Procesul de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari ai Armatei continuă în acest an cu o nouă etapă, care a început luni cu selecționarea candidaților care doresc să se încadreze în funcții de ofițeri, maiștri militari, subofițeri și soldați-gradați rezerviști voluntari.
Recrutarea candidaților se va desfășura până pe 8 iunie, iar selecția candidaților, repartizarea pe funcții, anunțarea candidaților declarați admiși și instruirea acestora se vor desfășura conform unui calendar care va fi anunțat în timp util, se arată într-un comunicat al MApN.
Pentru anul 2018 sunt disponibile peste 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofițeri, aproximativ 140 pentru maiștri militari, aproximativ 680 pentru subofițeri și peste 2.200 pentru gradați și soldați rezerviști voluntari.
Pentru înscrierea în procesul de recrutare și selecție, candidații trebuie să se prezinte la sediile centrelor militare zonale, județene sau de sector pe a căror rază își au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente: actul de identitate, în original și în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim șase luni înainte de data depunerii; acte de studii și alte documente care atestă alte competențe dobândite, în original și în copie; permisul de conducere, în original și în copie, dacă este cazul, pentru candidații fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuțiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original și în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.
La prezentarea la sediile centrelor militare, candidații vor fi informați cu privire la etapele procesului de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susțină probele de selecție, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire inițială (dacă este cazul).
De asemenea, candidații fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile și specialitățile militare pentru care aceștia prezintă aptitudini.
În urma campaniei de recrutare și selecție a soldaților și gradaților rezerviști voluntari desfășurată în anul 2017, au fost recrutați 739 de candidați, dintre care 209 au semnat contracte cu unitățile militare beneficiare.
Rezerviștii voluntari reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă față de cea a personalului militar în activitate.
Un rezervist voluntar primește 10% din salariul de bază în perioada în care nu se află la instrucție.
Sursa:activenews.ro