Rămâi conectat

Știri

Legea societăților se modifică joi. Firmele care nu-și depun la timp bilanțurile pot fi dizolvate din oficiu

Publicat

în

In cazul in care nu-si depun la timp situatiile financiare anuale si raportarile contabile, firmele vor putea fi dizolvate la cererea oricarei persoane interesate, dar si a Oficiului National al Registrului Comertului, se arata intr-un act normativ publicat luni in Monitorul Oficial. Totodata, o alta noutate introdusa in Legea societatilor este ca, dupa dizolvare, numirea lichidatorului va fi facuta de catre ONRC. Află mai multe de pe radiounirea.ro.

Legea nr. 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 13 iulie. Aceasta aduce modificari, printre altele, la Legea societatilor si va intra in vigoare joi.
Conform documentului, firmele vor putea fi dizolvate de catre tribunal in anumite situatii care in prezent nu sunt reglementate de lege. In plus, sunt facute si anumite clarificari in alte cazuri in care se poate cere dizolvarea.
Mai precis, la cererea oricarei persoane interesate – dar si a ONRC – tribunalul va putea sa pronunte dizolvarea unei societati daca aceasta nu-si depune in termenul legal situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile. Noua prevedere va fi aplicabila in situatia in care perioada de intarziere va fi mai mare de 60 de zile lucratoare.
Totodata, Legea nr. 152/2015 dispune ca dizolvarea va putea sa intervina daca firma nu-si depune la unitatile Ministerului Finantelor – in termenul legal – declaratia din care sa rezulte ca n-a desfasurat activitate de la constituire. De asemenea, regula va fi valabila daca perioada de intarziere va depasi 60 de zile lucratoare.
Dizolvarea societatilor va mai putea fi pronuntata, potrivit noilor reglementari, daca:
• societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
• actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta (in prezent, dispozitia face referire doar la disparitia asociatilor);
• nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social (inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social ori transferului dreptului de folosinta sau proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social);
• a incetat activitatea societatii sau aceasta n-a fost reluata dupa perioada de inactivitate temporara – perioada care nu poate fi mai lunga de trei ani de la data inscrierii in registrul comertului;
• societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
Firmele pentru care ONRC va formula actiuni de dizolvare vor fi facute publice cu cel putin 15 zile calendaristice inainte. Lista acestora va fi afisata, mai exact, pe site-ul Registrului Comertului sau in portalul de servicii online al acestuia. Spre deosebire de actualele prevederi, noua lege mai stabileste ca hotararea prin care tribunalul va pronunta dizolvarea va fi comunicata inclusiv societatii in cauza.
Atentie! Impotriva hotararii de dizolvare, orice persoana interesata va putea sa faca apel, in cel mult 30 de zile de la data publicarii documentului in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

Citește și Dispare ștampila! Pe documente va fi suficientă semnătura

Registrul Comertului va numi lichidatorul firmei
Dupa ce hotararea judecatoreasca de dizolvare va ramane definitiva, scrie in noua lege publicata in Monitor, persoana juridica va intra in lichidare.
In aceasta situatie, ONRC se va ocupa – la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finantelor – de numirea unui lichidator inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa. Acesta va primi o remuneratie fixa in cuantum de 1.000 de lei.
„Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, procedeaza la numirea unui lichidator inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa. Remunerarea lichidatorului se face din averea societatii dizolvate sau, in lipsa, din fondul de lichidare, constituit potrivit legii. Remuneratia lichidatorului este in cuantum fix de 1.000 lei, decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator in legatura cu lichidarea societatii urmand a se face, pentru situatia in care nu exista bunuri in averea societatii dizolvate, de catre Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, la solicitarea lichidatorului”, este precizat in Legea nr. 152/2015.
Daca vor trece trei luni de la momentul ramanerii definitive a hotararii de dizolvare si nu va exista nicio cerere de numire a lichidatorului, ONRC sau orice persoana interesata va putea sa ceara tribunalului radierea firmei din registrul comertului.
La fel ca in cazul actiunilor de dizolvare, societatile pentru care ONRC va urma sa formuleze actiuni de radiere vor fi afisate online cu cel putin 15 zile calendaristice inainte. Hotararea de radiere pronuntata de tribunal va fi comunicata inclusiv firmei in cauza.
„Vizualizarea hotararilor de dizolvare si radiere si a rezolutiilor de numire a lichidatorului, publicate pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii online al acestuia, se face cu titlu gratuit”, se arata in actul normativ amintit.
Atentie! Apelul impotriva hotararii de radiere va putea fi facut de catre orice persoana interesata in 30 de zile de la afisarea listei cu societatile pentru care ONRC va formula astfel de actiuni.

ONRC va prelungi termenul de lichidare, nu tribunalul
In ceea ce priveste termenul de lichidare a societatii, acesta va fi in continuare de un an. Insa, pentru motive temeinice, ONRC va putea sa-l prelungeasca (la cererea lichidatorului), nu tribunalul, asa cum este prevazut in momentul de fata.
„Lichidarea societatii trebuie terminata in cel mult un an de la data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii de dizolvare. Pentru motive temeinice, la cererea lichidatorului, oficiul registrului comertului poate prelungi acest termen cu inca un an, dar nu mai mult de doua ori”, scrie in Legea nr. 152/2015.
In acelasi timp, va fi marita de la 30 la 60 de zile (dupa inregistrarea mentiunii de dizolvare) perioada in care vor trebui numiti lichidatorii. Apoi, actul normativ prevede ca, „in termen de 60 de zile de la numire, lichidatorul trebuie sa depuna la oficiul registrului comertului, pentru mentionare in registrul comertului, un raport privind situatia economica a societatii. Daca, potrivit raportului, debitorul indeplineste conditiile pentru deschiderea procedurii simplificate de insolventa, lichidatorul are obligatia de a solicita deschiderea acestei proceduri in termen de 15 zile de la data depunerii raportului”.
In 15 zile de la terminarea lichidarii, in baza raportului final de lichidare si a situatiilor financiare de lichidare, lichidatorii vor trebui sa depuna la registrul comertului cererea de radiere a societatii. Rezolutia de radiere din registrul comertului va fi publicata pe site-ul ONRC si in portalul de servicii online al acestuia.
In situatia in care in trei luni de la expirarea termenului de lichidare (prelungit dupa caz) nu se va depune vreo cerere de radiere, ONRC sau orice persoana interesata va putea sa ceara tribunalului radierea societatii. Lista cu firmele pentru care ONRC va formula actiuni de radiere va fi publicata online cu cel putin 15 zile calendaristice inainte, iar hotararea de radiere va fi comunicata inclusiv societatii. Dupa ce hotararea tribunalului va fi facuta publica, orice persoana interesata va putea sa faca apel impotriva acesteia in cel mult 30 de zile.

Situatiile financiare la 30 iunie trebuie depuse pana in august
Operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri de peste 220.000 de lei trebuie sa depuna la Fisc, pana in data de 17 august, raportarile contabile pentru primul semestru al anului.
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 773/2015, act normativ publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, trebuie sa depuna raportarile contabile atat operatorii economici vizati de Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cat si cei vizati de Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata. De asemenea, aceleasi reguli trebuie respectate si de operatorii economici care au un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.
Incadrarea in criteriul referitor la cifra de afaceri se face „pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent”, dupa cum se arata in ordinul de ministru.
Documentele pot fi depuse la unitatile teritoriale ale Fiscului in format tiparit si in format electronic sau doar in forma electronica (in portalul www.e-guvernare.ro).

Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba