Rămâi conectat

Social-Economic

Mai merită să ţii banii la bancă? Băncile îţi dau sub 1% dobândă la depozitele în lei pe termen scurt

Publicat

în

Bancherii au tăiat drastic ratele de dobândă pentru că piaţa este inundată de lichiditate, iar inflaţia se apropie de zero. Mai merită să ţii banii la bancă? Băncile îţi dau sub 1% dobândă la depozitele în lei pe termen scurt. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.

Cinci dintre cele mai mari zece bănci afi­şea­ză dobânzi de sub 1% pe an la depozitele cu scadenţa la o lună, în timp ce depozitele pe un an sunt bonificate cu dobânzi cuprinse între 0,7% şi 2,7% pe an, în condi­ţi­ile în care piaţa este inundată de lichi­ditate, iar bancherii vor să com­pen­seze volumele mici de credite noi cu mar­je de dobândă mai ridicate.

„Nu este de mirare că dobânzile au ajuns la acest nivel într-un context de hiperlichiditate. Observăm aceas­tă evoluţie şi la obligaţiunile de stat. Este un trend care va continua, dar nu cred că există riscul să se ajun­gă la dobânzi negative la depozite. Cât timp avem însă în Europa acest tsunami de lichiditate şi noi suntem afec­taţi“, comentează Matei Păun, ma­naging partner al BAC In­vest­ment.

UniCredit, BCR, CEC Bank, ING Bank şi BRD oferă dobânzi între 0,1% şi 0,8% pe an pentru depozitele constituite pe o lună, în timp ce Banca Transilvania, Volksbank, Bancpost şi Alpha Bank au rămas cu dobânzile peste 1% pe an şi în cazul scadenţei de o lună. Alpha este sin­gu­ra bancă din top zece care plă­teşte, de fapt, peste 2% pe an pentru depozitele pe o lună.

La polul opus se află UniCredit, care nu mai plăteşte 1% nici pentru depozitele pe un an. Banca oferă do­bânzi între 0,1% şi 0,75% pe an pen­tru depozitele cu scadenţe între o lună şi un an. Dobânzile prezentate de ZF sunt valabile în cazul unui depozit de circa 7.000 de lei. La un depozit de 7.000 de lei constituit pe o lună, câştigul net al clientului este de circa 5 lei.

Guvernatorul BNR Mugur Isă­rescu a declarat recent că unele bănci au coborât „ceva mai mult decât trebuia“ cu dobânzile la depozi­te, în timp ce altele au fost mai prudente. El a afirmat că băncile care au ră­mas cu dobânzile în jurul nivelului de 2%, adică aproape de dobânda de politică monetară a BNR, au dat dovadă de viziune pe termen lung.

Bancherii au coborât foarte jos cu dobânzile la depozite în condiţiile în care rata inflaţiei se află aproape de zero. Aceasta înseamnă că pentru depozitele pe termen mai lung dobânzile încă sunt la un nivel real pozitiv.

Isărescu, dar şi unii bancheri au dat asigurări că dobânzile la depozite nu vor deveni real negative. Pe pieţele dezvoltate, precum Germania, Danemarca sau Elveţia, unele bănci au ajuns să ofere chiar dobânzi nominale negative la anumite depozite (cele de valori mari), ceea ce înseamnă că deponenţii plătesc pentru a-şi ţine banii la bancă.

Unii analişti argumentează că depozitele nu sunt un tip de plasament care să sporească averea, ci unul care să o conserve, astfel că un nivel scăzut al dobânzii nu este surprinzător. Pe de altă parte, la începutul crizei, când aveau nevoie disperată de lichiditate, băncile au urcat cu dobânzile la depozite la peste 15%. Atunci, chiar şi unele conturi de economii erau bonificate cu circa 10%, dar şi inflaţia era de 6-7% pe an.

Bancherii au coborât şi cu dobânzile la creditele în lei la minime istorice pe fondul pro­cesului de relaxare monetară derulat de BNR în ultimii doi ani (dobânda-cheie a ajuns la un minim de 1,75% pe an). Dobânzile creditelor ipotecare în lei sunt la 4-5% pe an, fiind chiar mai jos decât cele la euro, în timp ce împrumuturile de consum afişează dobânzi de circa 10% pe an.

„Dobânzile sunt la marje istorice minime în prezent. Reluarea creditării pe partea ipotecară nu ţine însă pasul aşa cum şi-ar dori băncile. Există o predispoziţie clară spre creditare. Se observă apetitul pentru creditare, doar că acest lucru nu se face pentru întregul sistem bancar“, consideră Gabriel Creţu, managing partner al companiei de consultanţă Adwisers, cu activităţi şi în brokerajul de credite.

BNR i-a criticat în repetate rânduri pe bancheri că la fiecare reducere a dobânzii de politică monetară aceştia s-au grăbit să taie dobânzile la depozite, în timp ce ajustările în cazul creditelor au apărut mai târziu şi au avut o amploare mai mică. Mugur Isărescu chiar i-a avertizat pe bancheri să se ferească de momentul în care deponenţii nu vor mai fi interesaţi să-şi aducă banii la bancă din cauza dobânzilor prea mici.

Deocamdată, bancherii par să nu se teamă de acest moment, în condiţiile în care la finalul lunii aprilie aveau depozite atrase de la clienţii persoane fizice de circa 140 mld. lei, în creştere cu peste 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea medie a unui depozit este de câteva mii de lei. Cei mai mulţi deponenţi au sume foarte mici pentru economisire şi nu se gândesc la alternative de plasament cu randamente mai mari.

Dacă băncile mari au coborât foar­te jos cu dobânzile la depozite, există încă bănci de talie redusă sau medie care plătesc încă dobânzi mult peste media pieţei pentru a-şi consolida baza de clienţi. Şi băncile cu acţionariat elen, afectate de criza din Grecia, plătesc dobânzi peste media pieţei pentru a-şi păstra deponenţii, care se uită cu atenţie la orice deteriorare a situaţiei de la Atena.

sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Societate

Workshop despre cooperarea dintre organizații ale societății civile și instituții de învățământ superior, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Workshop despre cooperarea dintre organizații ale societății civile și instituții de învățământ superior

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează, luni 1 aprilie, workshop-ul intitulat „Organizații ale societății civile și Instituții de învățământ superior: Instrumentar pentru cooperare în vederea creșterii accesului și sprijinirea finalizării studiilor pentru studenții subreprezentați din învățământul superior”.
Evenimentul se va desfășura în format hibrid – fizic în sala International Club (Biblioteca UAB) și online, pe platforma Teams – între orele 9.00 și 13.00.
Evenimentul va fi organizat ca parte integrantă a proiectului Erasmus+ – 2021-1-RS01-KA220-HED-000032129 – STATUS – Steering Transition and Advancement of Tertiary Underrepresented Students.
UAB este partener în acest proiect împreună cu alte instituții europene, precum: Visoka strukovna vaspitačka i medicinska škola u Vršcu (Serbia, coordonator), Universidade da Madeira (Portugalia), West Balkans Institute – WEBIN (Serbia), Università degli Studi di Palermo (Italia), CESIE (Italia).
Proiectul este coordonat, din partea UAB, de profesoara Teodora Popescu, de la Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației.
La workshop sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din România și reprezentanți ai societății civile, membri ai unor organizații de profil, implicate în educația grupurilor dezavantajate și subreprezentate din România.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

100 de ani pentru Sora Maria Leontina Herciu, din Congregația Maicii Domnului de la Blaj

Publicat

în

Sora Maria Leontina Herciu, din Congregația Maicii Domnului de la Blaj, la vârstă centenară

În comunitatea „Întâmpinarea Domnului” din Blaj a călugărițelor din Congregația Maicii Domnului a avut loc un moment aniversar plin de bucurie: în data de 15 martie 2024 Sora Maria Leontina – Eugenia Herciu – a împlinit venerabila vârstă de 100 ani.

Cu acest prilej sâmbătă 23 martie 2024, surorile Congregației, alături de Preacuvioasa Maică Teodorina, superioara Congregației Maicii Domnului, și de Sora Antoaneta, Superioară a Comunității CMD din Blaj au sărbătorit prin rugăciune.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de mulțumire pentru cei 100 de ani de viață ai Sr. Maria Leontina a fost celebrată la Capela Arhiereilor, de Preasfinția Sa Sa Cristian Crișan, episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Au concelebrat Pr. Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, Pr. Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Pr. Anton Rus, Capelan al Comunității CMD din Blaj, Pr. Cristian David, Capelan al Comunității CMD din Cluj-Napoca și alți preoți apropiați de Congregația Surorilor Maicii Domnului.

Preasfinția Sa Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla, a menționat în cuvântul de învățătură cu această ocazie că Dumnezeu lucrează ziua și noaptea; multe chemări în Sfânta Scriptură au avut loc în timpul tainic al nopții, precum s-a întâmplat în cazul sorei Leontina. Dumnezeu lucrează uneori prin intermediul lucrurilor mărunte iar nu neapărat prin voci interioare și lumini sclipitoare; Dumnezeu cheamă prin ceilalți semeni, așa cum a chemat-o pe Eugenia prin intermediul acelei călugărițe care a poposit în casa lor.

La finalul celebrării liturgice, Episcopul Cristian i-a înmânat Sr. Maria Leontina Ordinul „Ioan Inochentie Micu-Klein” conferit de către Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan pentru statornicia în credință.

Eugenia Herciu s-a născut în data de 15 martie 1924, în localitatea Șalcău, comuna Mihăileni, județul Sibiu, din părinții țărani Ioan și Maria, din neamul lui Bobel, creștini de confesiune greco-catolică. Tatăl era cantor la biserica din sat, iar mama, casnică. Faptul că părinții i-au fost apropiați de Biserică a contat mult în formarea ei – mărturisește astăzi Sora Leontina. A mai avut un frate mai mare și un altul mai mic. Își amintește că acolo, în sătucul ei, a urmat școala, iar în vacanțe și în restul timpului a muncit mult la lucrul câmpului și la îngrijirea vitelor pe dealurile cu iarbă din jurul satului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Workshop pe tema asistenței sociale, la Sebeș

Publicat

în

La Sebeș, workshop pe tema asistenței sociale

La Sebeș, asistenții sociali din județul Alba au participat la workshop-ul cu tema „Asistența socială între prezent și viitor”, eveniment facilitat de Irina Adăscăliței și Bianca Buzetto, de la C O N C O R D I A Academia, cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate o serie de competențe – organizaționale, de gândire și acțiune, conexiuni și rețele, precum și dezvoltare personală care ajută asistenții sociali să-și asume responsabilitățile profesionale indiferent de funcția pe care o dețin, să-și dezvolte capacitatea de a face conexiuni și de a găsi mult mai ușor soluții.

Etica, reziliența, gândirea critică, grija de sine sunt doar o parte din competențele viitorului care ajută asistenții sociali să contribuie la construirea unor comunități mai puternice și mai conectate, dar și să găsească un echilibru între viața profesională și cea persoanală cu posibilitatea de a acționa în spiritul unor valori puternice, se arată într-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Sebeș și Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.

La eveniment a fost reprezentată și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin lect. univ. dr. Claudiu Ștefani, din cadrul Departamentului de Științe Sociale al UAB.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba