Liderul Petre Damo, la Unirea FM : FSIE, prima organizație sindicală care a pus în plată dobânda legală în urma proceselor câștigate în instanță

Adăugat la Știri

Sindicatele din FSIE sunt primele din județul Alba care au pus în plată efectivă Dobânda Legală într-un număr de 10 unități de învățământ începând încă din luna mai a acestui an, plata în celelalte 44 urmând foarte curând, a declarat la Unirea FM președintele FSIE, Petre Damo.

Este vorba despre Liceul de Arte ‘Regina Maria’ Alba Iulia, Școala Gimnaziala Cricău, Școala Gimnazială ‘Ioan de Hunedoara’ Sântimbru, Școala Gimnazială Stremt, Seminarul Teologic Ortodox ‘Simion Ștefan’ Alba Iulia, Școala Gimnazială ‘Demetriu Radu’ Rădești, Școala Gimnazială Mirăslău, Colegiul Tehnic ‘Apulum’ Alba Iulia, Școala Gimnazială ‘Avram Iancu’ Alba Iulia și Colegiul ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.

Potrivit liderului sindical Petre Damo, plățile s-au făcut de buna-voie, în temeiul hotărârilor judecătorești executorii și definitive câștigate de SIZ Aiud, respectiv de FSIE pentru Liceul de Arte ‘Regina Maria’ Alba Iulia, ca urmare a unei foarte bune colaborări între instituția sindicală și conducerile, respectiv serviciile de contabilitate și secretariat ale acestor școli.

Citește și Petru Damo, președintele FSIE, la Unirea FM : Punem la îndoială aplicativitatea noii legi a salarizării

Petre Damo : ”FSIE, s-a ținut de promisiunea făcută public, la începutul acestui an, în cadrul unei emisiuni la Radio Unirea FM, fiind prima și singura instituție sindicală din județ care a pus în plată efectivă  dobânda legală, cuvenită în urma câștigării tuturor proceselor pornite pe aceasta speță. Astfel, FSIE a răsturnat mitul susținut de guvernanți și chiar de către unii lideri sindicali  din Alba, potrivit căruia nu ar exista bani și că dobânda legală nu se va plăti în acest an. Unitățile de învățământ care au efectuat plățile cu dobânda legală au ținut cont de consilierea juridică oferită de FSIE și a efectuat din timp calculele necesare prin achiziționarea unui program informatic special de calcul al dobânzii, avizat de Ministerul Finanțelor Publice și, mai ales, solicitând, lunar, sumele respective de la finanțatorii care au fost parte perdantă în procese. Este remarcabilă și lăudabilă asigurarea finanțării de către Consiliile Locale responsabile pentru aceste școli, în special a Consiliului Local Alba Iulia prin primar, care, epuizând căile de atac legale în procesele cu noi, au înțeles că o hotărâre judecătorească definitivă are caracter de lege și că interesul superior al profesorilor primează. Din păcate, mai există unele scoli și Consilii Locale unde întâmpinăm opoziție  la acordarea drepturilor cuvenite propriilor lor colegi și concitadini. Printre exemplele negative sunt Consiliul Local Blaj, Consiliul Local Aiud, Consiliul Local Ocna Mureș precum și conducerile, contabilitatea și secretariatele de la Colegiul Național ‘I.M.Clain’ Blaj, Școala Gimnazială ‘Toma Cocișiu’ Blaj și altele. În aceste cazuri vom recurge la forța coercitiva a Legii’, a precizat la Unirea FM președintele FSIE, Petre Damo.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii