Rămâi conectat

Știri

Inspectorii sanitar-veterinari din Alba încep controalele în pieţe, târguri şi abatoare, înainte de Paşte

Publicat

în

În scopul prevenirii apariţiei toxinfeciilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional, consumul dc alimente dc origine animala creste semnificativ, Direcţia Sanitar Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Alba a dispus masuri specifice în aceasta perioadă precum si o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea dc miel, ouăle precum şi alte alimente de origine animala destinate consumului uman.

în perioada 27.03-15.04.2017 medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A.Alba, vor efectua controale si verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar veterinare în târgurile dc animale, pieţele agro-alimentare, abatoare si centre de sacrificare temporare, unitati de tranşare, unitati de depozitare, unitati de alimentaţie publica, precum si in toate unitatilc unde se comercializează alimente de origine animala.

Totodată la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor Alba, se va asigura permanenta, inclusiv sambata si duminica precum şi în cadrul circumscripţiilor sanitar veterinare si pentru siguranţa alimentelor (C.S.V.S.A.) si circumscripţiile sanitar veterinare zonale (C.S.V.Z.) unde va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind ncrcspectarea normelor sanitare veterinare.

In toate pieţele agroalimontare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate.

De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, 1PJ, etc.) organizând acţiuni comune dc control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor dc colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi dc abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracom uni tare din judeţul Alba publicate pe sitc-ul ANSVSA. In cazuri excepţionale sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Rog. (Cli) nr. 852/2004, precum şi cerinţele privind bunăstarea animalelor şi gestionarea materialului cu risc specific.

Pagina I din 1

Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacri ficarca mieilor se va realiza în baza solicitării din partea primăriilor si a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din judeţ. Funcţionarea centrelor de sacrificare a micilor este permisă numai pentru perioada 30.03-15.04.2017. Până în prezent au fost înregistarte solicitări din partrea unor primarii pentru autorizarea temoprară a unor centre de sacrificare a mieilor în localităţile: Aiud, Abrud, Tciuş, Sebeş, Ocna Mureş si Cîmpcni.

Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spaţiile de sacrificare în care se respectă cerinţele sanitar veterinare.

Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele (âcilităţi :

  • separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;
  • asigurarea condiţiilor de bunăstare in timpul sacrificării mieilor (asomator electric)
  • spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare;
  • sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci cînd se impune;
  • facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;
  • Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisarc şi a MRS-uriior la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare.

Carnea dc miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate, va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată pentru comercializare către alte unităţi din domeniul alimentar înregistratc/autorizate sanitar veterinar

Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel sc va face numai după efectuarea examinării ante şi post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.

în cazul mieilor destinaţi sacrificării se vor avea în vedere următoarele aspecte:

Controlul stării de sănătate şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislaţiei, care sunt sănătoase şi care sunt crescute în gospodării sau fereme indemne dc boli transmisibile.

-Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în timpul tăierii

-Transportul mieilor pentru tăierea în abatoare sc va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite dc certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar

In cazul ouălor destinate consumului uman

  • Producătorii şi comercianţi care valorifică ouă pentru consum uman, trebuie să fie înregistrate/autorizate sanitar conf. legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;

Pagina 2 din 4

  • transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;
  • ouăle trebuie să lîe marcate cu codul producătorului şi trebuie să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor. cu excepţia ouălor comercializate prin vînzarc directă;

-este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crapată sau murdară

Lapte şi produse din lapte

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA Alba. conform prevederilor Ordinului ANSVSAnr.il 1/2008.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse Ia vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare,în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale nccorodabil, uşor de curăţat şi igienizat

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pc durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).

Comercializarea directă către consumatorul final în hale de desfacere a prodselor alimentare şi târguri de produse tradiţionale, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri dc recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

Lista Circumscripţiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Alba:

  1. S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658
  2. S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102
  3. S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514
  4. S.V.S.A. Sebeş Tel. 0258/731038
  5. S.V.S.A. .Alba lulia tel. 0258/835701
  6. S.V.S.A. Tcius tel.0258/851717

In cazul in care. in urma controalelor sanitar veterinare, efectuate de inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Alba, se constată ca în târgurile de animale, în pieţele agroalintentare unităţile de depozitare, unităţile de alimentaţie publica, precum si în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animala, nu sunt respectate condiţiile sanitar veterinare de funcţionare, vor fi aplicate sancţiuni în conformitate cu legislaţia sanitar veterinara in vigoare, suspendarea activiiaiii pana la remedierea deficientelor , respectiv confiscarea produselor de origine animala.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba