Rămâi conectat

Știri

Lacurile tămăduitoare de la Ocna Sibiului accesibile și albaiulienilor. Află legendele locului

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro care sunt beneficiile unei ieșiri la lacurile sărate de la Ocna Sibiului. La mai puțin de 70 Km de Alba Iulia se află stațiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului, un adevărat izvor de sănătate și de legende.

Lacurile au dat întotdeauna cale liberă imaginației și poveștii. Legende cu monștri din adâncuri si nimfe existã peste tot în lume. Lacurile naturale cu statut de arie protejatã de la Ocna Sibiului atrag si ele atentia prin raritatea si proprietãtile lor curative, care au fost exploatate încã din vechime. Prima atestare documentarã a zonei este anul 1263, dar se stie cã aceste meleaguri au fost locuite încã de pe vremea dacilor. Acestia prelucrau sarea cu care terenurile este încãrcatã. Ultima minã de sare activã s-a închis abia în anul 1931. Lacurile naturale care s-au format pe locul salinelor abandonate au constituit punctul de plecare pentru dezvoltarea localitãtii care e situatã la mai putin de 20 de km de Sibiu.

„Lacul fãrã fund” are 33 de metri

Statiunea a fost inauguratã oficial în anul 1846, iar în 1909 s-a terminat construire unui Pavilion Central. Nu mai putin de 52 de lacuri constituie statiunea balneo-climatericã de la Ocna Sibiului. Toate sunt formate în locul unor saline abandonate si au o poveste interesantã.

Cel mai adânc lac este „Avram Iancu” , având o adâncime de circa 130 de metri, iar cel mai sãrat este Brâncoveanu. Acesta este totodatã si cel mai sãrat lac din tarã si în topul celor mai sãrate lacuri din lume. Dacã tinem la acuratete putem mentiona si celebrul „lac fãrã fund” , care are, de fapt, o adâncime aproxiamtivã de 33 de metri. Teama de înec este, însã, nejustificatã deoarece apa sãratã poate sã-l tinã la suprafatã si pe cel mai prost înotãtor. Din acestã cauzã, lacurile de la Ocna Sibiului sunt deliciul copiilor si al celor care vor sã lenevescã, plutind pe apã.

Proprietãti tãmãduitoare

Chiar dacã aspectul apei nu este tocmai îmbietor, ci de un maroniu-murdar, iar prima senzatie când intri în apã nu te prea încântã, deoarece apa sãratã îti creeazã o senzatie de disconfort, mai ales dacã ai o ranã superficialã, lacurile sunt un adevãrat izvor de sãnãtate. Dincolo de legende, proprietãtile tãmãduitoare ale Ocnei Sibiului sunt recunoscute si atrag pentru tratament cãlãtori nu doar din România. Apele cu un nivel mare de salinitate si nãmolul sunt folosite cu rezultate deosebite în tratarea bolilor aparatului locomotor, reumatismelor degenerative cronice, preartrozelor si artrozelor, spondilozelor, precum si în diferite afectiuni ginecologice.

Factorii naturali de curã sunt apa lacurilor sãrate si helioterme, cu concentratie de 180-310 grame pe litru, nãmolul folosit si climatul moderat de depresiune. În conpozitia apei sunt usor de recunoscut substante precum izotona cloruratã sodic si bicarbonatul.

Tratamentul nu este deloc costisitor si constã în împachetãri cu nãmol, stat la soare si bãi în lacurile sãrate. Curele sunt la îndemâna celor mai multi sibieni care vor sã se relaxeze într-un weekend.

Legende: interes si teamã

Lacurile maronii cu apã sãratã au dat nastere multor legende populare, dar si unor teorii stiintifice interesante. Datoritã aspectului lor nãmolos si mirosului pe care îl degajã, mai ales în zilele calde de varã, Ocnele Sibiului au fost asemuite, în vechime, cu Portile Tartarului, care merg în tãrâmul subteran de unde rãzbate miros de pucioasã. De fapt, mirosul rãspândit este unul salin, care poate fi comparat mai cu seamã cu briza mãrii.

O altã legendã este legatã de Lacul fãrã fund, despre care se spune cã ar comunica cu marea. Conform acestei teorii, încã nejustificate stiintific, care presupune o retea hidrologicã mondialã, o lume subteranã a apelor, lacul din complexul Ocnelor Sibiului s-ar transforma la anumite intervale într-o pâlnie uriasã care, print-un vârtej de proportii, ar aspira tot ce i-ar iesi în cale.

Ca oricare lacuri care se respectã, si cele de la Ocna gãzduiesc un monstru subacvatic. Imaginea lui este învãluitã în mister si nu poate fi descrisã de cãtre localnici decât în cuvinte soptite. Dupã spusele legendei, acesta este verde-albastru, nu prea mare si nu prea îndrãznet, cu mustãti si gâtul lung. Acesta nu are prestigiul monstrului scotian de la Loch Ness, dar atunci când vrea, poate sã îsi facã simtitã prezenta prin învolburarea apei.

Sursa: sibiu.ro

Sursa foto: zborpestetransilvania.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba