Județul Alba, calitate de invitat de onoare și de reprezentant unic al României al ediției 2018 a Serbărilor Consulare de la Lyon, organizate în perioada 22-24 iunie

Adăugat la Știri

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, având în vedere importanța deosebită a  Județului Alba în istoria României și aportul său istoric la crearea statului național unitar modern, precum și relațiile de parteneriat stabilite între Departamentul Rhône și Județul Alba, Consulatul General al României la Lyon oferă Județului Alba calitatea de invitat de onoare al ediției 2018 a Serbărilor Consulare de la Lyon, organizate în perioada 22-24 iunie 2018 și, totodată, calitatea de reprezentant unic al României la această manifestare.

Serbările Consulare reprezintă un eveniment anual, organizat de către Primăria Metropolei Lyon (al doilea oraș ca importanță al Franței), pentru celebrarea multiculturalismului și spiritului internaționalist al metropolei. Anul acesta, va reuni delegații reprezentând 49 de consulate de pe întreg mapamondul, într-o prezentare de anvergură a culturii, tradițiilor și atracțiilor turistice ale fiecărui participant.

Pavilionul României – dedicat exclusiv Județului Alba – va fi astfel organizat încât să permită promovarea patrimoniului tradițional al Județului Alba, prin prezența unor meșteri tradiționali și recreerea unor ateliere meșteșugărești, în care se vor realiza diverse animații pentru public și prin reconstituirea interiorului unei case tradiționale, unde vor fi expuse icoane pe sticlă și obiecte de artizanat. Ansamblul Folcloric al Județului Alba, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, va susține momente artistice în spațiul expozițional, dar și pe scena centrală, pentru a contribui la succesul prezenței românești la ediția din acest an aniversar a Serbărilor Consulare de la Lyon.

Ediția din acest an a Serbărilor Consulare de la Lyon vine în preambulul Sezonului Cultural România – Franța 2019, precum și în prefața Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ce va debuta la 1 Ianuarie 2019, fiind o deosebită oportunitate de promovare pentru Județul Alba, în vederea lărgirii cooperării cu parteneri externi.

În fiecare vară, începând cu anul 2001, administrația Metropolei Lyon organizează, în cel mai cunoscut scuar din centrul orașului, un eveniment de diplomație publică intitulat Serbările Consulare, ce reunește circa 50 de delegații ale țărilor de pe întreg globul ce au reprezentanțe consulare la Lyon. Centrul orașului Lyon se transformă într-un sat internațional, în care publicul poate vizita standurile participanților, pentru a descoperi elemente de artă, cultură, turism și economie specifice fiecărei țări.

Citește și Județul Alba, cea mai spectaculoasă creștere economică din România în ultimii trei ani

Consulatul General al României la Lyon a adresat Consiliului Județean Alba invitația de a participa la ediția 2018 a Serbărilor Consulare, în calitate de reprezentant al României. Astfel, prin adresa nr. 11157  din data de 6 iunie 2018, transmisă de doamna Anca OPRIȘ, Consulul General al României la Lyon, se oferă Județului Alba oportunitatea de a participa, în calitate de invitat de onoare, la ediția 2018 a Serbărilor Consulare de la Lyon, organizate în perioada         22-24 iunie 2018 și de a se promova, astfel, la nivel internațional.

Pe lângă marcarea aniversării a 100 de ani de la crearea satului național unitar modern, evenimentul va contribui la promovarea patrimoniului cultural și turistic al Județului Alba. Standul Județului Alba, cu o suprafață de circa 100 de metri pătrați, amplasat central, va  reconstitui decorului interior al unei case tradiționale românești, în care vor fi expuse icoane pe sticlă și obiecte de artizanat. Vor fi organizate ateliere de meșteșuguri în care meșteri tradiționali din județ vor realiza demonstrații de olărit și sculptură. Ansamblul Folcloric al Județului Alba, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, va susține programe artistice, atât la standul județului, cât și pe scena centrală a manifestării. În ultima zi a sărbătorii, va fi organizată și o paradă a manifestanților, care vor purta portul tradițional specific fiecărei țări, pe un traseu de circa doi kilometri, în centrul orașului Lyon.

Acest eveniment de diplomație publică aduce în atenția francezilor și a turiștilor străini arta și tradițiile fiecărei țări participante, fiind totodată, un excelent prilej de promovare turistică și economică. Pentru Judeţul Alba, în particular, participarea la ediţia din 2018 a Serbărilor Consulare de la Lyon va reprezenta o oportunitate de consolidare a relaţiilor sale de cooperare cu

Departamentul Rhône, precum şi un prilej de stabilire de noi contacte utile, în vederea lărgirii cooperării cu parteneri externi.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii