Lacurile Ocna Sibiului – destinație pentru sănătate

Adăugat la Știri

Lacurile Ocna Sibiului sunt locul miraculos dintre munti unde gasesti frumusetea marii si minunile terapiei naturale cu sare si namol.

Statiunea Ocna Sibiului este situata la 15 km de municipiul Sibiu. Accesul este foarte usor, putandu-se face cu masina sau cu mijloacele de transport in comun (tren, autobuz).

Pe buna dreptate statiunea este denumita Litoralul Ardealului.

Atractia statiunii este reprezentata de cele 12 lacuri functionale. Apa sarata si namolul sunt folosite in tratemente reumatice, neuromotorice si ginecologice.

Complexul Lacurilor Naturale va pune la dispozitie pe langa lacurile sarate si o piscina cu apa sarata pentru copii, piscine cu apa dulce, locuri de joaca pentru copii, filigorii, dusuri cu apa rece si calda, terase, doua parcari supravegheate cu camere video. In statiune exista peste 500 de locuri de cazare in hoteluri, pensiuni si camping.

Statiunea balneoclimaterica are o capacitate de 144 locuri în hotel, 150 locuri în casutele popasului turistic si 80 locuri în satul de vacanta al elevilor. Cantina – restaurant a statiunii are o capacitate de 300 persoane pe serie.

La Ocna Sibiului se trateaza cu rezultate deosebite bolile aparatului locomotor, reumatismele degenerative cronice, preartrozele si artrozele, spondilozele, precum si diferite afectiuni ginecologice.

Ocna Sibiului a fost prima data documentata in 1263, desi zona este locuita din vremea dacilor.Primele cercetari sistematice ale valentelor curative a lacurilor sarate sunt efectuate în 1820. Dupa aceasta data se amenajeaza treptat statiunea.

In jurul lacurilor se construiesc cabine, se planteaza pomi, se ridica pavilioane pentru bai calde si reci. Statiunea a fost inaugurata oficial la 20 iunie 1858.
Intre 1906 si 1909 s-au ridicat pavilionul central si cladirea bailor existente si astazi. Ele cuprind sali pentru bai calde, pentru împachetari cu namol, aerosoli, bazine.

Din 1948 – baile Ocna Sibiului devin statiune cu caracter permanent.

Cele mai importante lacuri sunt: Lacul fara fund este format pe locul fostei saline Francisc Grube, parasita în 1775 (1.665 m.p., 34 m adancime) – declarat monument al naturii, cu cel mai puternic fenomen de heliotermie.

Lacul Ocniţa are o adâncime maximă de 83m, cu o salinitate de 260 g/l, fiind preferat pentru suprafața sa generoasă de 7494,8mp.

Lacul Avram Iancu (Ocna Pustie) are o adancime maxima de 130m, cu o salinitate de 180—200 g/1. El s-a format pe locul salinei Fodina Maior, abandonata in 1817 – 160m adancime, cel mai adanc lac antroposalin din Romania.

Lacul Randunica (Sf. Ioan) are o adancime de 46.54m, iar mineralizarea apei la suprafata este de 8—9 g/l.

Lacul Brancoveanu are o suprafata de 567.5mp, iar adancimea maxima de 13,6 m. Salinitatea apei la suprafata este de 310 g/l-400g/l, fiind cel mai sarat lac din Ocna Sibiului si printre cele mai sarate din tara. El este format pe locul unei saline parasite în 1699.

Lacul Auster are o suprafață de 254 mp si adancimea maxima de 2,50 m. In cadrul lui s-a format o insula artificiala. Se crede ca are legatura cu lacul Brancoveanu, din care se alimentează cu apa. Lacul Gura Minei, cu suprafata de 969,33mp are adancimea maxima de 27m.

Lacul Balta cu Namol s-a format intr-o excavatie in acoperamantul sarii si are un strat gros de namol cunoscut pentru indicatiile terapeutice.

Lacul Verde (Poporului) are o suprafaţa de 3.000mp, iar adancimea maxima de 3,25m. Salinitatea este de 8—9 g/l.

Lacul Negru are o salinitate de 353, 24 g/l.

Sursa: lacuriocnasibiului.ro

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii