Lacul Iezer – una dintre bijuteriile naturale ale județului Alba! Oază de liniște – „încărcător” de baterii

Adăugat la Divertisment, Educație și Cultură

Dacă spui că lacul Iezer-Ighiel este unul din cele mai frumoase locuri din România, nu vei greşi cu absolut nimic. Cu o superbă culoare verde-smarald şi aşezat într-un adevărat paradis de munte, lacul de baraj natural format pe calcar din judeţul Alba este o adevărată atracţie turistică. Teoretic, e un loc de evadare, dar, la câţi turişti vin aici, ai putea spune că e una din cele mai populare zone sălbatice din regiune.

Cum se ajunge: dacă vii dinspre Alba Iulia pe Drumul Naţional 74, faci vreo 15 kilometri până la Ighiu, apoi cinci pe DJ 69 până la Ighiel, până dai de drumul forestier care duce spre lacul din Munţii Trascău. Şi dacă e forestier, e cam prost şi lung, adică vreo 8 kilometri, care te duc până la lacul aflat la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Dar, odată ajuns acolo, vezi că ar merita să fi făcut şi mai mult.

Rezervația naturală „Iezerul Ighielului” – se întinde pe o suprafață de aproximativ 7 ha. Este o rezervație naturală cu caracter complex – floristică, geomorfologică, geologică și peisagistică. Relieful este unul accidentat și cuprinde o parte a brâului de calcare ce inconjoară Munții Trascăului. Rezervația include lacul Iezerul Ighielului, care este un lac eutrof, cu o lungimede 450 m și o lățime de aproximativ 150 – 200 m și o suprafață de 5,26 ha.O importanță deosebită pentru rezervație o reprezintă floarea de colț (Leontopodinum alpinum), întalnită pe un versant însorit, pe brane și stanci golașe.

Primul lucru pe care îl vezi e că tot lacul e de un verde superb. Nu un verde crud, ci un verde mult mai frumos, care se completează cu cel al vegetaţiei din jur. Vorbim de cel mai mare lac carstic din România.

Lacul, mai degrabă lung, şerpuieşte pe aproximativ jumătate de kilometru şi se lăţeşte mult în unele zone, până la vreo 400 de metri, dar se şi îngustează în altele. Dacă vrei să intri în apă, ai grijă, căci e rece şi, în unele locuri, foarte adâncă.

Pentru amatorii datului la peşte, trebuie să ştiţi că lacul Iezer Ighiel e considerat rezervaţie naturală şi se acceptă doar pescuitul sportiv în sezon.

Pe malurile lacului ai fie copaci deşi, care coboară până la buza apei, fie adevărate păşuni unde turiştii vin şi fac grătare, stau cu cortul sau pur şi simplu se relaxează pentru o vreme.

Împinsă chiar pe lac, avem şi o frumoasă cabană silvică, pe care acum doritorii o pot închiria şi care oferă o privelişte de neuitat.

Dealurile din jur se ridică şi ele la înălţime. Ce impresionează e nu doar vegetaţia proaspătă-proaspătă de munte, ci şi modul în care se succed dealurile, care se întretaie sau se ondulează superb, dar şi faptul că poţi găsi sute de animale domestice, mai ales oi.

Prin pădure, poţi vizita, plecând de la lac, şi munţii din jur. De exemplu, o drumeţie interesantă ar putea fi până pe Vârful Striglău. Cu grijă, însă, căci marcajele lipsesc şi s-ar putea să te trezeşti rătăcit. Ce poţi spune? Cu greu te-ai putea rătăci într-un loc mai frumos.

Lacul Iezer, este unul natural, format în urma unor alunecări de teren, în care s-a acumulat apa din topirea zăpezilor, adusă de pe versanţii din apropiere. Nu are deversare la suprafaţă, însă, se spune că, apa se scurge prin subteran, dând naştere pârâului Ighiel.

sursa: turism-transilvania.ro

Tudor Stan

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0756.638.321
email: tudorstan90@gmail.com

Facebook 

Comentarii