Rămâi conectat

Știri

Mâine, a treia ediție a ”Zilei Vânătorilor și Pescarilor” sărbătorită de AJVPS Alba

Publicat

în

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Alba (AJVPS) va organiza sâmbătă, 26 septembrie 2015, de la ora 10.00, la Complexul Vânătoresc ”Lupoaia”, din satul Hăpria, comuna Ciugud, situat pe drumul spre localitatea Dumitra, cea de-a III-a ediție a ”Zilei Vânătorilor și Pescarilor”, celebrându-l pe Sf. Mucenic Eustațiu, ocrotitorul vânătorilor, a declarat directorul AJVPS Alba, Nicolae Onețiu.

La eveniment sunt așteptați să participe președinții, vicepreședinții și secretarii celor 5 cluburi ale AJVPS Alba (Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș), șefii de grupă, paznicii, alți vânători și pescari, oameni de afaceri, colaboratori și alți invitați cum sunt primarul Mircea Hava sau prefectul Gheorghe Feneșer, în total 200 – 250 de persoane. În deschidere, va avea loc un seminar de instruire a participanților pentru noul sezon de vânătoare care a debutat în această lună, urmată de sărbătorirea ”Zilei Vânătorilor și Pescarilor”, care va cuprinde un concurs gastronomic de ceaune cu preparate vânătorești și o serbare câmpenească. Totodată, va fi amenajată o expoziție de trofee de vânătoare și vor exista o expoziție de câini din rasa Copoi ardelenesc, dar și standuri cu vânzare de haine și ustensile vânătorești.

Citește și Lege cu dedicație: străinii care vor să vină la vânătoare în țara noastră vor plăti taxe mai mici

*Sf. Mucenic Eustațiu, primul protector creștin al vânătorii
Eustațiu, care inițial se numea Placidus, a fost un ofițer roman în serviciul împăratului Traian și era vânător. Într-o zi, în timp ce era la vânătoare, s-a apropiat de cel mai mare dintre cerbii aflați într-un grup, ca să-l vâneze, dar a avut o viziune: cerbul purta u crucifix între coarnele iluminate de o lumină strălucitoare. Placidus a auzit o voce care i-a spus: „Placidus, de ce mă prigonești? Vei suferi mult de dragul lui Hristos”, realizând atunci că este martorul unui miracol dumnezeiesc, motiv pentru care s-a convertit la creștinism împreună cu soția sa și cei doi fii ai lor. De atunci, a renunțat la vânătoare și a devenit ocrotitorul sălbăticiunilor din pădure. În prezent, asociațiile de vânători din Europa, inclusiv cele ale Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, îl sărbătoresc pe Sf. Mucenic Eustație ca protector al vânătorii, în apropierea echinocțiului de toamnă, când este perioada de boncănit (reproducere) la cerbi, în 20 septembrie, declarată ”Ziua Vânătorilor și Pescarilor”. ”Am organizat prima ediție la Alba Iulia, în anul 2013, cu prilejul Congresului AGVPS, la care au participat delegați din toată țara și care a fost o reușită deplină, anul trecut s-a desfășurat cea de-a doua ediție, iar acum am ajuns la cea de-a treia ediție, pentru că dorim să transformăm această manifestare într-una de tradiție pentru vânătorii și pescarii din asociația noastră”, a spus directorul Nicolae Onețiu. AJVPS Alba are în prezent circa 700 de vânători și peste 3.000 de pescari cotizanți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Daia Română, prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

în

Prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”, Daia Română

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri 27 martie.

Contractul de finanțare este în valoare de 36m7 milioane de lei. Toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comuna Daia Română vor fi racordate la rețeaua nou construită de gaze naturale. Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Română se va realiza din stația de reglare – măsurare predare proiectată în zona satului Limba, din comuna Ciugud.

Pentru evitarea spargerii carosabilului la executarea branșamentelor, în cazul străzilor modernizate, conductele se vor amplasa pe ambele părți ale străzilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba