Mădălina Vesa, vicepreședinte Colegiul Medicilor Alba, la Unirea FM: În Alba, din cei circa 200 de medici de familie, peste 50 la sută au peste 60 de ani

Adăugat la Sănătate, Știri

În județul Alba sunt, la ora actuală, circa 200 de medici de familie, potrivit declarației făcute la Unirea FM de vicepreședintele Colegiului medicilor Alba Mădălina Vesa.

La nivel național, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie şi aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie care asigură 70% din serviciile medicale.

În Alba, sunt localități care nu au un număr suficient de medici de familie iar asistența medicală primară nu este o alegere pentru medicii tineri. Există 9 localități din județ care  nu au medic de familie. Iar cei care intră în sistemul medical, fac o specializare, nu îi mai interesează specialitatea medicină de familie, a precizat vicepreședintele Colegiului medicilor Alba. Mădălina Vesa a mai precizat  că îngrijorător e faptul că din cei 200 de medici de medicină primară din Alba este faptul că peste 50 la suta au peste 60 de ani.

Citește și Medici puțini la Serviciul Județean de Ambulanță Alba: Doar 10, în tot județul

Mădălina Vesa, Colegiul Medicilor Alba: ”Anul trecu, în noiembrie, s-a publicat pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Alba, că suntem 196 de furnizori de medicină primară în județ, unii sunt doi, sunt asociați. Suntem 200 de medici de familie, per total, la ora actuală. Un alt aspect, din punctul meu de vedere extrem de îngrijorător pentru medicina primară din județul Alba, este că din cei circa 200 de furnizori, aproximativ 54% sunt medici peste 60 de ani. Medicii peste 70 de ani sunt mai multi decât cei care au sub 40 de ani. Cei tineri nu vin. De ce să vină?”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii