Știri
INS: Care este profilul alimentar al românilor
Ne plângem de sănătatea noastră, dar mâncăm tot mai multă carne, tot mai mult zahăr şi tot mai multe grăsimi. O arată datele Institutului Naţional de Statistică, raportate la cele de anul trecut. Şi chiar dacă, e adevărat, mâncăm ceva mai multe fructe, le preferăm pe cele din import. Obiceiurile alimentare sunt influenţate în mare parte de venit, spun economiştii.
Institutul Naţional de Statistică a făcut profilul alimentar al românului. Anul trecut, am avut în meniu mai multă carne de porc şi de pasăre faţă de anul precedent, dar şi mai multe grăsimi. Margarina este prezentă în multe semipreparate cumpărate şi este preferată untului şi pentru că este mai ieftină. Consumul zilnic de margarină este de 4 ori mai mare decât cel de anul trecut. Mâncăm mai multă margarină, dar bem mai puţin lapte. Şi în ciuda avertismentelor date de nutritionişti, consumul de zahăr a crescut cu 21%, nu este vorba doar despre zahărul pus în cafea ci şi de cel din produsele de patiserie şi din preparatele congelate.
„La procesarea alimentelor se foloseşte sare şi zahăr ca principale ingrediente, atât în scop de conservare cât şi pentru a le îmbunătăţi calităţile organo-leptice, ca să le facă mai atractive. Practic toate conservele, la toate se adaugă sare şi zahăr. Ketchup-ul, produsele de panificaţie” . Românii cumpără produse impulsionaţi în special de preţ şi sunt predispuşi să pună în coş mai multe alimente când le găsesc la promoţie.
La nivel naţional, un român mănâncă în medie aproape un sfert de kilogram de cartofi pe zi, potrivit datelor INS. Iar cei care au animale în curte sunt printre cei care pun mai multe preparate din carne în farfurie. Veniturile mai mari nu garantează întotdeauna o calitate mai bună a alimentelor pe care românii le pun în farfurie, spun nutriţoniştii. Au crescut vânzările de produse semipreparate, ca de exemplu pizza. Consumul de fructe a fost mai mare anul trecut, dar predomină cele exotice, din import, cu un plus de 16%, arată datele INS.
Sursa: Digi24
Știri
Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar
Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba
Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.
Știri
Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii
Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare
Știri
Alba Iulia, pregătită de Paștele ortodox și greco-catolic
Pregătiri pentru Paștele ortodox și greco-catolic la Alba Iulia
Alba Iulia s-a pregătit de sărbătoarea Paștelui ortodox și greco-catolic, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.
Potrivit acestuia, autoritățile au dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe Bulevardul Transilvaniei, iar în Centru sunt amplasate în zona centrului comercial Mercur și în proximitatea Casei de Cultură a Studenților.
„Am pregătit această surpriză de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei mari, care nu au uitat să mai fie, uneori, copii. Vă invit, așadar, dragi albaiulieni și turiști să vă bucurați de sărbători într-o atmosferă festivă, alături de cei dragi, și înconjurați de frumos, în Alba Iulia”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.
-
Știriacum 2 zile
Mesaje, urări şi felicitări pe care să le transmiţi de SFÂNTUL GHEORGHE 2024
-
Politicăacum 6 zile
Revoluția de la 1848 din Transilvania: Pe 18 aprilie, la Blaj avea loc prima adunare a românilor din Transilvania
-
Divertismentacum 2 zile
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro
-
Știriacum o săptămână
Mănăstirea din Pătrângeni, locul care oferă liniște, rânduială, frumusețe
-
Știriacum 3 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Liliacul, cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit și în scopuri medicinale
-
Sfatul mediculuiacum o săptămână
Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura
-
Știriacum o săptămână
Destinație de week-end: Cheile Râmețului, bogăția naturală din Munții Trascăului