Rămâi conectat

Știri

Istoria „Bastonului Alb”: 15 octombrie, Ziua nevăzătorilor

Publicat

în

Bastonul alb – cat de important este pentru multi dintre cei de langa noi, de unde vine din istorie si ce legatura are cu ziua de astazi? Află de pe radiounirea.ro.

In toate timpurile, nevazatorii care s-au deplasat independent au utilizat de regula un baston, un bat, o unealta cu care sa-si poata cerceta traseul, sa atinga obstacolele, sa recunoasca repere si sa se protejeze.

Altii, cu un simt al orientarii deosebit de fin, n-au recurs la niciun instrument auxiliar.

In “Scrisori persane”, Montesquieu descrie cum un barbat se ofera sa-i arate drumul unui cetatean ce nu cunostea Parisul si pe care il pofteste sa-l urmeze. Mare ii este mirarea vizitatorului cand sesizeaza ca, in cartierul Marais, pana unde il condusese perfect, calauza sa intra in asezamantul orbilor Quinze-vingt. Ghidul era un nevazator.

Odata cu intensificarea circulatiei autovehiculelor, la inceputul secolului XX, odata cu sporirea aglomeratiei, s-a pus serios problema identificarii si protejarii nevazatorilor care se deplasau pe strada. In anul 1931, contesa franceza Guilly d’Herbemont a instituit bastonul alb ca semn distinctiv al nevazatorilor in deplasare prin spatiul comunitar. A donat un numar important de bastoane orbilor din Paris si din alte localitati, toate fiind vopsite intr-un alb stralucitor, pentru ca purtatorii lor sa fie usor identificati de participantii la trafic.

Bastonul alb s-a raspandit cu repeziciune in intreaga lume, iar rolul sau a fost recunoscut oficial. Importanta sa a devenit atat de mare si de unanim confirmata pe mapamond incat, in anul 1964, presedintele Statelor Unite, Lyndon Johnson, a propus adoptarea datei de 15 octombrie ca Zi mondiala a bastonului alb. Initiativa sa a fost recunoscuta de UNESCO si de Natiunile Unite.

Tinand seama de instituirea acestei zile, practic Ziua nevazatorilor din intreaga lume, Miscarea Lions, a carei deviza este “Sight First” (“Vederea inainte de toate”), a propus si a obtinut acordul forurilor internationale pentru a declara cea de a doua zi de joi din luna octombrie ca Zi mondiala a vederii.

De secole nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător. Acest rol nou jucat de bastonul alb își are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, începând din Europa și apoi răspândindu-se în America de Nord. James Biggs din Bristol susține că el a inventat bastonul alb în anul 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea artistul a trebuit să se adapteze la noul mediu. Simțindu-se amenințat de creșterea rapidă a traficului de mașini din jurul casei sale Biggs a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi. Nu au trecut zece ani și bastonul alb și-a făcut prezența în societate. Aceste bastoane au fost proiectate pentru a fi utilizate ca niște instrumente de mobilitate și s-a revenit astfel la rolul lor anterior, dar s-a păstrat și rolul simbolic de indicator al independenței de mișcare a nevăzătorilor.

De-a lungul istoriei au fost numeroase cazuri de persoane nevăzătoare care au reuşit să demonstreze că acest handicap nu reprezintă o barieră pentru integrarea în societate şi realizarea pe plan individual, social şi profesional. Dintre personalităţile cunoscute pe plan internaţional sau naţional îi putem aminti pe:

– Andrea Bocelli (solist);
– George Nicolescu (solist);
– Ionel Man (solist);
– Joaquin Rodrigo (compozitor);
– John Milton (scriitor);
– Louis Braille (pedagog francez, inventatorul sistemului Braille de tipărire şi scriere pentru nevăzători);
– Radu Sergiu Ruba (scriitor);
– Ray Charles (solist şi compozitor);
– Stevie Wonder (solist şi compozitor);
– William Moon (profesor, inventator al metodei de citit Moon pentru nevăzători, predecesorul lui Braille).

Sursa: televiziunea-medicala.ro, gazetadebistrita.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba