Rămâi conectat

Administrație

La Stremț, fondurile europene asigură modernizarea școlilor gimnaziale

Publicat

în

Cu aproape 700.000 euro fonduri nerambursabile, administrația publică locală din comuna Stremț va derula două proiecte de modernizare a școlilor gimnaziale. Primul dintre aceste contracte a fost semnat la începutul primăverii, pentru modernizarea școlii din reședința comunei, iar acum, primarul Traian Ștefan Popa și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare școala gimnazială “Vasile Bologa” în satul Geoagiu de Sus, comuna Stremț, județul Alba”.

Ambele proiecte obțin fonduri nerambursabile prin Axa Prioritară 10, Obiectiv Specific 10.1 ce prevede investiții în proiectele ce vizează creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu. Valoarea totală a ambelor cereri de finanțare este de peste 3,2 milioane lei, proiectul semnat acum, la jumătatea verii, beneficiind de o alocare nerambursabilă de peste 180.000 euro.

Cu o comunitate medie pentru zonele rurale românești, de peste 2400 locuitori, comuna Stremț, învecinată cu orașele Teiuș și Aiud, investește pentru îmbunătățirea calității învățământului local,  demonstrând acest fapt prin proiectele semnate pentru modernizarea școlilor generale. La școala cu clasele I-VIII din centrul comunei – satul Stremț – învață aproape 180 de copii, iar la școala ”Vasile Bologa” din Geoagiu de Sus, pentru care a fost semnat acum contractul de finanțare, sunt 110 elevi. Proiectul de modernizare a școlii din satul Geoagiu de Sus își propune reconstrucția clădirii acestei unități de învățământ, prin ample lucrări a căror valoare totală este de 878.982,05 lei, din care s-a obținut o sumă nerambursabilă de 852.300,00 lei, respectiv 97,79% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 183.000 euro).

Prin proiectul semnat azi, administrația comunei Stremț arată preocuparea față de îmbunătățirea sistemului de învățământ, dorind să eficientizeze atât infrastructura pusă la dispoziția copiilor și cadrelor didactice, cât si cheltuielile alocate în acest sens. După realizarea lucrărilor de modernizare și dotare a școlii, dar și după finalizarea proiectului de la școala din centrul de comună, întreaga comunitate locală va beneficia de două unități de învățământ moderne, pentru circa 300 de elevi, unde atât aceștia, cât și cadrele didactice, vor putea desfășura activități didactice în condiții optime. În această situație, fondurile publice locale vor putea fi utilizate pentru servicii cu necesitate mai mare,” a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Până în 31 mai 2022 – în timp ce proiectul de la școala generală din Stremț va fi gata la sfârșitul lunii noiembrie 2021 – se va îmbunătăți infrastructura educațională, pentru oferirea unor condiții de studiu decente la școala cu clasele I-VIII din Geoagiu de Sus. Concret, se vor reabilita pereții interiori, exteriori și tavanele, prin refacerea tencuielilor, montarea termosistemului exterior, zugrăveli și finisaje aferente. Pardoselile din sălile de clasă vor fi realizate din parchet laminat, iar la sala de sport se prevede un parchet rezistent la trafic intens și la desfășurarea activităților sportive. În prezent, tâmplăria exterioară este recondiționată, fiind compusă din tâmplărie PVC cu geam termopan, iar prin proiect tâmplăria interioară va fi înlocuită cu tâmplărie PVC. Se vor reface integral instalațiile electrice, sanitare și de încălzire, fiind schimbată centrala termică și caloriferele, acestea din urmă fiind dotate și cu termostate. Un aspect important este că instalațiile sanitare vor fi incluse în corpul de clădire principal, unde sunt și sălile de clasă, în așa fel încât elevii să nu mai iasă în afara clădirii principale. Vor fi reamenajate acoperișurile, iar sistemul de scurgere a apelor se va înlocui integral. La exterior, în curte, se va reface integral împrejmuirea terenului aparținând școlii, vor fi realizate alei pietonale în zonele tranzitate de elevi, în așa fel încât să poată fi păstrată curățenia atât în școală cât și în curtea școlii, iar pentru a oferi o ambianță cât mai plăcută, se vor reamenaja spațiile verzi, cu flori, arbori ornamentali și gazon.

”Prin aceste două proiecte – cel semnat în luna martie pentru școala din centrul comunei și acesta de acum, pentru școala din Geoagiu de Sus – vrem să răspundem la necesitățile actuale ale societății. Este pentru prima dată când accesăm fonduri REGIO, dar asta nu înseamnă că în Stremț nu am avut proiecte de investiții. În comună avem căi de acces asfaltate, avem utilități moderne – apă, canal, alimentare cu gaz – deci trebuie să ne preocupe și viitorul copiilor. Știm că tendințele demografice sunt negative, de aceea vrem să realizăm o infrastructură corespunzătoare ciclului educațional. Primăria Stremț și-a asumat, prin strategia locală, atingerea acestui obiectiv, realizând prin aceste două investiții îmbunătățirea calității și atractivității educației, precum și creșterea gradului de participare a elevilor la învățământul primar și gimnazial”, a declarat după semnarea contractului de finanțare domnul Traian Ștefan Popa, primarul comunei Stremț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Relocare în subteran a cablurilor pe încă șase străzi din Blaj

Publicat

în

Pe încă șase străzi din Blaj, relocare subterană a cablurilor

Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv și telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj: Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.
Prima stradă care va beneficia de relocarea în subteran a cablurilor este strada Clujului, lucrările urmând să înceapă în următoarele trei luni. Celelalte cinci străzi vor fi finalizate până la mijlocul anului 2025. Pe lângă relocarea cablurilor în subteran, vor fi montați stâlpi noi de iluminat, iar iluminatul public se va face pe LED.
„„Îngroparea” cablurilor este o necesitate pe care Blajul și-a asumat-o ca deziderat urban, în urmă cu șase ani. Procesul a fost accelerat în ultimii 4 ani, când am reușit să relocăm în subteran 57,8 kilometri de cabluri, în total având peste 70 de kilometri de cabluri de energie electrică și comunicații relocate în subteran.
Această investiție majoră, care duce Blajul și mai aproape de standardele europene, nu ar fi fost posibilă fără excelenta colaborare dintre administrația blăjeană și compania Distribuție Energie Electrică România (DEER) – Sucursala Alba și îi mulțumesc directorului Marius Ceteraș pentru sprijin!”, a transmis primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

1.500 de chiparoși pe străzile municipiului Blaj

Publicat

în

Blaj: 1.500 de chiparoși pe străzile municipiului

S-a început, prin intermediul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, plantarea de chiparoși pe străzile municipiului Blaj.
În prezent, se completează locurile existente și se fac noi plantări în zona blocurilor de pe strada Gheorghe Barițiu, pe strada Tudor Vladimirescu 1 și la intrarea dinspre Sâncel. În total, vor fi 1.500 de chiparoși.
Potrivit reprezentanților administrației locale, pe lângă aspectul estetic deosebit, prin proprietățile sale, acest arbore ornamental asigură o mai bună calitate a aerului din Blaj.
În context primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a evidențiat rolul deosebit pe care Serviciul Public de Gospodărie Comunală, condus de Claudiu Păcurar, îl are în administrarea Blajului, fiind un vector important în dezvoltarea comunității, prin lucrările pe care le execută: întreținerea și extinderea spațiilor verzi, administrarea iluminatului public, reparații trotuare și clădiri, măturatul străzilor, servicii de deszăpezire și desinsecție, etc.
„Sunt servicii pe care nu le-am externalizat și care, datorită activității Serviciului Public de Gospodărie Comunală, degrevează bugetul local al Blajului de cheltuieli suplimentare în valoare de aproximativ un milion de euro pe an!”, a subliniat edilul din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Acțiuni de ecologizare la Cugir: Când vor avea loc

Publicat

în

La Cugir, acțiuni de ecologizare

În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” –  Curățenia de Primăvară 2024, Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș.
Prima acțiune va avea loc joi 18 aprilie în zona Pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion „Parc”.
A doua acțiune de ecologizare se va desfășura sâmbătă 20 aprilie, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 9.00, având ca loc de întâlnire Poliția Locală Cugir.
Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba