ISU Alba: Reguli de prevenire a incendiilor la locuințe, pe perioada sezonului rece

Adăugat la Știri

În primele nouă zile ale lunii noiembrie a.c., subunitățiile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba au intervenit pentru stingerea a zece incendii care au avut drept cauză probabilă de incendiu coșurile de fum necurățate sau neprotejate corespunzător față de materialele combustibile din jur, tăierea sau lipirea fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, jarul căzut din sistemele de încălzire, de natură electrică și autoaprindere.

Statisticile arată că peste 70% dintre incendii se produc în locuinţe, de cele mai multe ori fiind rezultatul neglijenţei, neatenţiei sau lipsei de informaţie. Potrivit aceloraşi statistici, cele mai frecvente cauze sunt focul deschis, instalaţiile electrice improvizate sau cu defecţiuni, fumatul în locuri neadecvate, coşurile de fum defecte.

Chiar şi la achiziţia unei locuinţe nou-construite este bine să vină un specialist pentru a verifica sistemul electric deşi cei mai mulţi clienţi se preocupă numai de materialele folosite la construcţia blocului, nu şi de calitatea cablurilor, a prizelor sau a panourilor electrice. În cazul blocurilor vechi, sistemele pot fi vechi de zeci de ani, iar numai cu ajutorul unui specialist poate fi estimat gradul de siguranţă sau nivelul costurilor de reparaţii. Dacă electricianul recomandă schimbarea sistemului electric, investiti în materiale de calitate, în prize cu capac, în prelungitoare cu posibilitate de întrerupere (pentru a proteja electrocasnicele), alege ascunderea cablurilor prin pereţi sau prin tuburi, deşi costurile pot fi uşor mai ridicate. Cablurile prelungite, împrăştiate prin casă, pot părea o soluţie la îndemână, dar astfel se deteriorează mai uşor, iar reparaţiile necesare după un incendiu sigur vor fi mai costisitoare. Nu în ultimul rand: chiar şi după o reparaţie capitală, sistemul electric trebuie verificat o dată la câteva luni.

Citește și Felix Pintea, adjunctul ISU Alba, la Unirea FM : Improvizațiile la instalațiile electrice, pericol real de incendiu pe timp de iarnă

Ţigările nestinse corespunzător au provocat numeroase pagube, aşa că fumătorii trebuie să işi dubleze atenţia. Scrumierele din lemn sau plastic sunt cele mai periculoase, astfel că este bine să fie înlocuite cu unele din sticlă sau metal. Brichetele sau chibriturile nu trebuie să fie la îndemâna copiilor, dar nici în bătaia soarelui. De asemenea, lumânările nu trebuie aşezate lângă obiecte de lemn, lângă material textil sau hârtie, trebuie supravegheate continuu şi stinse pe perioada somnului sau la părăsirea camerei.

Aragazul sau şemineul nu trebuie lăsate în funcţiune nesupravegheate. Dacă aveți posibilitatea, investiți într-o plită şi un cuptor de calitate, pentru a beneficia de dispozitivele de siguranţă care închid în mod automat alimentarea cu gaz în cazul în care flacăra se stinge accidental sau dacă se opreşte alimentarea din reţea. În caz contrar, supraveghează continuu flacăra, în special când pe plită sunt recipiente cu lichide care fierb. De asemenea, nu depozita prosoapele sau mănuşile de bucătărie în apropierea aragazului. Nu improvizați, ci chemați un specialist pentru a monta aceste aparate, dar şi pentru o verificare anuală. Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de timp de acasă, ori pe perioada concediului, nu uitați să scoateți din priză electrocasnicele  şi opriți alimentarea cu gaz de la reţea.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba reiterează faptul că, respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor şi adoptarea unei atitudini preventive de către populaţie pot să asigure evitarea unor evenimente negative în urma cărora pot apărea victime omeneşti şi pagube materiale însemnate.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii