Rămâi conectat

Educație și Cultură

IULIE 1918: Evenimentele verii în anul Marii Uniri!

Publicat

în

De Centenar sărbătorim cea mai mare victorie din istoria ţării: Unirea Basarabiei, a Bucovinei şi a Transilvaniei cu Regatul României. 1918 s-a încheiat strălucitor cu Proclamaţia de la Alba-Iulia, cu intrarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Bucureştiul eliberat, cu pregătiri pentru recunoaşterea noilor graniţe. Dar în cursul anului 1918, România s-a confruntat cu probleme teribile. Ocupaţia germană din sud secătuia ţara; tratatul impus de Berlin şi Viena însemna pierderi teritoriale şi subordonare îndelungată; populaţia suferea de foame, boli, lipsă de locuinţe. În iulie 1918 a apărut însă prima rază de speranţă.

În iulie 1918, şocul provocat de Pacea de la Bucureşti – negociată din martie şi semnată la 7 mai – s-a atenuat. Ca să obţină o îmbunătăţire a condiţiilor păcii, Regele Ferdinand îl desemnase premier pe Alexandru Marghiloman, un filogerman distins, cu un comportament fără pată în timpul ocupaţiei. Se pare că legendara înţelegere dintre liberalul Ionel Brătianu pro-Antanta şi Alexandru Marghiloman, pro-Berlin şi Viena, era pusă în aplicare. La intrarea în război, în 1916, cei doi îşi împărţiseră rolurile astfel încât indiferent care tabără câştiga războiul, România să negocieze având în frunte cel mai eficient interlocutor. Dar în ciuda eforturilor lui Marghiloman, condiţiile păcii de la Bucureşti au rămas aspre, iar împăcarea sa cu susţinătorii Antantei, imposibilă.

Regina Maria, de la disperare la rezistență

Cea mai influentă persoană care refuza să accepte înfrângerea era Regina Maria. Când în martie a aflat condiţiile păcii, regina a avut o clipă de deznădejde.

„Aceasta nu e pace, aceasta este ocupaţie străină, e moarte în viaţă, e sugrumare. Nu pot să mai rabd. Mi se rupe inima. Simt că mă pierd, simt că mă cufund în întuneric ca o fiinţă din care s-ar fi scurs prea mult sânge. Nimeni nu mă ajută, nimeni nu mă poate ajuta. Mă scufund. Toată puterea şi energia, mândria şi vitejia sunt nefolositoare faţă de răul ce se face ţării mele. Nu sunt făcută să fiu roabă, nici să îngenunchiez”.

Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Rusiei, Alexandru al II-lea, Maria a înţeles repede că lupta nu s-a terminat: intrarea Statelor Unite în război avea să facă diferenţa! Aşa că Regina a dat asigurări anglo-francezilor şi americanilor că România a semnat pacea separată cu Germania doar pentru că altfel ar fi fost realmente pustiită.

Regele le arată românilor că nu cedează

Pe de altă parte, presiunile germane asupra Regelui Ferdinand de a ratifica Pacea de la Buftea s-au intensificat. Dar Regele nu numai că nu a semna actul înfrângerii, dar semnala în fel şi chip românilor că dinastia nu cedează. Când politicianul filobritanic Take Ionescu a declarat într-un interviu pentru Corriere de la Sera că majoritatea ţării, în frunte cu Regele, au rămas de partea Angliei şi Franţei, guvernul Marghiloman i-a cerut Regelui să dezmintă. Ferdinand, monarh constituţional, dă într-adevăr o dezminţire. Dar formula aleasă – „Nimeni nu a fost autorizat să exprime sentimentele Regelui” – era de fapt o confirmare.

Astfel de incidente îngreunau mult viaţa premierului Marghiloman care făcea naveta între Iaşi, unde rămăsese familia regală şi multe oficialităţi, şi Bucureşti, unde lucra cu Administraţia Militară Germană, dar şi cu Parlamentul ales de numai câteva săptămâni. Dificultăţi apăreau şi din cauza oportunismului politic. Puternicul Partid Naţional Liberal, condus de atât de influentul Ionel Brătianu, refuzase să participe la alegeri în teritoriul ocupat. Inamicii liberalilor – senatori şi deputaţi – au cerut în Parlament trimiterea în judecată a cabinetelor Brătianu care deciseseră intrarea României în război.

20 iulie: Regele refuză amnistia trădătorilor

Liberalii şi filofrancezii îşi luau însă revanşa. La 20 iulie, Alexandru Marghiloman îl vede pe Regele Ferdinand în jur de 10 seara şi îi cere să promulge un decret prin care colaboraţioniştii pro-germani să fie amnistiaţi. Decretul era urmarea logică a Păcii de la Buftea. Regele considera că decretul îl dezonorează, iar Regina aflase care este subiectul întrevederii. Premierul Marghiloman povesteşte în jurnalul său că Regele „e pe punctul de a lua condeiul, când îl cheamă Regina şi Prinţul Carol”. Când se întoarce, Regele cere o amânare şi spune că va telegrafia celor doi împăraţi de neam german să îl scutească de umilinţă. Ce se întâmplase în minutele când Regele lipsise din birou se află în Jurnalul Mariei: „Îl rugai din suflet pe Rege să se împotrivească insistenţelor lui Marghiloman”.

România nu demobilizează armata. Ocupanții germani, sabotați

Tensiunile din cele mai înalte cercuri ale Puterii aveau ecou în întreaga societate, în primul rând în Armată. Contrar Păcii de la Bucureşti, armata română NU a fost demobilizată. După ce au tergiversat cât au putut, autorităţile române au ţinut o dublă contabilitate. Erau demobilizaţi numai soldaţii puţin experimentaţi, era predat armamentul mai slab. Se pare că în iulie 1918, performanţa românilor în a se eschiva a atins maximul. Luna următoare, nemţii vor impune o procedură mai strictă, dar evoluţiile de pe frontul de Vest au dat şi mai mult curaj celor care sperau într-o victorie a Antantei.

A doua bătălie de pe Marna, pe frontul francez, lansată printr-un atac german la 15 iulie, a fost pentru agresori începutul sfârşitului. Luptele au fost grele, dar au înclinat balanţa de partea Antantei care a preluat iniţiativa. Vestea s-a răspândit ca un fulger în întreaga Europă.

În România, publicaţia oficială a ocupantului german menţionează multe execuţii şi arestări contra celor care nu îşi predaseră arma şi muniţia. Administraţia militară germană dădea şi amenzi drastice comunităţilor – sate sau oraşe – unde trupele germane semnalau acte de sabotaj – pietre şi buşteni pe calea ferată sau tăierea cablurilor telefonice.

Populaţia din Muntenia – afectată masiv de lipsa de alimente din cauza rechiziţiilor şi cu gândul la cei dragi ucişi în război sau morţi din cauza epidemiilor – aştepta cu nerăbdare finalul Marelui Război.

Şi ardelenii aveau mari dificultăţi – colectarea resurselor necesare frontului îi lăsa pe cei de acasă în pragul foametei. Cât despre tinerii înrolaţi în armata austro-ungară, majoritatea făceau parte din regimente care fuseseră trimise pe frontul italian sau pe cel rusesc. Mulţi români luaţi prizonieri de forţele Antantei ca soldaţi în armata austro-ungară s-au înrolat voluntar apoi în armatele inamicului. Luptând de partea Italiei, de exemplu, considerau că luptă pentru România.

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

În Alba, sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți

Publicat

în

Sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți, în Alba

În perioada 25-26 aprilie se va desfășura Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți, ediția 2024.
Aceasta va avea loc la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.
Pe parcursul celor două zile, elevii reprezentanți din întreg județul vor beneficia de ateliere tematice din sfera reprezentării elevilor, moderate de colegi de ai lor sau de invitați speciali, cu scopul de a îmbunătății procesul de a face vocea elevilor auzită la nivel județean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba