Totodată, ASF a anunţat că a descoperit probleme în ceea ce priveşte calcularea primelor de asigurare. În aceste cazuri, inspectorii au cerut refacerea calculelor. În luna noiembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o serie de controale la companiile de asigurări, pe fondul îngrijorărilor cu privire la majorarea substanţială a poliţelor RCA vândute transportatorilor profesioniști.

Consiliul ASF a aprobat modificarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă prin eliminarea prevederii conform căreia tarifele de primă pot conţine reduceri comerciale până la un nivel maxim de 10%. În urma notificărilor primite de la asigurători privind schimbarea tarifelor de primă au fost identificate probleme în ceea ce priveşte corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule.

Citește și În caz de accident, rudele șoferului vinovat au dreptul la despăgubiri din partea asigurătorului RCA : ICCJ a hotărât

În cadrul controalelor care se desfăşoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie va fi urmărit modul de calcul al primelor RCA şi, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislaţiei aplicabile, ASF îşi rezervă dreptul de a sesiza şi Consiliul Concurenţei”, potrivit unui comunicat al ASF. 

Sursa:digi24