Maica Tereza a fost canonizată astăzi la Vatican. Aproximativ 100.000 de oameni și 12 șefi de stat, au fost prezenți la ceremonie

Adăugat la Știri

maica-teresaMaica Tereza, laureată una dintre cele mai emblematice personalități ale secolului trecu și laureată a  premiului Nobel pentru Pace a fost declarată sfântă duminică de către Papa Francisc. Ceremonia de canonizare a fost oficiată în  Piața Sfântul Petru din Roma, în fața a 100.000 de credincioși și a 12 șefi de stat.

 Maica Tereza s-a nascut pe 26 august 1910 intr-o familie de albanezi catolici din Skopjie. La 12 ani se simtea atrasa de Biserica, iar la 18 ani a plecat la Dublin, in Irlanda, unde s-a alaturat unui ordin de calugarite, in 1928.

Un an mai tarziu, a plecat in India, la Darjeeling, de unde a fost trimisa la Calcutta. Acolo a predat la un liceu condus de calugarite, unde studiau fete din familii sarace.

De atunci, s-a dedicat in intregime misiunii de a-i ajuta pe cei nevoiasi.

Din 1948, Maica Tereza nu a mai purtat haine de calugarita, ci un sari alb cu bordura albastra, imbracamintea saracilor bengalezi. Atunci a deschis si prima scoala de la periferia saraca din Calcutta si a fondat ordinul „Misionarele Caritatii”, care conducea sute de camine pentru saraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor.

Dedicarea pentru victimele foametei sau razboaielor i-au adus in 1979 Premiul Nobel pentru Pace.

In 1982, in timpul bombardamentelor din Liban, a salvat 100 de copii cu handicap care fusesera abandonati de personalul medical, intr-un orfelinat din Beirut.

In 1986, Maica Tereza s-a intalnit cu papa Ioan Paul al doilea, venit in vizita la Calcutta. Imaginile cu Suveranul Pontif care a sarutat-o pe crestet pe Maica Tereza au facut atunci inconjurul lumii.

In 1997, in timpul unei vizite in Statele Unite, Maica Tereza s-a intalnit si cu printesa Diana, de care o lega o prietenie stransa. Ambele erau implicate in cauze umanitare.

In 2003, dupa confirmarea infapturii unui miracol, Maica Tereza a fost beatificata, in cadrul unei liturghii solemne la Vatican.

Era ultimul pas spre canonizare, pentru care a mai fost nevoie de inca un miracol, a carui a existenta a fost confirmata in 2015.

Procesul de canonizare este ultima faza in cadrul procesului de recunoastere a sfinteniei unei persoane in Biserica. In cadrul Bisericii Ortodoxe acest proces se mai numeste si proslavire.

In cazul Bisericii Catolice, procesul de canonizare urmeaza dupa procesul de beatificare, dupa ce este recunoscuta si a doua minune, dupa acelasi procedeu folosit la beatificare.

Fericitul este declarat „Sfant” intr-o liturghie publica solemna de canonizare si cultul sau este extins peste tot unde exista o comunitate de credinciosi; se stabileste, de asemenea, si o data in calendarul liturgic general in care se va face memoria acestui nou sfant.

sursa:digi24.ro

Silvia Surugiu

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.177
e-mail: surugiuaalba@gmail.com

Facebook 

Comentarii