Lucrările pentru reabilitarea casei primului primar al orașului Alba Iulia încep undeva în aprilie și vor dura în jur de 4 luni

Adăugat la Știri

Lucrările pentru reabilitarea casei primului primar al orașului,Camil Velican,  încep undeva în aprilie și vor dura în jur de 4 luni.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat la Unirea FM că pentru a marca Centenarul Marii Uniri, casa primului primar al orașului Alba Iulia, Camil Velican, pe care a cumpărat-o primăria, va fi reabilitată în acest an. Până la începutul lunii aprilie vor fi gata toată documentația, proiectul tehnic finalizat, după care vor organiza licitația pentru execuția lucrărilor, pe care proiectantul o estimează undeva la 3 sau 4 luni de zile. Este un obiectiv important, al doilea ca importanță pentru municipiul Alba Iulia, după Sala Unirii, în opinia viceprimarului Gabriel Pleșa.

”Avem un proiectant bun, de la Târgu Mureș, 5 aprilie este termenul în care ne va da toată documentația. Discutăm acum cu proiectantul despre finisajele pe care le vom face acolo, astfel încât la  începutul lunii aprilie vom avea proiectul tehnic, toate avizele, vom avea tot. Vom organiza licitația pentru execuție, pe care o estimează proiectantul undeva la 3, 4 luni de zile. Din punct de vedere al dotărilor, am făcut pași mai repede decât cu reabilitarea spațiului, pentru că având legătură cu nepoata primarului, de la care am luat niște lucruri, de la care vom mai puteam să achiziționăm niște lucruri, cu Muzeul Național de Istorie unde există parte din mobilier, am reușit să strângem lucruri, sper să punem în acea casă în valoare obiecte originale care au existat acum 100 de ani acolo.”

Citește și Viceprimarul Gabriel Pleșa, la Unirea FM: Noi locuințe sociale în Alba Iulia, abia de anul viitor. Lista de așteptare crește

Viceprimaru Pleșa a declarat că în casa primului primar al municipiului Alba Iulia va fi făcut un Memorial al Unirii, un muzeu cu obiecte originale.

”O parte din mobilier a fost recuperat. Moștenitoarea lui Camil Velican, nepoata de la Cluj, vrea să ne pună la dispoziție penița de aur și călimara cu care s-au semnat actele Unirii. Lucruri sacre, pe care le vom reda publicului. O parte din mobilier se află la Muzeul de Istorie din București, va ajunge la noi, în custodie, probabil. O parte, am recuperat de la alți moștenitori, undeva de la o casă de la țară în Valea Drăganului, câteva obiecte de mobilier, câteva tablouri originale. Va fi un nou pol turistic pentru Alba Iulia. După Sala Unirii, cred că e cel mai important imobil ce are legătură cu actul istoric de la 1918.”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii