Istoricul Liviu Zgârciu, la Unirea FM : Galeria personajelor istorice, completată cu alte personalități care și-au adus contribuția la realizarea Marii Uniri de la 1918

Adăugat la Știri

Albaiulienii și turiștii ar putea avea ocazia să se întâlnească și cu alte personaje istorice, pe lângă cele deja cunoscute: Regii României Mari, Ferdinand și Maria, Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu sau primul primar al orașului Alba Iulia.

Istoricul Liviu Zgârciu a declarat la Unirea FM că există un proiect în cadrui căruia ar putea prinde viață, din toamna acestui an, alte personalități istorice, cele care și-au adus contribuția la realizarea Marii Uniri de la 1918. Mai exact, Vasile Goldiș, Gheorghe Pop de Băsești sau Iuliu Maniu.

Istoricul Liviu Zgârciu : ”La Administrația Fondului Cultural Național am depus un nou proiect, anul acesta, un proiect în care încercăm să dăm viață personalităților implicate în actul de la 1 Decembrie 1918. Undeva în toamnă, cei care vin la Alba Iulia se pot întâlni cu Vasile Goldiș, Gheorghe Pop de Băsești, cu personalitățile are au scris istorie, aici, la Alba Iulia.”

Proiectul intitulat ”Ținutele istoriei. Personalitățile Unirii” a primit din partea Administrației Fondului Cultural Național 89 de puncte și va beneficia de o finanțare de 43,737.00 lei.

Citește și Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, primul primar român al orașului Alba Iulia, figurile istorice ce vor defila în ”Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viață”

Personajele istorice vorbesc despre istoria locală, istoria orașului Alba Iulia, istoria județului Alba și istoria regională. Toate personajele sunt legate de ceea ce s-a întâmplat la Alba Iulia legat de personajul respectiv. Mihai Viteazul, cu intrarea lui în Alba Iulia, cu perioada cât a staționat la Alba Iulia, moment în care Alba Iulia a fost prima capitală. Regii României Mari, Ferdinand și Maria, încoronarea de la Alba Iulia. Vasile Goldiș a rostit la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia un discurs în care a relevat inevitabilitatea dezmembrării monarhiei austro-ungare și necesitatea unirii Transilvaniei cu România.  Iuliu Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. În cuvântarea pe care a ținut-o cu ocazia Adunării naționale de la Alba Iulia, Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești.”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii