Rămâi conectat

Educație și Cultură

„Jurnal de război”, o retrăire a unei file de istorie autentică românească, lansare la Museikon, sâmbătă, 20 octombrie

Publicat

în

Cercul Militar Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, organizează sâmbătă, 20 octombrie 2018, începând cu ora 10, la Museikon, lansarea volumului „Jurnal de război”, un volum coordonat de scriitorul argeșean Dan Drăgoi.

Este o carte document care spune istoria a două jurnale de front, în care autorii sunt doi militari ai Armatei Române implicați în luptele pentru reîntregirea României din Primul Război Mondial. Experiența prin care trec protagoniștii reprezintă nu numai o mărturie istorică, dar și fapte care nu au ajuns până astazi în paginile unei cărți, pentru a oferi file din istoria reală a poporului român. Cei doi militari, Nicolae Șuță a luptat pe front în perioada martie 1917 – ianuarie 1918 și Gheoghe Bădescu, august 1916 – august 1918, descriu separat experiențele dramatice și momentele înălțătoare prin care au trecut. Martorii ale unora dintre cele mai importante momente din timpul războiului, jurnalele cuprind drama din spatele frontului. De la dorul de casă, la pierderea apropiaților, până la sacrificiul suprem.
Evenimentul, aflat sub egida Centenarului, prezintă o retrăire a unei file de istorie autentică românească, prin cele două mărturii din tranșeele reîntregirii României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii martie la muzeul de științele naturii din Aiud

Publicat

în

Care este exponatul lunii martie la muzeul de științele naturii din Aiud

Cinteza africană este exponatul lunii martie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud. 

Este este o pasăre tipic africană care trăiește în zona de stepă sub-sahariană. Mereu în mișcare, cu zbor rapid, este destul de greu de urmărit. Nu depășește în mod normal 12 centimetri lungime, cu anvergura aripilor de 15 centimetri și greutatea corpului puțin peste 10 grame

Trăiește în savane și câmpii ierboase cu puțină vegetație formată din salcâmi izolați sau din arbuști spinoși înalți. Se apropie fără dificultate de zone locuite sau cultivate în care hrana este abundentă și unde se formează, în perioada postnupțială, aglomerări de mii de exemplare în căutare de mâncare și apă.

Penajul masculului este foarte asemănător cu cel al femelei, dar el este singurul care are dunga roșie de la o ureche la cealaltă trecând exact pe gât, de parcă ar fi o rană largă. Femela este mult mai marmorată, cu pete uniforme negricioase, pentru a trece complet neobservată.

Dieta se bazează pe un consum masiv de semințe de graminee dar și fructe, muguri, insecte, larve și nevertebrate, mai ales în timpul cuibăririi, deoarece este hrana esențială pentru creșterea puilor.

Nu există o perioadă precisă pentru cuibărit, deși de obicei aceasta are loc în lunile decembrie-aprilie. De regulă, sunt depuse 4-6 oua albe, iar clocitul se face de către ambii părinți. Puii eclozează după aproximativ 14 zile, cresc repede și după încă trei săptămâni de îngrijire, sunt pregătiți pentru primul lor zbor.

Nu este considerată o specie pe cale de dispariție.
În muzeul aiudean poate fi observată în sala a treia, alături de alte specii de păsări „exotice”, de pe toate continentele.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„Things in My Room”, tema lunii martie a proiectului „English 4 Kids – Clubul de engleză”

Publicat

în

Un nou eveniment în cadrul proiectului „English 4 Kids – Clubul de engleză”

Miercuri 20 martie, de la ora 16.00, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc activitatea „English 4 Kids – Clubul de engleză”, club de limbă și civilizație engleză care se adresează în principal copiilor, dar la care pot participa și părinții sau bunicii.

Tema întâlnirii va fi „Things în My Room”, iar gazdele activității sunt profesoara Diana Mortură și bibliotecara Ana-Maria Pienar.

Clubul „English 4 Kids – Clubul de engleză” are loc la sala de lectură a bibliotecii, iar cei prezenți vor învăța expresii de salut și se vor familiariza cu expresii și cuvinte referitoare la tema dată, toate acestea prin intermediul jocului didactic, a conversației în limba engleză și a cântecelelor tematice, folosindu-se mijloace vizuale și fișe de lucru.

Proiectul „English 4 Kids – Clubul de engleză” se va încheia cu prezentări de cărți pentru copii, cărți care se găsesc în colecția de carte a Secției pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul English 4 Kids – Clubul de engleză este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba iar participarea la activitățile clubului nu implică costuri din partea participanților.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Elev militar calificat la faza națională a olimpiadei de fizică

Publicat

în

Calificare la faza națională a olimpiadei de fizică pentru un elev militar

Etapa județeană a Olimpiadei de Fizică a adus rezultate deosebit de bune pentru elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionați de studiul acestei discipline.
Astfel, an de an, elevii în uniformă obțin punctaje foarte bune la olimpiadele și concursurile dedicate științelor exacte.
Anul acesta, elevul fruntaș Andrea Buontempo s-a clasat pe locul I la clasa a IX-a, loc care i-a adus implicit și calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Fizică. Andrea Buontempo a reușit, sub coordonarea profesoarei Dorina Filipescu, primul rezultat important la olimpiadă de când îmbracă uniforma de elev militar, deși este un obișnuit al competițiilor de profil, obținând în gimnaziu Mențiune la Fizică la faza națională.
„A fost o olimpiadă cu adevărat frumoasă, testul fiind unul bogat cu subiecte interesante și sfidătoare, totuși, datorită muncii și suportului doamnelor profesoarelor am reușit să obțin acest rezultat onorant de care mă bucur. Voi munci în continuare pentru etapa națională, iar acest rezultat sper că mă va ajuta mai departe în admiterea la academia dorită”, a mărturisit Andrea Buontempo.
Tot la faza județeană a olimpiadei, elevul caporal Claudiu Stanciu (clasa a X-a) și eleva fruntaș Erika Marc (clasa a IX-a), pregătiți de profesoara Sanda Irimie, au reușit să se claseze pe locul III, datorită punctajelor mari obținute la anul lor de studiu.
Punctaje demne de menționat au obținut și elevii caporal Nathan Lascu și Călin Holom (clasa a X-a), pregătiți de profesoarele Dorina Filipescu și Laura Ciobanu.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba