ISU Alba: Recomandări în caz de inundații

Adăugat la Știri

De-a lungul timpului, oamenii au fost atrași de zonele fertile ale câmpiilor inundabile, unde viețile lor au fost ușurate datorită proximității acestora față de sursele de mâncare și apă. Ironic, același curs de apă care le ușura și facilita existența, îi făcea vulnerabili la dezastrele cauzate de revărsarea apelor.

Inundațiile reprezintă hazardul cel mai răspândit. Inundațiile sunt însoțite întotdeauna de efecte negative de natură economică, socială si ecologică, afectând dramatic colectivitătile, habitatul acestora si reclamă eforturi importante de recuperare si reabilitare, de revenire la starea de normalitate anterioară inundatiei.

Factorii care generează amplificarea efectelor distructive ale inundatiilor sunt: despăduririle, amplasarea de locuinţe în zonele inundabile si sedimentele ce se depun pe albiile cursurilor de apă.

Viitura, fenomen tot mai des întâlnit în ultimii ani în România reprezintă o crestere – descrestere rapidă a debitului si nivelului unui curs de apă. Viiturile se formează în urma ploilor abundente, topirii rapide a zăpezilor sau ca urmare a coincidentei celor două fenomene.

De aceea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba recomandă cetățenilor căteva măsuri de prevenire şi reguli de comportare la inundaţii.

Înainte de producerea inundaţiei:

– Interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate.

– Nu vă construiţi casa în zone inundabile.

– Asiguraţi în subsoluri pereţi impermeabili pentru a evita pătrunderea apei.

– Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.

– Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale.

– Nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare.

– Participaţi la exerciţiile de simulare organizate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile locale.

Pe timpul producerii inundaţiei:

– Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi.

– Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi;

– dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.

– În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare.

– Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă.

– Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze.

– Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.

– Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

– Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 cm înălţime.

– Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

După producerea inundaţiei:

– Ascultaţi informaţiile autorităţilor locale privind alimentarea cu apă potabilă a localităţii.

– Evitaţi zonele în care mai există apă: apa poate fi contaminată cu benzină, motorină sau resturi de la canalizare; de asemenea, poate fi încărcată electric de la linii de tensiune înaltă sau cabluri electrice căzute la pămant.

– Evitaţi curenţii de apă.

– Informaţi-vă în legătură cu zonele în care apele sau retras: drumurile ori podurile ar putea să-şi fi diminuat rezistenţa şi ar putea ceda sub greutatea maşinilor.

– Nu vă apropiaţi de zonele unde au căzut cabluri electrice şi anunţaţi autorităţile despre aceasta.

– Întoarceţi-vă acasă, doar dacă autorităţile au permis acest lucru.

– Fiţi atent când intraţi în clădirile care au fost inundate: rezistenţa acestora ar putea fi afectată, în special la nivelul fundaţiei.

– Nu folosiţi instalaţiile de alimentare cu electricitate, apă, gaze decat după aprobarea operatorilor de specialitate.

– Curăţaţi şi dezinfectaţi toate obiectele care au fost în contact cu apa: există pericolul de îmbolnăviri serioase ca urmare a lipsei igienei şi canalizărilor afectate.

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii