ISU va putea închide cluburile care nu respectă legislaţia

Adăugat la Știri

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va putea opri funcţionarea unui club, dacă nu respectă normele de apărare împotriva incendiilor. Este măsura pe care a adoptat-o Guvernul, în şedinţa de marţi, prima după tragedia din clubul Colectiv. Mai mult, Executivul înăspreşte şi amenzile pe care le-ar putea primi patronii localurilor. Amanunte afli pe radiounirea.ro.

 Firefighters Putting Out a FireRaed Arafat a precizat că obiectivele care au autorizaţie de incendiu, dar care au facut modificări ulterioare vor fi amendate iar activitatea va fi sistată până când revine în legalitatea. Totodată, în cazul obiectivelor care nu au autorizaţie, există alte trei variante:

„O sa explic  horatarea de guven care a fost emisia azi:

1. Obiectiv care care are autorizatie la incendiu care are dar la control se costată că ca au facut modificari, atunci amenda si sistarea activitatii pana la revenirea in legalitate.

2.  Obiective care nu detin autorizatie de incendiu si atunci vor fi 3 variante:

 a. daca nu are autorizatie la incendiu dar are toate actele necesare, in acesta situatie se da amenda dar pana la 100 000 dar se da o perioda în care poate intra legalitate si atunci ca sa nu ii afectam activitatea, continua activitatea, fara a inchide amplasamentul

 b. nu are autorizatie de securitate pentru incendiu, însă a obşinut toate actele si avizele dar are incalcari grave, atunci amenda si inchidere. Cel care constată inchiderea sau sigilarea se face direct de ISU. Cel care constată trece la inchidere, procedura o gasiti in OUG.

 Reamintim că Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, ajutoarele pentru familiile victimelor din clubul Colectiv, care se ridică la 5000 de lei pentru fiecare victimă şi 10.000 de lei pentru femeia de serviciu care lasă în urmă cinci copii orfani.

Citește și Instalațiile de încălzire trebuie verificate înainte de a fi puse în funcțiune, avertizează reprezentanții ISU Alba

Altă noutate este posibilitatea ca ISU să închidă cluburi care pun în pericol viaţa oamenilor, după ce face verificări. Verificările pot fi făcute de inspectorii ISU însoţiţi de jandarmi şi aceştia pot închide clubul respectiv pentru 60 de zile.

„Adoptăm ordonanţa de urgenţă prin care le dăm putere direct celor de la ISU, nu autorităţi locale, nu altcineva, să verifice aceste localuri în care au loc acţiuni care implică foarte multă lume să le verifice din punctul de vedere al respectării condiţiilor protecţia împotriva incendiilor şi a catastrofelor şi să ia pe loc măsura închiderii acestora, sigilare până la momentul la care îşi îndeplinesc condiţiile”, a arătat premierul.

Totodată, primul-ministru a precizat că „sunt măsuri dure, măsuri extreme”, dar nu se închid cluburile din ţară, ci doar acelea care nu respectă regulile şi doar „pe perioada în care trebuie să-şi facă ceea ce de fapt trebuiau să facă din timp şi anume să aibă toate măsurile necesare ca să nu se mai repete tragedia care a avut loc vineri”.

Ponta a precizat că ordonanţa de urgenţă va avea un singur articol care dă deptul legal celor de la ISU să închidă cu sigiliu acele localuri şi cluburi care pun în percol viaţa oamenilor, urmâd ca acestea să fie redeschise în cazul în care iau măsurile necesare pentru siguranţa publicului.

Ponta a mai spus că măsura se impune pentru că „nu putem accepta ca ceea ce s-a întâmplat vineri să se mai repete”. În acelaşi timp, el a acuzat birocraţia şi lipsa de responsabilitate a funcţionarilor care, altfel, au revendicări salariale. „Aud zilnic cereri de măriri de salarii. (…) Nu vrea nimeni să fie mai responsabil, toată lumea vrea salariul mai mare. Salarii mai mari o să fie când o să fie mai multă competenţă şi mai multă responsabilitate”, a adăugat Victor Ponta, precizând că mesajul este foarte clar „şi pentru ministerul de Finanţe şi pentru autorităţi locale.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.