Deputaţii au adoptat miercuri Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, după ce acesta a trecut de senatori în luna februarie. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, actul mai trebuie doar să fie promulgat prin decret prezidenţial.

Anumite locuri de muncă în condiţii speciale vor fi supuse reevaluării, potrivit prevederilor aprobate de Camera Deputaţilor, din cinci în cinci ani, nu din doi în doi ani, aşa cum este stabilit acum.

„Periodic, din cinci în cinci ani, locurile de muncă în condiţii speciale de muncă prevăzute la alin. (1) lit. e) (de la articolul 30 – n. red.) sunt supuse procedurii de reevaluare a încadrării în condiţii speciale, stabilită prin hotărâre a Guvernului”, scrie în document, cu menţiunea că, în prezent, Legea pensiilor nu dispune că procedura trebuie stabilită de Executiv.

Printre activităţile unde există locurile de muncă în condiţii speciale la care se face referire se numără:

  • activitatea în subteran pentru lucrări de construcţii, întreţinere şi reparaţii de tuneluri, de căi ferate, drumuri, precum şi galeriile aferente, cu adâncimi mai mari de opt metri;
  • activităţile în subteran desfăşurate în cadrul metroului (mecanic şi mecanic ajutor de locomotivă şi ramă electrică de metrou, mecanic instructor);
  • activitatea de revizie, întreţinere, exploatare şi reparaţie de la metrou, care se desfăşoară 100% în subteran;
  • activitatea de exploatare portuară desfăşurată de docheri şi de docheri-mecanizatori;
  • activitatea desfăşurată de personalul de pe platforme marine;
  • activitatea desfăşurată de personalul care lucrează în exploatări forestiere (fasonatori, corhănitori, funicularişti, tractorişti, conducători de tractoare articulate forestiere, sortatori);
  • activitatea desfăşurată de personalul din oţelării;
  • activităţile efectuate de zidari-şamotori;
  • curăţarea canalelor subterane care conţin substanţe foarte periculoase sau cancerigene din unităţile industriei chimice şi petrochimice;
  • activitatea de fabricare a pesticidelor.

După intrarea în vigoare a noului act normativ, angajatorii care nu mai obţin avizul de încadrare în condiţii speciale de muncă, în urma reevaluării, vor datora statului contribuţia de asigurări sociale în cota aferentă condiţiilor normale de muncă.

Citește și Sistemul public de pensii: mulți primesc, puțini plătesc

Iniţiatorii propunerii de act normativ motivează că modificările sunt necesare deoarece perioada de evaluare aplicabilă acum este prea scurtă. În acelaşi timp, Legea pensiilor nu stabileşte nicăieri ce contribuţii sociale trebuie plătite de către firmele care nu mai îndeplinesc criteriile de încadrare în condiţii speciale a locurilor de muncă.

„Din pratică, s-a dovedit că perioada de evaluare din doi în doi ani este prea scurtă, necesitând atât din partea agenţilor economici eforturi financiare deosebite, cât şi din partea comisiei de evaluare care, cu un personal redus, este obligată să proceseze informaţii numeroase care să asigure o evaluare corectă a încadrării în condiţii speciale a locurilor de muncă. Totodată, în lege nu există prevederi care să reglementeze ce contribuţii sociale datorează agenţii economici care nu mai îndeplinesc criteriile de încadrare în condiţii speciale a locurilor de muncă, aceştia fiind obligaţi să plătească contribuţiile majorate prevăzute de lege pentru condiţii speciale (…)”, scrie în expunerea de motive a proiectului.

În altă ordine de idei, Legea pensiilor dispune că locuri de muncă în condiţii speciale mai sunt considerate şi cele din unităţile miniere, activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, aviaţia civilă (de exemplu, însoţitorii de bord şi personalul navigant pe avioanele clasice de transport public), activitatea artistică desfăşurată în anumite profesii (cum sunt cele de balerin, dansator, acrobat sau solist vocal de operă şi de operetă).

Sursa:avocatnet.ro