Învătământul din România ar putea avea obligatoriu 15 clase: 2 ani de grădiniță, apoi clasa pregătitoare, 4 clase primare, 4 clase la gimnaziu și 4 clase la liceu

Adăugat la Știri

Invatamantul obligatoriu ar putea fi extins la 15 ani, daca Parlamentul adopta o propunere legislativa asumata de parlamentari UDMR si PSD.
Conform proiectului, un copil va trebui sa faca obligatoriu 2 ani de gradinita – grupa mijlocie si mare-, apoi clasa pregatitoare, 4 clase primare, 4 clase la gimnaziu si 4 clase la liceu.
In prezent, invatamantul obligatoriu din Romania se intinde pe 11 ani, incluzand clasa pregatitoare si mergand pana la clasa a zecea.

Citește și Burse pentru elevii din toate școlile: Proiect

În proiect se arată că Sărăcia, şomajul, scăderea natalităţii şi cazurile de abandon familial sunt doar câteva motivele care au dus la scăderea numărului de preşcolari. În 2016, doar 500.000 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani au fost înscrişi la grădiniţă, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleaşi statistici arată şi că numărul grădiniţelor a scăzut dramatic în ultimele două decenii: de la peste 10 mii în 1990, s-a ajuns la puţin peste o mie în 2016. Pe lângă clasele finale de liceu, grupa mijlocie şi grupa mare ar deveni obligatorii. Proiectul va fi supus votului în Camera Deputaţilor.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii