Rămâi conectat

Educație și Cultură

Manuale noi, idei învechite. În cărţile elevilor, bunicile torc lână, iar femeile sunt florărese

Publicat

în

Manualele se schimbă, dar clişeele rămân în cărţile din clasele primare. Mamele sunt mereu casnice, taţii sunt modele şi au meserii impresionante, iar bunicile încă mai torc. Vezi pe radiounirea.ro cum manualele copiilor au rămas cu cel puţin un secol în urmă.

Discrepanţele dintre cărţi şi realitate le-au sărit în ochi studenţilor şi profesorilor de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti. Ei au de gând să le semnaleze la Ministerul Educaţiei, de unde ar trebui să vină schimbarea.

Manualul de comunicare în limba română, caiet de pregătire din anul 2014

La lecţia despre ocupaţii apar doar personaje masculine: scafandru, doctor, astronaut, fermieri, pompieri, constructor, poliţist, aviator. Apare un singur cuvât feminin: florăreasă. Pe ultima pagină apare şi o femeie, care este, de meserie, femeie de serviciu.

Discriminarea pe criterii de sex, stereotipurile şi inegalitatea de şanse sunt cele mai mari probleme identificate de profesorii şi studenţii de la Facultatea de Sociologie din Bucureşti, atât în abecedare, cât şi în restul manualelor de şcoală primară. Studiul a vizat ediţiile din ultimii 28 de ani.

„Minorităţile sunt slab reprezentate. Când vorbim de minorităţi ne referim atât la cele etnice, ne referim la persoane cu dizabilităţi, copii care poartă ochelari sau care au probleme cu greutatea, ei nu apar”, spune Adela Sevastre, studentă la sociologie.

Şcoala nu pare să fi auzit nici de tehnologia modernă

Să ne imaginăm că, plecând de acasă, unde avem calculator, internet, telefon mobil, mergem la serviciu şi acolo trebuie să facem calculele cu o socotitoare cu bile, să scriem mesajele către şefi sau subalterni cu creta pe tablă sau cu stiloul pe hârtie şi să vorbim despre teme pe care nu le vedem în viaţa de zi cu zi şi pe care nu le vedem în preajma noastră, precum tăierea grâului cu secera sau alte teme care ţin de lumea rurală. Personajele în vârstă sunt foarte stereotipice, vedem bunici care torc, în contrast cu copiii care se joacă cu roboţi. Şi observăm şi reprezentări de gen foarte inegale. De exemplu, bărbaţii citesc ziarul, în timp ce femeile îi servesc cu mâncare”, spune Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie și Asistență Socială din Bucureşti.

Citeşte şi Noile manuale de clasa a III-a nu vor fi gata nici la 15 septembrie. După ce vor învăţa elevii?

Copiii ştiu exact că realitatea este cu totul alta.

Mama e mai mult la calculator, munceşte foarte mult la calculator chiar. Şi tata, dar cred că mama chiar mai mult decât tata”, spune un elev.

Bineînţeles că şi ei ar trebui să fie învăţaţi că ambii părinţi trebuie să muncească, să câştige. Mi se pare că în general, în viaţa de zi cu zi, ar trebui să fie egalitate între femei şi bărbaţi, mai ales în educaţia copiilor, ar trebui să fie imaginea asta de egalitate, să nu existe diferenţe”, spune un părinte.

Studiul va fi trimis şi Ministerului Educaţiei, în speranţa că se va găsi cineva acolo care să înţeleagă nevoia de a moderniza manualele.

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Educație și Cultură

Mara Roman, elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Publicat

în

Calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie pentru o elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

Performanță deosebită reușită de o elevă de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir: Mara Roman a reușit să se califice la faza națională a Olimpiadei de Chimie.

Mara Roman este elevă în clasa a X-a.

„Cu bucurie anunțăm încă o calificare la Națională la una dintre cele mai dificile discipline: chimia. Concursul adresat liceelor tehnologice, vocaționale, câștigat și în 2024 și de un reprezentant al școlii noastre ne aduce speranță și certitudinea că ceea ce facem aici la Lăzărescu, nu facem în zadar!”, au transmis reprezentanții colegiului cugirean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

English 4 Kids, clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o nouă întâlnire în 16 aprilie

Publicat

în

English 4 Kids – Clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

English 4 Kids – Clubul de engleză este un proiect cultural-educativ inițiat în anul 2019, desfășurat lunar sub forma unui club de limbă și civilizație engleză pentru copii, având ca scop apropierea celor mici de limba și cultura britanică/americană și familiarizarea acestora cu fondul de carte în limba engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Elementele implicate în desfășurarea acestui club sunt: joc/joacă, ateliere creative, cântece, vizionări de materiale educative audio-video în limba engleză, toate sub îndrumarea unui cadru didactic specializat – prof. Diana Bianca Mortură. Din partea bibliotecii județene, proiectul este coordonat de bibliotecara Ana-Maria Pienar.
Activitățile din luna aceasta vor avea loc în data de 16 aprilie 2024, la ora 16:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, iar tema abordată va fi „In the Kitchen”. Alături de Diana Bianca Mortură și Ana-Maria Pienar, copiii prezenți la eveniment vor cânta și se vor juca, vor învăța expresii și cuvinte noi, vor lectura cărți adecvate și vor conversa cu copii de vârsta și preocupări similare, toate în limba engleza.

English 4 Kids – Clubul de engleză va avea loc și în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, din perioada 10-12 mai 2024, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Cărți noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cărți noi

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, și la acest început de an, și-a îmbogățit colecția cu noi titluri de carte.

În primul trimestru al anului 2024 au fost achiziționate un număr total de 731 de titluri de carte, respectiv un număr de 1.023 de unități de bibliotecă (în principal cărți). În acest scop, bugetul alocat pentru achiziția de carte pe trimestrul I din 2024 a fost de 50 de mii de lei, din care a fost cheltuită suma de 47.394,86 de lei.

„Politicile privind achiziția și donația de carte de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba au la bază regulamentul adoptat de către consiliul de administrație al bibliotecii, astfel încât achiziția se face echilibrat iar documentele achiziționate fac parte din toate domeniile de cunoștințe. Informarea privind producția editorială, în scopul achiziției de titluri noi,  se face în cadrul activităților de animație de bibliotecă, prin consultări directe cu utilizatorii, prin întâlniri cu editorii și scriitorii și nu în ultimul rând în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana”, se arată într-un comunicat de presă.

Anul acesta Târgul de cArte Alba Transilvana va avea loc în perioada 10-12 mai, pe esplanada de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba