Rămâi conectat

Știri

Județul Alba, calitate de invitat de onoare și de reprezentant unic al României al ediției 2018 a Serbărilor Consulare de la Lyon, organizate în perioada 22-24 iunie

Publicat

în

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, având în vedere importanța deosebită a  Județului Alba în istoria României și aportul său istoric la crearea statului național unitar modern, precum și relațiile de parteneriat stabilite între Departamentul Rhône și Județul Alba, Consulatul General al României la Lyon oferă Județului Alba calitatea de invitat de onoare al ediției 2018 a Serbărilor Consulare de la Lyon, organizate în perioada 22-24 iunie 2018 și, totodată, calitatea de reprezentant unic al României la această manifestare.

Serbările Consulare reprezintă un eveniment anual, organizat de către Primăria Metropolei Lyon (al doilea oraș ca importanță al Franței), pentru celebrarea multiculturalismului și spiritului internaționalist al metropolei. Anul acesta, va reuni delegații reprezentând 49 de consulate de pe întreg mapamondul, într-o prezentare de anvergură a culturii, tradițiilor și atracțiilor turistice ale fiecărui participant.

Pavilionul României – dedicat exclusiv Județului Alba – va fi astfel organizat încât să permită promovarea patrimoniului tradițional al Județului Alba, prin prezența unor meșteri tradiționali și recreerea unor ateliere meșteșugărești, în care se vor realiza diverse animații pentru public și prin reconstituirea interiorului unei case tradiționale, unde vor fi expuse icoane pe sticlă și obiecte de artizanat. Ansamblul Folcloric al Județului Alba, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, va susține momente artistice în spațiul expozițional, dar și pe scena centrală, pentru a contribui la succesul prezenței românești la ediția din acest an aniversar a Serbărilor Consulare de la Lyon.

Ediția din acest an a Serbărilor Consulare de la Lyon vine în preambulul Sezonului Cultural România – Franța 2019, precum și în prefața Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ce va debuta la 1 Ianuarie 2019, fiind o deosebită oportunitate de promovare pentru Județul Alba, în vederea lărgirii cooperării cu parteneri externi.

În fiecare vară, începând cu anul 2001, administrația Metropolei Lyon organizează, în cel mai cunoscut scuar din centrul orașului, un eveniment de diplomație publică intitulat Serbările Consulare, ce reunește circa 50 de delegații ale țărilor de pe întreg globul ce au reprezentanțe consulare la Lyon. Centrul orașului Lyon se transformă într-un sat internațional, în care publicul poate vizita standurile participanților, pentru a descoperi elemente de artă, cultură, turism și economie specifice fiecărei țări.

Citește și Județul Alba, cea mai spectaculoasă creștere economică din România în ultimii trei ani

Consulatul General al României la Lyon a adresat Consiliului Județean Alba invitația de a participa la ediția 2018 a Serbărilor Consulare, în calitate de reprezentant al României. Astfel, prin adresa nr. 11157  din data de 6 iunie 2018, transmisă de doamna Anca OPRIȘ, Consulul General al României la Lyon, se oferă Județului Alba oportunitatea de a participa, în calitate de invitat de onoare, la ediția 2018 a Serbărilor Consulare de la Lyon, organizate în perioada         22-24 iunie 2018 și de a se promova, astfel, la nivel internațional.

Pe lângă marcarea aniversării a 100 de ani de la crearea satului național unitar modern, evenimentul va contribui la promovarea patrimoniului cultural și turistic al Județului Alba. Standul Județului Alba, cu o suprafață de circa 100 de metri pătrați, amplasat central, va  reconstitui decorului interior al unei case tradiționale românești, în care vor fi expuse icoane pe sticlă și obiecte de artizanat. Vor fi organizate ateliere de meșteșuguri în care meșteri tradiționali din județ vor realiza demonstrații de olărit și sculptură. Ansamblul Folcloric al Județului Alba, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, va susține programe artistice, atât la standul județului, cât și pe scena centrală a manifestării. În ultima zi a sărbătorii, va fi organizată și o paradă a manifestanților, care vor purta portul tradițional specific fiecărei țări, pe un traseu de circa doi kilometri, în centrul orașului Lyon.

Acest eveniment de diplomație publică aduce în atenția francezilor și a turiștilor străini arta și tradițiile fiecărei țări participante, fiind totodată, un excelent prilej de promovare turistică și economică. Pentru Judeţul Alba, în particular, participarea la ediţia din 2018 a Serbărilor Consulare de la Lyon va reprezenta o oportunitate de consolidare a relaţiilor sale de cooperare cu

Departamentul Rhône, precum şi un prilej de stabilire de noi contacte utile, în vederea lărgirii cooperării cu parteneri externi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Detectoare pentru viață, în județul Alba

Publicat

în

În județul Alba, detectoare pentru viață

Marți 16 aprilie a început activitatea de montare a primelor detectoare de fum/monoxid de carbon din totalul de 500 de bucăți alocate locuințelor din județul Alba.
Mai multe familii din localitățile Noșlac, Vințu de Jos, Ighiu și Fărău au primit vizita pompierilor militari și voluntari, precum și a reprezentaților Delgaz, și au intrat în posesia unui asemenea dispozitiv, oferit cu titlu gratuit.
Activitatea este continuată în aceste zile în Arieșeni, Horea, Vadu Moților, Bistra, Ocoliș, Jidvei, Mihalț, Întregalde, Râmeț și Șugag.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Performanță pentru Corul „Apulum” al Seminarului Teologic din Alba Iulia

Publicat

în

Corul „Apulum” al Seminarului Teologic din Alba Iulia, o nouă performanță

Membrii ansamblului vocal „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia au participat la Olimpiada Națională Corală – faza zonală, desfășurată la Arad.

Formațiunea corală albaiuliană este dirijată de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, cadru didactic titular în cadrul instituției de învățământ preuniversitar. Prestația corului a fost apreciată de juriu cu punctajul maxim, 100 de puncte, ansamblul coral obținând Premiul I la Secțiunea „Seminarii Teologice”.

În cele 25 de minute alocate formațiunii corale albaiuliene, au fost interpretate patru piese care au vizat un repertoriu variat: „Kratima”, de Anton Pann, „Astăzi, Cel Prealăudat”, armonizare Iosif Fiț, „Florilegiu bizantin”, de Stelian Ionașcu, și „Răsunet de la Crișana”, de Ion Vidu.

„Reușita obținută la faza zonală a Olimpiadei constituie rezultatul activității susținute cu perseverență de către tinerii pasionați de cântul coral, desfășurată pe parcursul a numeroase ore de repetiții, prin participări la sfintele slujbe, dar și la diverse manifestări artistice”, se arată într-un comunicat de presă.

Corul „Apulum” a fost înființat în anul 1991 și, timp de nouă ani, până în 2000, a fost condus de prof. Iosif Fiț. Repertoriul abordat este unul preponderent liturgic, necesar participării la sfintele slujbe. Pe parcursul timpului, membrii formațiunii au obținut numeroase premii cu ocazia participării la diferite festivaluri și concursuri muzicale naționale. De asemenea, ansamblul vocal dirijat de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, în parteneriat cu Asociația Corală „Codex Apulum”, a pus în scenă Oratoriul Bizantin de Paşti „Patimile şi Învierea Domnului”, de Paul Constantinescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Universitatea din Alba Iulia, membră a unui consorţiu european pentru formarea academică continuă

Publicat

în

Universitatea din Alba Iulia, membră a unui consorţiu european pentru formarea academică continuă

Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia face parte dintr-un consorţiu european, ce are drept scop formarea academică continuă, alături de universităţi din Austria, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina, a anunţat, într-o conferinţă de presă, rectorul Daniel Breaz.

Potrivit rectorului, Universitatea „1 Decembrie 1918″ s-a alăturat proiectului de constituire a Consorţiului „European University for Academic Continuing Education”, contribuind astfel la dezvoltarea unei universităţi europene prin intermediul programului Erasmus+. El a precizat că acest consorțiu urmăreşte să contribuie esenţial la îndeplinirea obiectivelor stabilite în Agenda Socială Europeană, vizând în mod specific creşterea proporţiei adulţilor europeni care participă la programe de formare, cu scopul de a atinge un prag de 60% până în anul 2030.

Instituţia coordonatoare a consorţiului este o universitate din Krems, Austria, iar pe lângă cele nouă universităţi partenere, este şi un partener asociat din Bosnia-Herţegovina.

Zilele acestea, la Alba Iulia are loc o săptămână internaţională, la care  participă toţi partenerii din consorţiu,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba