Rămâi conectat

Știri

Locuri care merită vizitate: Iezerul Şureanu sau „Lacul fără fund”, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România

Publicat

în

Locuri care merită vizitate: Iezerul Şureanu sau „Lacul fără fund”, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România

Lacul Șureanu sau Iezerul Șureanu numit și Lacul fără Fund, este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România.

Este situat la altitudinea de 1840 m pe treapta inferioară a circului glaciar din estul Vârfului Șureanu. Are o adâncime de 7,3 metri, iar localnicii îl numesc Lacul fără Fund. În jurul acestui lac din masivul Şureanu s-au ţesut de-a lungul vremii o mulţime de poveşti şi legende.

Iezerul Şureanu sau „Lacul fără fund” cum mai este el denumit de localnici, se află chiar la baza masivului Șureanu, în județul Alba. El adăposteşte plante rare, fapt ce i-a conferit statutul de rezervaţie botanică, dar totodată este considerat cel mai frumos lac glaciar din ţară, aflându-se într-un cadru natural ce-ţi taie răsuflarea. Mai mult, sub razele soarelui luciul verzui al apei oferă un peisaj de-o splendoare rar întâlnită. Lacul este inclus în rezervația Complexă Iezerul Șurianul care păstrează rarități floristice, precum Leucorchis albida, o orhidee alpină rară, cu flori albe. Aici se găsesc și zâmbri (Pinus cembra), arbore conifer relict din timpul glaciațiunilor, rar și ocrotit. Lacul este populat cu păstrăvi din râul Frumoasa.

Despre legendele lacului ”fără fund” vorbesc cel mai bine ciobanii care îşi pasc oile în apropierea acestuia. Ciobanii ce îşi duc turmele pe culmile Şureanului, ale Vârfului Pătru şi ale Cârpei, se întâlnesc uneori pe malul iezerului, la o poveste. Niciodată însă nu îndrăznesc să intre în apele turcoaz ale lacului. ”Niciodată nu facem baie aici. Se spune ca este un balaur care te trage la fund. Că o fi aşa sau nu, n-avem chef să aflăm pe pielea noastră”, spune un cioban care ajunge des cu oile în apropierea iezerului. În realitate, faptul că lacul este unul glaciar face ca apa să fie extrem de rece în orice anotimp. Chiar şi după zile întregi de căldură, apa rămâne foarte rece şi scăldatul este imposibil. Specialiştii spun că e vorba despre efectul pe care îl are apa foarte rece asupra corpului uman. După câteva minute de îmbăiat în apa respectivă, corpul devine greoi, mişcările încete şi apare senzaţia că eşti tras în jos de o forţă necunoscută. Astfel şi-au găsit sfârşitul mai multe persoane care au avut curajul să se scalde în iezer.

Iezerul Şureanu se găsește pe treapta inferioară a circului glaciar din estul Vârfului Şureanu, la altitudinea de 1.840 de metri. Lacul, de 100 de metri lungime şi 60 de metri lăţime, este adânc de 7,3 metri. Iezerul Şureanu se situează într-un peisaj pitoresc minunat, cu un relief spectaculos şi este înconjurat de jnepeni. Dacă treceţi prin zonă, trebuie să reţineţi că înotul este interzis.

Claritatea apei creează impresia unei adâncimi mici, însă în realitate, apa este adâncă încă de la mal şi foarte de rece. Cât despre legenda sa, că n-ar avea fund, localnicii spun: „Oooo, păi din moși, strămoși s-a auzit așa. Au zis că n-are fund. Așa se aude și acum, că n-are fund și cică un cioban a scăpat o bâtâ în lac și a găsit-o pe mare. Aventuri de alea, de nu știe nimeni de ele!”.

Accesul la Iezerul Şureanu se face de pe DN 67 C, ce trece prin Şugag şi continuă pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oaşa, pe lângă Mănăstirea Oaşa şi Poarta Raiului. Din Sebeş sunt 84 km, ce pot fi parcurşi în aproximativ două ore.

Lacul Iezerul Șureanu face parte din situl natural ”Frumoasa”, care cuprinde trei masive (Cindrel, Lotru, Șureanu) ale grupe Parâng. Alături de Iezerul Mare și Iezerul Mic din Cindrel, Iezerul Șureanu întregește relieful glaciar al zonei. Aflat în administrația județelor Alba, Hunedoara, Sibiu și Vâlcea, situl constituie una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpați, cu belșug de păduri virgine.
Sursa:ziarulprahova.ro, adevarul.ro, wikipedia, sursa foto:wikipedia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba