Rămâi conectat

Știri

Lista neagră a bolilor provocate de guma de mestecat: cancer bucal, gastrită şi uzura dinţilor

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro că problemele care pot apărea în urma mestecării în exces a gumei sunt mai mari decât avantajele popularului obicei

Cercetătorii au scos la iveală o serie de efecte nefaste legate de mestecarea gumei. Medicii sunt de părere că ar trebui să ne limităm la clasica pastă de dinţi pentru îngrijirea danturii. Ştiri pe aceeaşi temă Trei greşeli pe care le facem atunci când depozităm fructele şi legume… Beneficiile consumului de broccoli Cât timp este bine să păstrezi în congelator legume, mâncare gătită şi… Trecerea de la gumele de mestecat cu zahăr, arătate cu degetul pentru favorizarea apariţiei cariilor dentare, la cele cu înlocuitori ai zahărului a atras şi specularea la maximum a ideii că mestecatul gumei conferă protecţie anticarie. Sloganul este susţinut de explicaţii argumentate de faptul că obiceiul creşte secreţia de salivă, care îndepărtează resturile alimentare de pe dinţi şi păstrează PH-ul în limite normale.
Argumente pro
“Modalitatea prin care guma de mestecat asigură protecţie anticarie este stimularea secreţiei salivare. Saliva conţine un agent antibacterian natural, numit Lizozim, care, practic, inhibă placa bacteriană de la nivelul danturii, responsabilă de apariţia procesului carios. Este un avantaj teoretic constatat după ce s-a observat că dinţii frontali inferiori sunt dinţii cel mai puţin cariaţi. Fenomenul este explicat prin faptul că aceşti dinţi stau, practic, scăldaţi în salivă şi, de aici, incidenţa mai redusă a cariilor”, explică, pentru Adevărul, medicul stomatolog Dragoş Stanciu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Argeş. Un al doilea argument în favoarea amintitului slogan este curăţarea mecanică a dinţilor prin mestecarea gumei.
Argumente contra
Dincolo de aceste beneficii ultrapromovate, stau şi realităţi traduse-n deservicii pe care ni le facem singuri apelând la acest produs. Problemele care pot apărea în urma mestecării în exces a gumei sunt mai mari decât avantajele popularului obicei.

Citeşte şi Izvorul cu ”apă vie” din Ocoliș, Alba care vindecă bolile și ajută copiii să crească

Gastrite şi ulcere
Creşterea secreţiei salivare, prezentată în reclame ca efect pozitiv al mestecării gumei, vine la pachet cu o creştere, la nivelul stomacului, a secreţiei de suc gastric. Mestecatul gumei mai mult de o jumătate de oră după masă este considerat excedentar pentru că favorizează un exces de suc gastric. Riscurile la care ne expunem în acest context ar trebui să ne dea de gândit. “Exisă o legătură între cantitatea de suc gastric secretată şi masticaţie. Mestecatul excesiv de gumă ne expune gastritelor şi ulcerelor, mult mai periculoase decât cariile”, arată Dragoş Stanciu.
Cancer la nivelul cavităţii bucale
Banala gumă de mestecat poate favoriza probleme şi mai grave cauzate de elementele din compoziţia gumei. “Un factor negativ este prezenţa Xilitolului în guma de mestecat. Câţiva cercetători suedezi au demonstrat, în anii ’80, că, prezent des în cavitatea bucală, Xilitolul expune pacienţii unui risc de cancer la nivelul acestei cavităţi”, mai spune preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Argeş.
Uzura prematură a dinţilor
Cu toată promovata protecţie anticarie, dantura celor care au dezvoltat o dependenţă faţă de guma de mestecat nu e nici pe departe în siguranţă. “Mestecatul excesiv de gumă determină uzura prematură a dinţilor”, mai spune Dragoş Stanciu, care recomandă, pentru cei ce ţin la senzaţia de prospeţime, o alternativă mult mai sănătoasă la mestecatul gumei. “În reclamele la guma de mestecat este, evident, foarte mult marketing. Este adevărat că mentolul din gumă poate da o respiraţie proaspătă, însă efectul de curăţare este mult mai bun dacă mâncăm un măr, spre exemplu. Din punct de vedere stomatologic este mult mai benefică această din urmă opţiune”, explică specialistul.
Accidente
Riscul accidentelor ce pot apărea (mai ales la copii) pe fondul obiceiului de a mesteca gumă merită şi el luat în calcul. “Guma poate cauza probleme şi din cauza consistenţei sale. Înghiţită accidental, dacă pleacă pe trahee, fiind foarte lipicioasă, devine un corp greu de îndepărtat”, explică medicul.
Dureri şi zgomote anormale la deschiderea gurii
Există teorii care leagă de acelaşi mestecat în exces al gumei şi riscul apariţiei – pe fondul suprasolicitării articulaţiei care leagă mandibula de maxilar (temporo-mandibulară) – a unor artrite, caracterizate prin dureri ale acestei articulaţii, resimţite mai ales în zona urechii, dar şi prin zgomote anormale la deschiderea gurii. Faţă de aceste teorii însă, părerile sunt împărţite. “În artritele temporo-mandibulare, noi recomandăm mestecatul gumei, tocmai pentru refacerea funcţiei acestei articulaţii.”, spune medicul stomatolog Dragoş Stanciu.

Sursa:adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba