Hosszú Elemér la şah rapid, turneu tradiţional organizat de Colegiul Naţional ”Bethlen Gábor” din Aiud

Publicat

în

Dacă e februarie, e şah la Colegiul Naţional ”Bethlen Gábor” din Aiud. Pentru al treilea an consecutiv, catedra de educaţie fizică şi sport a colegiului, în colaborare cu Asociaţia Sportivă BGK Aiud şi Casa Corpului Didactic Alba (prin implicarea directă a domnului director Deák Székely Szilárd Levente), a organizat turneul de şah rapid Memorialul ”Hosszú Elemér” ediţia a III-a.

Cei peste treizeci de participanţi de toate vârstele au realizat jocuri interesante şi spectaculoase. De remarcat prezenţa unui mare număr de elevi, nu doar de la şcolile aiudene, dar şi albaiulieni, aceştia din urmă legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal „Unirea” din Alba Iulia, unde se pregătesc sub îndrumarea maestrului Marius Ceteraş, prezent şi la această ediţie a turneului în mijlocul participanţilor. De asemenea foarte mulţi pasionaţi ai acestui sport al minţii, foşti elevi ai Colegiului au onorat cu prezenţa turneul. Turneul s-a desfăşurat pe parcursul a 7 runde în sistem elveţian, iar arbitrajul a fost asigurat de domnii Vlad Aurelian şi Bárdi Tibor.

În clasament general primele locuri au fost ocupate de maestrul aiudean Ionel Miron, care şi-a învins pe rând toţi rivalii, demonstrând încă o dată că este unul dintre cei mai buni jucători din judeţul Alba, urmat de albaiulienii Florin Claudiu Radasciuc şi Sandu Giulian Sicra.

S-au acordat şi mai multe premii speciale după cum urmează:

Categoria copii sub 14 ani

  1. Gheorghe Pleşa (CSM Unirea Alba Iulia)
  2. Alexandru Simina (CSM Unirea Alba Iulia)
  3. Cătălin Ghioghiu (Şcoala gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud)

Categoria junioare

  1. Bárdi Lujza (Colegiul Naţional ”Bethlen Gábor” Aiud)

Categoria juniori

  1. Augustin Sasu (Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud)
  2. Pinkóczi József (Colegiul Naţional ”Bethlen Gábor” Aiud)
  3. Kerekes Ákos (Colegiul Naţional ”Bethlen Gábor” Aiud)

Categoria veterani

  1. Aurel Buciuman (Şard)
  2. Mircea Cepoiu (Alba Iulia)
  3. Emanuil Pop (Aiud)

Citește și Care sunt cele mai iubite sporturi

“Scopul acestui concurs a fost stimularea interesului elevilor pentru practicarea şahului, dar şi pentru practicarea unor activităţi de masă, cu petrecerea timpului liber în mod util. Am încercat de asemenea să prezentăm activitatea şahistă a marelui maestru Hosszú Elemér. Fost profesor de fizică la colegiul nostru, Hosszú Elemér a reuşit să pună bazele acestui sport prin organizarea unor cercuri sportive de şah, unde copii au avut posibilitatea de a cunoaşte şi îndrăgi acest „joc al minţii”, atingând mai apoi rezultate deosebite la diferite concursuri. Hosszú Elemér s-a născut în anul 1942 în localitatea Dej. A început şcoala primară în satul natal Hidhalmás, apoi studiille şi le-a continuat în Dej, iar liceul în Bistriţa unde şi-a luat şi bacalaureatul. Tainele şahului le-a descoperit de la tatăl său, care i-a devenit şi mentor. A participat la toate concursurile şcolare, pe care de obicei le-a şi câştigat. La 16 ani juca chiar mai bine decât tatăl său. Pasiunea pentru şah nu l-a părăsit nici în timpul studenţiei. Stabilit apoi în Aiud, a predat la mai multe şcoli săteşti, unde de asemenea a început să predea şi şahul. Ajungând să predea la Colegiul Bethlen Gábor, s-a preocupat să infiinţeze un club de şah la nivel de oraş şi un cerc de şah în cadrul şcolii. Pe lângă un minunat profesor de fizică, a fost şi un foarte bun antrenor de şah. A participat şi a câştigat multe concursuri, reuşind să obţină titlul de maestru în şah, iar în anul 1980 a devenit campion naţional la şah prin corespondenţă. A fost inclus în urma acestui rezultat în lotul naţional al României, cu care a participat la campionatele europene şi mondiale. A obţinut de asemenea titlul de maestru internaţional la şah prin corespondenţă. Şahul fiind pasiunea sa de o viaţă, a încercat toată viaţa să antreneze, să descopere şi să mentoreze noi talente. Ocupându-se permanent de pregătirea tinerilor şi îndrumarea lor în tainele şahului a descoperit numeroase talente. Dintre discipolii săi cel mai cunoscut este Takács Béla, fost elev al Colegiul Naţional ”Bethlen Gábor” din Aiud, care a cucerit mai multe titluri naţionale de juniori, iar ulterior a devenit mare maestru internaţional şi campion naţional de seniori. În anul 1991, la doar 49 de ani, în urma unui tragic accident de maşină, Hosszú Elemér s-a stins din viaţă lăsând în urmă pasiunea sa imensă pentru acest sport pe tabla cu 64 de pătrăţele. Noi am încercat prin organizarea acestui memorial să trezim interesul elevilor noştri pentru şah şi să demonstrăm că, folosind sistematic gândirea, copiii pot ajunge mult mai devreme la stadiul operaţiilor concrete – într-o clasificare de evoluţie intelectuală. Mulţumesc tuturor partenerilor şi sponsorilor care au contibuit la buna desfăşurare a acestui turneu memorial.” a declarat prof. Kerekes Ferenc, Colegiul Naţional ”Bethlen Gábor” Aiud.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sport

Victorie în fața Rapidului și clasare pe locul 3 la finalul sezonului regular pentru Volei Alba Blaj

Publicat

în

Volei Alba Blaj, victorie în fața Rapidului și clasare pe locul 3 la finalul sezonului regular

Volei Alba Blaj a câștigat meciul de pe teren propriu cu Rapid din ultima etapă a sezonului regular al Diviziei A1 la volei feminin.

Campioana în exercițiu a României s-a impus cu 3-2 în partida disputată în sala polivalentă „Alba Blaj Arena”.

În urma acestui rezultat Volei Alba Blaj este pe locul 3 în clasament la finalul sezonului regular.

Echipa din Blaj va întâlni formația Dinamo București în faza eliminatorie a campionatului, pentru calificarea în semifinale.

foto: Dragoș Basaraba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sport

Victorii în cursa pentru play-off ale echipelor de liga a treia din Alba Iulia

Publicat

în

Echipele de liga a treia din Alba Iulia, victorii în cursa pentru play-off

Formațiile de liga treia din Alba Iulia au continuat cursa pentru calificarea în play-off-ul seriei a noua cu victorii.

CS Universitar din Alba Iulia a câștigat cu 3-0 partida de la Cluj-Napoca cu Viitorul Cluj. Au marcat Marian Târșa, Abdoulaye Niakate și Răzvan Pîntea, toate golurile venind în repriza secundă.

CSM Unirea Alba Iulia s-a impus cu 2-1, la Zlatna, în fața Avântului Reghin. Oaspeții au condus cu 1-0 încă din primul minut de joc, după reușita fostului unirist Toni Suciu. „Alb-negrii” au remontat, însă, până la pauză, prin „dubla” căpitanului Răzvan Fetița, primul gol al acestuia fiind din penalty. Oaspeții au evoluat în inferioritate numerică din minutul 60, când Raul Suciu a fost eliminat pentru cumul de cartonașe galbene. Lovitura simbolică de start a acestei partide a fost dată de antrenorul Ștefan Fogoroși.

Metalurgistul Cugir a ieșit din cursa pentru play-off, după ce a fost învinsă cu 2-0, la Morești (Mureș) de Unirea Ungheni.

La rândul său, Industria Galda, implicată în lupta pentru evitarea retrogradării, a fost învinsă oe „Galda Arena” cu 3-1 de ACS Mediaș după ce a condus cu 1-0 prin golul înscris de Silviu Mureșan. Prin această victorie echipa din Mediaș este sigură de prezența în play-off, la fel ca liderul Gloria Bistrița-Năsăud.

foto: facebook Csu Alba Iulia, CSM Unirea Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sport

Duel de foc cu Rapid pentru Volei Alba Blaj

Publicat

în

Volei Alba Blaj – Rapid în Divizia A1 la volei feminin

Volei Alba Blaj va întâlni liderul Rapid în ultima etapă a sezonului regular din Divizia A1 la volei feminin.

Partida este programată duminică, de la ora 16.00, în sala polivalentă „Alba Blaj Arena”.

Volei Alba Blaj este în acest moment pe locul 3. Are însă doar un punct mai puțin decât liderul Rapid și viceliderul CSM Lugoj.

Rapid este pregătită acum de antrenorul care a scris istorie la Volei Alba Blaj, Darko Zakoč.

foto: facebook Volei Alba Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba