Rămâi conectat

Știri

Întâlnire între organizațiile neguvernamentale de mediu și prefectul de Alba pe tema poluării din Sebeș

Publicat

în

Vineri 05 februarie 2016 la ora 09:00 a avut loc la Prefectura Alba Iulia o întâlnire între organizațiile neguvernamentale de mediu și prefectul de Alba pe tema poluării din Sebeș și a Studiului de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj la cererea SC Kronospan Sebeș SA.

Deși rugămintea prefectului Gheorghe Feneșer a fost aceea ca întâlnirea să rămână una cât mai confidențială, considerăm necesară informarea tuturor celor interesați de stadiul și implicarea noastră în lupta împotriva poluării, cu atât mai mult cu cât încă de la începutul campaniei ”Opriți Poluarea în Sebeș” am cerut că orice întâlnire a noastră cu autoritățile să fie publică și transparentă.
Așadar, în urma unor observații pertinente depuse anul trecut în ce privește Studiul de impact asupra stării de sănătate a populației din municipiul Sebeș asociată obiectivului „Instalație pentru producerea formaldehidei, capacitate 60.000 tone/an exprimat în 100%” aparținând SC Kronochem Sebeș SRL, realizat de CRSP Cluj în aprilie 2015, prefectul a constatat și el o serie de neconcordanțe care ar necesita efectuarea unui nou studiu făcut de această dată de Primăria Sebeș și poate chiar cu un institut extern. Reamintim faptul că Primăria Sebeș, din ceea ce se dorea inițial a fi un amplu Studiu de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Sebeș, a făcut împreună cu același CRSP, doar o anchetă socială foarte prost organizată și concepută, bazată pe niște chestionare complicate și cu rezultate a căror corectitudine va fi foarte ușor pusă sub semnul întrebării.
În cadrul întâlnirii s-a discutat și desprea ultima actualizare a Autorizației Integrate de Mediu făcută de Agenția de Protecție a Mediului Alba, în urma unui proces intentat și din păcate câștigat în primă instanță de SC Kronospan Sebeș SA, aceasta nefiind însă definitivă, procesul continuând cu recurs făcut de Ministerul Mediului. Mai mult, domnul președinte al Agenției Naționale de Protecția Mediului prezent la Sebeș în noiembrie 2015, ne-a înmânat o hârtie prin care SC Kronospan Sebeș SA ar fi declarat că renunță la procesele intentate Ministerului Mediului și Agenției de Protecție a Mediului Alba, ori acest lucru nu s-a întâmplat, procesele derulându-se în continuare. Avem parte deci de o mare și gravă minciună servită public celor care se opun poluării.
Domnul Prefect a decis pe loc să fie organizată o întâlnire la Sebeș cu toți parlamentarii de Alba, pentru Sâmbătă 13 februarie 2016, ora 10. Și de la aceștia s-a așteptat până acum o implicare mai serioasă decât simple interpelări rămase doar cu răspunsuri seci și fără măsuri concrete.

Citește și Posibile noi proteste la Sebeș : Asociația PrimaNatura contestă atitudinea autorităților responsabile și cere din nou măsuri ferme împotriva poluării

S-a mai discutat și despre dotarea APM Alba cu o stație de monitorizare mobilă, promisă de prefectul județului Alba, promisiune care venea la pachet cu cerința subtilă de a opri protestele în Sebeș la începutul anului 2015, dar se pare că nici Instituția Prefectului și nici Agenția Națională de Protecția Mediului, n-au considerat asta o prioritate, președintele ANPM declarând în conferința de presă de la Sibiu că abia cu puțin timp în urmă a fost publicată pe SEAP achiziția acelei stații mobile. Sătui deci de minciuni politicianiste și incompența autorităților, avem certitudinea că acea stație mobilă nu va ajunge prea curând la Sebeș.
Mai mult, într-un răspuns dat vineri de APM Alba unui cetățean din Sebeș, se menționează că ”s-a constatat că analizorul de ozon a funcționat în perioada iulie-septembrie 2015 în afara parametrilor nominali, furnizând unității centrale din cadrul APM Alba date distorsionate. Drept urmare, analizorul de ozon a fost oprit și trimis la unitatea de service a prestatorului de servicii. În prezent acesta este în proces de recalibrare și etalonare conform cu standardul primar de ozon”. Așadar, de fiecare dată când aparatura oficială confirmă depășiri în ce privește poluarea resimțită masiv la nivel olfactiv și vizual, APM Alba ori invalidează datele și refac rapoartele, ori concluzionează că anumite analizoare trebuie recalibrate! Este inadmisibilă o astfel de bătaie de joc la adresa cetățenilor care fac numeroase reclamații că în Sebeș sunt zile când nu se poate respira din cauza emisiilor masive de pe platforma industrială. Din informațiile găsite de noi, aparatura respectivă este certificată și are un program clar stabilit conform standardelor ISO pentru verificări, calibrările automate fiind făcute la intervale de ore sau zile după cum sunt programate, iar sistemele de alarmare spun când apare o eroare și ce eroare este. Datele rămân în memoria echipamentului: câte calibrări s-au facut, câte alarme au fost transmise, etc, asta conform standardului ISO în vigoare pentru monitorizarea ozonului. Așadar, daca se respecta procedura era imposibil să apară erori, aparatul făcând măsuratori cu erori maxime de 1%.

Concluzia noastră și a multor cetățeni este că autoritățile locale, județene și naționale au demonstrat încă odată că sunt incapabile să gestioneze situația de la Sebeș, fapt pentru care am transmis doamnei ministru Cristiana Palmer-Pașca, invitația oficială la o întâlnire cu societatea civilă din Sebeș în care să fie informată și de către grupurile civice și ong-urile de mediu, nu doar de către lobby-iștii companiei strecurați probabil strategic în ministerul pe care-l conduce.
În concluzie, pentru faptul că după aproape 10 ani de când la Sebeș oamenii simpli luptă împotriva poluării, APM si GM Alba nu sunt dotate nici acum cu aparatură pentru a face monitorizări independente și transparente, sau aparatele lipsesc ori sunt duse la recalibrări care durează aproximativ 3 luni (3 luni în care emisiile la formaldehidă și alte substanțe nocive nu sunt măsurate și înregistrate), pentru toate acestea și nu numai, cerem din nou demisia tuturor celor responsabili.
Și o vom cere în curând și în stradă, atât în Sebeș cât și în Alba-Iulia!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba