Rămâi conectat

Social-Economic

Liceenii din ani terminali ar putea primi bani pentru manualele școlare

Publicat

în

Elevilor din clasele a XI-a si a XII-a le-ar putea fi decontate o parte din cheltuielile pentru achizitionarea de manuale scolare, in noul an de invatamant, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat luni pe site-ul Ministerului Educatiei. Află mai multe de pe radiounirea.ro.

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) a lansat luni, 7 septembrie 2015, in dezbatere publica, un Proiect de Hotarare de Guvern privind acordarea unei sume destinate decontarii cheltuielilor pentru achizitionarea de manuale scolare de catre elevii aflati in anul scolar 2015-2016 in ciclul superior al invatamantului liceal de stat.

Concret, proiectul se adreseaza elevilor aflati in ciclul superior al invatamantului liceal de stat, mai exact clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a, carora le vor fi decontate, cel putin partial, cheltuielile pentru achizionarea de manuale scolare care se regasesc in lista manualelor aprobate de MECS in anul scolar 2015-2016.

 Decontarile se vor face in limita a 55 de lei pentru fiecare elev

Proiectul de Hotarare de Guvern propune acordarea unei sume destinate decontarii cheltuielilor pentru achizitionarea de manuale scolare de catre elevii aflati in anul scolar 2015-2016 in ciclul superior al invatamantului liceal de stat in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a, in limita a cel mult 55 de lei pentru fiecare elev.

Astfel, elevii isi vor putea deconta, cel putin partial, cheltuielile suportate pentru achizitionarea de manuale.

Important! Eventualele sume cheltuite in plus, peste limita celor 55 de lei, vor fi suportate de elev. Totodata, in cazul in care suma totala achitata la cumpararea manualelor va fi mai mica de 55 lei, se va deconta doar suma precizata in factura/facturi.

Elevii vor solicita, in scris, decontarea

Noile dispozitii stabilesc ca decontarea cheltuielilor se va face pe baza solicitarii scrise a elevului, insotita de factura fiscala din care sa reiasa numele elevului/ parintelui sau tutorelui legal instituit, suma achitata, titlurile manualelor achizitionate, autorii, editura, dupa caz.

Solicitarea va fi depusa la scoala unde este inscris elevul, iar unitatea de invatamant va deconta sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative pana la data de 15 noiembrie 2015.

Citețte și Manuale școlare cu o sumedenie de greșeli

De asemenea, Inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vor solicita MECS pana la data de 25 noiembrie, sumele totale necesare pentru decontare, pe baza solicitarilor primite de la unitatile de invatamant.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii ministerului, peste 360.000 de elevi vor beneficia de decontarea manualelor scolare in noul an de invatamant, iar suma estimata, de aproape 20.000 de lei, va fi avansata din bugetul institutiei.

Potrivit Constitutiei si Legii educatiei, invatamantul de stat ar trebui sa fie gratuit

Initiatorii proiectului explica, in nota de fundamentare a documentului, ca Legea invatamantului nr. 84/1995 prevede obligatia statului de a acorda manuale scolare gratuite doar pentru elevii din invatamantul de stat obligatoriu (pana la clasa a X-a inclusiv) si pentru cei din invatamantul secundar superior (adica ciclul superior al liceului, clasele XI – XII/XIII, precedat, dupa caz, de anul de completare) care provin din familii dezavantajate socio-economic.

Chiar daca obligatia statului de a asigura manuale scolare a fost extinsa prin intermediul Legii educatiei nationale nr.1/2011 (art. 69 alin. (4), pentru toti elevii din invatamantul de stat, deci si pentru cei din ciclul superior al liceului, aceasta prevedere nu a fost pusa in aplicare pana in prezent, mai ales din motive de constrangeri bugetare, potrivit explicatiilor ministerului.

Practic, arata reprezentantii institutiei, a fost incalcata Constitutia Romaniei, cea care prevede la art. 32 alin. (4) ca: „Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii”.

„Un motiv important a fost faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice urmeaza sa modifice programele scolare, inclusiv cele de liceu, ceea ce are drept consecinta necesitatea schimbarii manualelor scolare aprobate si utilizate actualmente in sistem. Nu in ultimul rand, inspectorii generali (…) au constatat ca marea majoritate a elevilor din ciclul superior al liceului nu isi achizitioneaza manualele scolare, desi manualul scolar trebuie sa fie suport de invatare si este, uneori, singurul la indemana elevului. Aceasta situatie poate determina, in unele cazuri, o pregatire precara a elevilor, inclusiv pentru examenul de bacalaureat national”, este precizat in nota de fundamentare a documentului mentionat.

Prevenirea parasirii timpurii a scolilor si sporirea sanselor de succes scolar, intre obiectivele propunerii legislative

Initiatorii proiectului isi propun ca, prin acordarea acestui sprijin financiar elevilor din ciclul superior al liceului, sa fie asigurata participarea crescuta la niveluri superioare de educatie, contribuindu-se astfel la prevenirea parasirii timpurii a scolii.

In acelasi timp, masura va avea impact si asupra cresterii calitatii educatiei, prin accesul elevilor din ciclul superior al liceului la resurse educationale de calitate, aprobate de MECS, care contribuie la sporirea sanselor de succes scolar.

Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Întrunire a membrelor Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Publicat

în

Întrunire a membrelor Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Recent a avut loc întâlnirea membrelor Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a susținut prelegerea intitulată „Sfânta Veronica și mahrama ei prețioasă”, în contextul perioadei liturgice a Sfântului și Marelui Post.

În ultima parte a evenimentului, membrii Grupului coral „Cantores Domini” al Eparhiei Alba Iuliei au interpretat un buchet de cântece religioase. În continuarea acestui moment artistic, Maria Bolea, președintele Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei, a adresat mulțumiri Părintelui Arhiepiscop Irineu pentru cuvântul duhovnicesc rostit cu acest prilej și pentru purtarea de grijă manifestată cu ocazia tuturor acțiunilor desfășurate de organizație la nivelul întregii Eparhii.

Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost înființată la data de 10 decembrie 2014. În statutul său de organizare și funcționare, această Asociație creștină face efortul, pe lângă aspectul și latura de activitate în zona social-caritabilă, de a se implica și în cadrul activităților culturale, reușind, pe parcursul acestor ani, să realizeze numeroase proiecte culturale și sociale. De asemenea, din cadrul activităților Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei nu au lipsit acțiunile social-filantropice sau de ecologizare, precum și de stimulare a tinerilor de a se promova tradițiile neamului românesc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

20 aprilie: Ziua Internaţională a Presei Libere

Publicat

în

Zi internațională dedicată presei libere

La iniţiativa organizaţiei „Reporteri fără frontiere”, în fiecare an la 20 aprilie este marcată ziua internaţională a presei libere.

Sărbătoarea a fost instituită în anul 1991.

Jurnalismul, în toate formele sale, rămâne o profesie sub presiune, ameninţată în permanenţă în diverse colţuri ale lumii, dovadă stând victimele care se înregistrează an de an.

Rămân numeroase cazurile de jurnalişti care mor, sunt răniţi sau încarceraţi pentru curajul de a spune adevărul.

Organizaţia „Reporteri fără frontiere” militează de peste trei decenii pentru libertatea presei şi a celei de exprimare în întreaga lume.

La 3 mai, este celebrată ziua mondială a libertăţii presei, hotărâtă de Adunarea Generală a ONU în anul 1993.

Potrivit „Declaraţiei de la Windhoek” (Africa de Sud), “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Acțiune de plantare la Câlnic: De cine a fost inițiată

Publicat

în

La Câlnic, acțiune de plantare

Elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, alături de profesorul diriginte Cristian Macrai, au participat la o acțiune de plantare pe raza comunei Câlnic, zona administrată de Ocolul Silvic Ighiu.
Activitatea, în cadrul căreia elevii au plantat peste 400 de puieți de stejar, s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Câlnic, Ocolului Silvic „Iezerul Trascău” din Ighiu și al Școlii Gimnaziale Câlnic, în cadrul programului „Școala verde”, program desfășurat în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie.
Prin participarea la această activitate, elevii au contribuit la protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător și au învățat că fiecare gest contează în comunitate și în efortul de a avea un mediu mai verde. Mai mult, ei au promis să revină în zonă pentru a vedea puieții cum au crescut copaci.

După ce au plantat puieții, elevii militari au vizitat cetatea Câlnic, edificiu aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, muzeul, capela și biserica din localitate, iar experiențele trăite de ei au fost dintre cele mai frumoase.
„Am învățat să plantez copaci, o activitate pe care nu am mai practicat-o până acum. Pot spune că mă ajutat să mă conectez cu natura și să descopere adevărata ei frumusețe care mă fascinează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Plantarea unor copaci ne ajuta să apreciem natura și importanța ei în viața de zi cu zi, de aceea consider că ar trebui ca fiecare elev să experimenteze această activitate măcar o dată. Sentimentul care te cuprinde când știi că ai făcut ceva dedicat naturii este incomparabil cu efortul depus.
Peste câțiva ani, cu siguranță mă voi reîntoarce în comuna Câlnic cu scopul de a vedea frumoșii copaci plantați de către mine și de către colegii mei, care să încep să crească. Aceste amintiri alături de colegii mei și de domnul diriginte nu vor fi uitate și sunt sigură că pe viitor nu vom reaminti cu drag de timpul petrecut împreună”, a mărturisit ridica fruntaș Ariana Pop.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba