INS : Care sunt profesiile cu cele mai mari creșteri de salarii

Adăugat la Știri

lege salariiCâștigul salarial mediu net la nivel național, care include atât salariile, cât și bonusurile și tichetele pe care le primesc angajații, a crescut cu doar 18 lei în septembrie, până la valoarea de 2.094 lei (470 euro). Angajații din sectorul energetic au fost mai norocoși și au primit cele mai mari sporuri la leafă.

Cele mai mari creșteri salariale din septembrie s-au înregistrat în domeniile petrol și gaze (un plus de aproape 1.000 lei, respectiv un avans de 20%) și în industria extractivă (creștere de 6-7%), potrivit datelor publicate luni de INS. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat tot în extracția petrolului brut și a gazelor naturale – 5.737 lei, în servicii IT – 5.547 lei și în activităţi de servicii anexe extracţiei – 4.800 lei. Statistica explică care sunt motivele creşterii câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă: acordarea de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de produc

ţii ori încasărilor mai mari.

Citește și Aproape 87.000 de salariați în Alba, la finele lui august, potrivit ultimelor statistici

Potrivit datelor INS, pe lângă sectorul tehnologiei informației (IT), câștigul mediu net din România a depășit nivelul de 1.000 de euro (4.450 lei) în luna septembrie în doar alte trei sectoare: activități de servicii anexe extracției de petrol și gaze (4.868 lei) și extracția petrolului și a gazelor naturale (5.737 lei) și fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (4.932 lei). În transporturi aeriene, informații și comunicații, asigurări și în sectorul bancar câștigul mediu net este apropiat de acest prag, situându-se la 4.000-4.300 lei.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii