Persoanele care au lucrat in grupa I de munca, cele care au lucrat in alte conditii si in conditii speciale vor beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel putin doi ani, se arata in document.

 De exemplu, pentru cei care au lucrat doi ani in grupa I, reducerea va fi de un an, iar pentru cei care au lucrat patru ani, reducerea va fi de doi ani. Persoanele care au lucrat zece ani in aceasta grupa vor beneficia de o reducere de cinci ani, in timp ce pentru perioadele de 26 de ani (sau mai mari) reducerea va fi de 13 ani.

Concret, reducerea varstei de pensionare se va face conform urmatorului tabel:

Stagiul de cotizare realizat in grupa I, conditii speciale si alte conditii de munca (ani impliniti) Reducerea varstei de pensionare cu:
Ani Luni
2 1
3 1 6
4 2
5 2 6
6 3
7 3 6
8 4
9 4 6
10 5
11 5 6
12 6
13 6 6
14 7
15 7 6
16 8
17 8 6
18 9
19 9 6
20 10
21 10 6
22 11
23 11 6
24 12
25 12 6
26 de ani si peste 13

Referitor la perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a, acestea vor constitui stagii de cotizare in conditii deosebite, pentru reducerea varstelor de pensionare. Exceptie vor face perioadele realizate in activitatile incadrate in conditii speciale (cum ar fi, de exemplu, cele din unitatile miniere sau aviatia civila).

In acelasi timp, perioadele de vechime realizate in grupa I, in activitatile incadrate in conditii speciale, vor constitui stagii de cotizare in conditii speciale, pentru reducerea varstelor de pensionare.

Totusi, initiatorii proiectului n-au uitat nici de persoanele cu stagii de cotizare mai mici de doi ani. Prin urmare, stagiile de cotizare in grupa I de munca, in conditii speciale si/sau in alte conditii de munca mai mici de doi ani vor fi valorificate, de asemenea, pentru reducerea varstelor de pensionare.

„Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001”, scrie in Legea nr. 155/2015.

Conform initiatorilor actului normativ, de noile prevederi vor beneficia, in principal, persoanele care au lucrat in grupa I de munca mai putin de sase ani. In prezent, reducerea varstei de pensionare este acordata doar pentru stagiile de cotizare de cel putin sase ani.

Legea pensiilor stabileste ca la reducerea varstelor de pensionare au dreptul persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare. In prezent, acesta este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Insa, deoarece atingerea stagiului se face printr-o crestere esalonata, anumite persoane trebuie sa realizeze un stagiu complet mai mic (de exemplu, in cazul unei femei nascute in octombrie 1955, stagiul complet de cotizare este de doar 30 de ani si trei luni).

De retinut este ca legile nu se aplica retroactiv. Asta inseamna ca de noile prevederi vor putea sa beneficieze doar persoanele care se vor pensiona dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 155/2015.

Sursa:avocatnet.ro