Rămâi conectat

Știri

Mâncatul pe fond emoţional creşte riscul de obezitate, boli de inimă sau diabet

Publicat

în

Lipsa de somn, depresia, stresul, dar mai ales educaţia din primii ani de viaţă sunt vinovaţi pentru mâncatul emoțional, care creşte riscul de obezitate, boli de inimă sau diabet. Află mai multe de pe radiounirea.ro

Suntem dependenţi de obiceiurile din copilărie, spun medicii. În momentele de stres, unii dintre noi ne consolăm cu mâncare, iar în momentele fericite ne răsfăţăm cu ceva dulce, de exemplu. „Ce am fost învăţaţi? Ia fii tu cuminte că, dacă eşti cuminte, îţi dă mama ceva bun! Nu mai plânge, că, uite, îţi face bunica ceva bun de mâncare. Întotdeauna am asociat mâncarea cu ceva plăcut. Exact cum e mai păgubos cu putinţă”, explică dr. Doru Negru, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice. „În episoadele de mâncat emoţional, căutăm să mâncăm ceea ce ştiam noi că se asociază cu ceva bun sau care primeam noi – poate – cand eram copii, ca recompensă. Şi, de cele mai multe ori, este urmat de senzaţia de vinovăţie care apare frecvent după acest episod şi care, practic, aduce o impresie şi mai proastă despre propria persoană şi propria imagine. Cumva, accentuează stresul iniţial. Deci, intrăm într-un cerc vicios care nu ne ajută”, spune doctor Adreea Dragomir, medic nutriţionist. Mai mult, intervin şi anumite reacţii hormonale. „Perfect adevărat este însă că saţietatea, ca şi dulcele, ca şi frigul extrem, ca şi durerea extremă, declanşează în capul nostru eliberarea unor morfine endogene, unor endorfine. Morfina numai bine te face să te simţi. Şi, atunci, senzaţia de saţietate îţi dă senzaţia de bine”, mai spune medicul Doru Negru.

Citește și Harta nevăzută a feţei: 11 zone care îţi spun totul despre sănătatea ta

Aceste mecanisme sunt declanşate de unele dezechilibre emoţionale. „Avem o zi mai puţin reuşită, suntem stresaţi sau avem o viaţă personală care nu ne aduce satisfacţii, o părere despre propria persoană nu tocmai bună şi, atunci, căutăm o zonă de confort”, spune Adreea Dragomir. Primul efect al mâncatului emoţional este acumularea de kilograme în plus. Medicii atrag însă atenţia că, odata cu obezitatea, apar şi boli precum hipertensiunea arterială, infertilitatea sau diabetul. Pentru a evita obiceiurile nesănătoase, încercaţi să nu ţineţi în casă produse care îngraşă.
Sursa:digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba