Rămâi conectat

Educație și Cultură

Mâncarea sănătoasă sau nesănătoasă în scoli ? Pro și contra

Publicat

în

In Romania, prepararea, vanzarea si distribuirea alimentelor nesanatoase in scoli este interzisa prin lege. In acest fel, autoritatile promoveaza o alimentatie adecvata in randul tinerei generatii. Părerile sunt și pro și contra. Le afli de pe radiounirea.ro.

Prepararea, comercializarea si distribuirea alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor este interzisa in incinta unitatilor de invatamant inca din 2008, potrivit Legii nr. 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar.
„In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale”, scrie in actul normativ.
Mai exact, asa cum prevede Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1563/2008, este vorba de alimente nesanatoase precum prajiturile, bomboanele, hamburgerii, pizza, produsele de patiserie, cartofii prajiti, mezelurile grase, chipsurile, branzeturile sarate, biscuitii sarati, precum si orice tip de bauturi racoritoare (in afara de apa potabila/minerala).
Prin urmare, in scoli trebuie sa fie promovata o alimentatie adaptata varstei, cu meniuri ce asigura un aport caloric si nutritiv conform recomandarilor MS.
Nota: Interdictia referitoare la alimentele nesanatoase nu este valabila doar pentru scolile de stat si particulare, ci si pentru centrele de vacanta, unitatile ce asigura servicii similare, cresele si unitatile pentru gazduirea elevilor dupa terminarea programului scolar.

Citește și De ce continuă româncele să gătească mâncare tradiţională

Argumente PRO:
1. Interdictia de a prepara, vinde si distribui alimente nesanatoase in scoli este benefica pentru elevi. Autoritatile trebuie sa incurajeze alimentatia sanatoasa de la o varsta cat mai frageda. In acest fel, copiii se gasesc intr-un mediu optim pentru cresterea, dezvoltarea si mentinerea sanatatii in colectivitati.
2. Profesorii si colegii de clasa au un rol destul de important in crearea obiceiurilor. Din acest motiv, unitatile de invatamant reprezinta locuri ideale pentru a incuraja elevii sa adopte obiceiuri alimentare bune de lunga durata, nu doar pentru cativa ani. Pe deasupra, copiii care au o alimentatie sanatoasa sunt mult mai capabili sa aiba performante scolare, ceea ce ajuta nu doar elevii, ci si unitatile de invatamant.

Argumente CONTRA:
1. Scopul principal al unitatilor de invatamant este sa educe, nu sa ia decizii in locul elevilor. Chiar daca autoritatile vor sa se asigure ca elevii au o alimentatie sanatoasa la dispozitie, mult mai buna ar fi o educatie adecvata in acest sens. De exemplu, printr-un curs obligatoriu referitor la importanta si avantajele nutritiei sanatoase, la care sa fie invitati si parintii.
2. Interzicerea mancarurilor nesanatoase in scoli este ineficienta prin simplul fapt ca elevii pot oricand sa aduca astfel de alimente de acasa sau de la magazinele din preajma unitatilor de invatamant. Doar pentru ca exista o asemenea interdictie in scoli nu inseamna automat ca elevii vor dori brusc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Inainte de toate, acestia trebuie sa primeasca o educatie alimentara corecta din partea familiilor lor.

Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Concursuri ale cercurilor tehnico-aplicative de elevi din Alba: Când vor avea loc

Publicat

în

În Alba, concursuri ale cercurilor tehnico-aplicative de elevi

Etapa judeţeană a concursurilor cercurilor tehnico-aplicative de elevi – „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa” – se va desfăşura, anul acesta, în data de 10 mai, în municipiul Alba Iulia.
Concursul „Prietenii Pompierilor” va reuni la start echipaje formate din 9 membri şi o rezervă (băieţi/fete sau mixte). Componenții echipajelor vor avea vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani
Concursul „Cu viaţa mea apăr viaţa” va reuni la start echipaje formate din 3 membri şi o rezervă (băieţi/fete sau mixte). Componenții echipajelor vor avea vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani şi între 15 și 18 ani.
Fiecare echipaj va fi însoţit de un professor coordonator.
Cele două concursuri sunt oeganizate de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Mara Roman, elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Publicat

în

Calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie pentru o elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

Performanță deosebită reușită de o elevă de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir: Mara Roman a reușit să se califice la faza națională a Olimpiadei de Chimie.

Mara Roman este elevă în clasa a X-a.

„Cu bucurie anunțăm încă o calificare la Națională la una dintre cele mai dificile discipline: chimia. Concursul adresat liceelor tehnologice, vocaționale, câștigat și în 2024 și de un reprezentant al școlii noastre ne aduce speranță și certitudinea că ceea ce facem aici la Lăzărescu, nu facem în zadar!”, au transmis reprezentanții colegiului cugirean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

English 4 Kids, clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o nouă întâlnire în 16 aprilie

Publicat

în

English 4 Kids – Clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

English 4 Kids – Clubul de engleză este un proiect cultural-educativ inițiat în anul 2019, desfășurat lunar sub forma unui club de limbă și civilizație engleză pentru copii, având ca scop apropierea celor mici de limba și cultura britanică/americană și familiarizarea acestora cu fondul de carte în limba engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Elementele implicate în desfășurarea acestui club sunt: joc/joacă, ateliere creative, cântece, vizionări de materiale educative audio-video în limba engleză, toate sub îndrumarea unui cadru didactic specializat – prof. Diana Bianca Mortură. Din partea bibliotecii județene, proiectul este coordonat de bibliotecara Ana-Maria Pienar.
Activitățile din luna aceasta vor avea loc în data de 16 aprilie 2024, la ora 16:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, iar tema abordată va fi „In the Kitchen”. Alături de Diana Bianca Mortură și Ana-Maria Pienar, copiii prezenți la eveniment vor cânta și se vor juca, vor învăța expresii și cuvinte noi, vor lectura cărți adecvate și vor conversa cu copii de vârsta și preocupări similare, toate în limba engleza.

English 4 Kids – Clubul de engleză va avea loc și în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, din perioada 10-12 mai 2024, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba