Rămâi conectat

Educație și Cultură

Manualele de religie de clasa a III-a propovăduiesc doctrina spaimei: copii morţi în somn, călcaţi de maşină dacă muncesc de Sărbători sau lăsaţi muţi dacă nu pupă moaşte

Publicat

în

Lecţiile din manualele de religie au stârnit în ultimii ani numeroase critici. Deşi o mare parte a manualelor care aveau conţinut cu impact emoţional asupra copiilor au fost retrase, noile manuale stârnesc la rândul lor controverse.

Manualele de religie de clasa a III-a conţin informaţii de-a dreptul traumatizante pentru elevi. Copiilor de 9 ani le este prezentat un Dumnezeu răzbunător şi violent, care îi pedepseşte aspru pe cei care fac fapte rele.

Controversă, manipulare, îndoctrinare, afacere. Cam acestea sunt cuvintele care rezumă scandalul „orei de religie”, care dintr-odată şi-a schimbat caracterul din obligatorie, în opţională.

Până la revizuirea manualelor de religie, promisă de mai marii Bisericii, elevii continuă să înveţe de pe manuale care conţin informaţii controversate şi lecţii care riscă să îi afecteze emoţional.

În loc să fie prezentat, pe înţelesul copiilor, un Dumnezeu al dragostei, al bunătăţii, al prieteniei, manualele tratează şi creionează natura răzbunătoare a Creatorului.

La lecţia „Moise, de la robie la libertate” elevii află cât de răzbunător poate fi Dumnezeu. „Ca să-l determine pe faraon să-i elibereze din robie pe evrei, Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele”: a transformat în sânge apa râului Nil, a acoperit cu broaşte tot pământul Egiptului, au apărut ţânţari peste tot, a umplut casele şi pământul egiptenilor cu tăuni, au murit de foame multe vite, au apărut răni şi bube pe oameni şi pe vite, a trimis grindină, apoi lăcuste care au distrus totul, a trimis întuneric peste Egipt, a ucis pe primii băieţi nou-născuţi în familiile egiptenilor, iar pedeapsa care l-a lovit „direct în inimă” pe faraon a fost să îi omoare fiul care îi urma la tron” .

Relatări horor despre un copil sufocat în somn

În acelaşi manual, conceptul de păcat şi păcătos este indus în mentalul colectiv încă din primele pagini ale cărţilor. Copiii au parte de o altă lecţie cu puternic impact emoţional. La capitolul Solomon este prezentată o  „dreaptă judecată”. Copii află că două femei au născut, iar uneia dintre ele i-a murit copilul sufocat în somn. Mama copilului mort s-a trezit şi a înlocuit copilul cu cel viu. Elevii a căror vârstă nu depăşeşte 9 ani află că regele Solomon, pentru a face dreptate şi pentru a afla adevărul, a decis să taie pruncul în două pentru a-l împărţi celor două mame. Astfel, avea să se descopere care este mama care a minţit.

Exemplele date sunt revoltătoare, consideră părinţii: dacă faci murături de Sfânta Parascheva, te calcă maşina, dacă mergi la film cu prietenii păcătuieşti împotriva lui Dumnezeu.

Munceşti în zile de sărbătoare, te calcă maşina!

Într-un alt manual de clasa a treia, tot la cultul ortodox, copiii află cum a fost pedepsită o tânără care nu a mers să se închine la moaşte de Sfânta Paraschiva, preferând să facă murături în ziua de sărbătoare.

Pentru că a continuat să muncească, deşi a fost atenţionată de mamă că este păcat tânăra a fost călcată de o maşină când a ieşit din casă să cumpere o pâine. Tânăra s-a însănătoşit după ce mama ei „alergat la Sfânta Parascheva să-i ceară iertare şi să se roage pentru salvarea acesteia”.

Tot la capitolul Sfânta Parscheva, elevii de clasa a III-a află cum unei fetiţe de trei ani şi jumătate i s-a oprit brusc glasul. Şi în acest caz copila şi-a revenit după ce mama a mers la moaşte pentru a cere ajutorul. Şi l-a primit imediat, fetiţa recăpătându-şi glasul de îndată.

Manualele de religie îi îndeamnă pe copii să cheme preoţii şi să se ungă cu ”undelemn sfinţit”, atunci când sunt bolnavi.

„Deşi nu există nici măcar un caz care să probeze (ştiinţific) acest lucru, preoţii continuă să vândă ”leacuri miraculoase” fabricate sub masca religiei. Leacuri care îi ţin pe oameni într-o continuă speranţă deluzorie, în timp ce preoţii îi deposedează de bani şi averi. Copilul îndoctrinat ajuns la maturitate nu va chema medicii ca să-şi salveze semenii, ci va da fuga la biserică să cumpere produsul miraculos. Odată aplicat untdelemnul pe trupul bolnavului, acesta, culmea, nu se însănătoşeşte. Se poate chiar înrăutăţi situaţia lui şi, fără un ajutor medical de specialitate, poate sfârşi în mod stupid.”, susţin reprezentanţii societăţii civile.

Reprezentanţii Bisericii au anunţat că vor revizui manualele de religie, îmbunătăţindu-le conţinutul, urmând ca din toamnă să apară şi în varianta digitală. “Dorim ca aceste manuale să fie îmbunătăţite, să ţină cont de faptul că noua generaţie de copii este mai precoce, să transmită valori”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

sursa: www.adevarul.ro

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Educație și Cultură

Igiena orală, promovată în rândul preșcolarilor și elevilor din Sebeș

Publicat

în

Promovare a igienei școlare în rândul preșcolarilor și elevilor din Sebeș

Igiena orală a fost promovată pe parcursul lunii martie preșcolarilor și elevilor la toate unitățile școlare din municipiul Sebeș, cabinetul stomatologic și în comunitate.

Elevilor și preșcolarilor li s-a explicat importanța igienei orale adecvate, precum și regula 2x2x2 (periaj dentar de 2 ori pe zi timp de 2 minute si 2 vizite la cabinetul stomatologic pe an), iar în cadrul acestor întâlniri, fiecare copil a primit câte o periuță de dinți, o pastă de dinți și diploma din partea Zânei Măseluță.

Copiii au fost încurajați să adopte regulile simple ale igienei orale și să acceseze serviciile medicale gratuite ale cabinetului stomatologic școlar, ori de câte ori au nevoie, iar la grădinița cu program prelungit nr. 3,  tema a fost promovată printr-o scenetă de teatru pentru copii.

Organizatori au fost Primăria Municipiului Sebeș și Direcția Generală de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Lecții de teatru susținute la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Publicat

în

La Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, lecții de teatru

Ziua Mondială a Teatrului, a fost celebrată… prin teatru de Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia. 

Două lecții de teatru a fost susținute de actrițele Teodora Popa și Viorica Boda la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, în cadrul Zilei Porților Deschise. Micuților spectatori le-a fost arătat cum se mânuiește o păpușă, cum se interpretează un personaj și cum se construiește un spectacol.

Nostoc, simpaticul personaj din spectacolul „Frică de umbra sa”, a fost și de această dată un ajutor de nădejde, aducând veselie și bună dispoziție tuturor.

„Așa cum bine știm, teatrul aduce emoție și fantezie dar și educă. De Ziua Mondială a Teatrului, povestea a animat și a dat învățătură celor mici, iar aplauzele au fost pe măsura așteptărilor”, au transmis reprezentanții Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Trupa de Teatru Skepsis sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie, în 27 martie: Ce piesă vor juca la Casa de Cultură a Studenţilor

Publicat

în

Trupa de Teatru Skepsis sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie

În spiritul celebrării Zilei Mondiale a Teatrului, Skepsis vă invită miercuri 27 martie 2024, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, la unul dintre cele mai incitante spectacole clasice din repertoriu: „Preţioasele Ridicole”.

„Provocăm publicul la o reîntoarcere în Franţa din timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Vom trage cu ochiul, cu urechea şi mai ales cu inima plină voie bună la societatea lui Moliere cu piesa care a marcat începutul succeselor pariziene ale trupei sale!

“Preţioasele Ridicole” este importantă şi pentru că este prima piesă în care Moliere lansează un atac deschis la adresa decadenţei, exceselor şi snobismului care cuprinsese deja o bună parte a aristocraţiei franceze. Concentrată în jurul unei conversaţii de salon, piesa deconspiră ridicolul la care se expuneau nobilii care erau adepţi ai „preţiozităţii” – o modă a vremii care domina saloanele luxoase ale aristocraţiei. Preţiozitatea presupunea practicarea unui anumit fel de a te îmbrăca, de a vorbi şi de a te purta care să te facă să pari cât mai inteligent şi cult, dar care din pricina lipsei de bun simţ şi educaţie nu făcea decât să scoată în evidenţă forma fără fond care stârneşte hazul”, au precizat reprezentanții Skepsis.

”Am ales să sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie. Deși vorbim de teatrul clasic, spectacolul este unul actual. Tot ceea ce se întâmplă nu face decât să confirme încă o dată faptul că, în esenţă, moravurile oamenilor nu se schimbă niciodată. Timpul a curs iremediabil, societăţile s-au transformat radical. Însă preţiozitatea aristocraţiei franceze a fost înlocuită în zilele noastre de snobismul burgheziei moderne, de analfabetismul funcțional al milionarilor şi vedetelor care apar peste noapte şi care încearcă să se promoveze ca modele sociale de urmat şi imitat inventând noi feluri de a vorbi sau noi feluri de a se îmbrăca.” a declarat Viorel Cioflică, coordonator al Grupului Skepsis..

Biletele (20 de lei pentru adulți; 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari; 5 lei pentru copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Vineri, 22.03.2024, între orele 09.00-15.00 sau în ziua spectacolului până la ora 18.30.

La inițiativa Institutului Internațional de Teatru, pe data de 27 Martie 1962 a fost celebrată pentru prima oară Ziua Mondială a Teatrului. De atunci această ziuă este marcată anual, reunind instituții și organizații de teatru din întreaga lume. Ziua Mondială a Teatrului este o sărbătoare a tuturor celor care valorizează și recunosc importanța teatrului ca artă și o ocazie de a atrage atenția guvernelor, politicienilor și instituțiilor care încă ignoră sau minimalizează importanța teatrului pentru dezvoltarea oamenilor și a societății.
În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul -, într-un mesaj, tradus în peste 50 de limbi. Anul acesta, mesajul este intitulat ”Arta înseamnă pace” și este semnat de Jon Fosse, renumit autor norvegian contemporan, din care prezentăm un fragment :

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului ”Stagiunea cu Skepsis 2024” – un proiect cultural care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba