Încă o oră obligatorie pentru elevi: „Educație și Cultură media” la clasele a VI-a și a IX-a. Proiectul a trecut de Senat

Adăugat la Educație și Cultură, Știri

Elevii de clasele a VI-a si a IX-a vor avea o noua materie obligatorie, „Educatie si cultura media”. Cel putin asa prevede un proiect legislativ, care a trecut deja de Senat si a fost creat pentru dezvoltarea „capacitatilor de a judeca critic”.

Conform proiectului, disciplina „Educatie si cultura media” va fi obligatorie, cu notiuni de baza in clasa a VI-a, o ora pe saptamana si notiuni mai aprofundate in clasa a IX-a, tot o ora pe saptamana.
Aceasta ar urma sa fie predata de profesorii de Limba romana, Istorie, Cultura civica sau Filosofie, prevede propunerea legislativa.
Art. 6 – Materia propusa prin prezenta lege va include obligatoriu predarea teoriilor comunicarii, formarea unui mecanism critic si analitic de receptionare a stirilor, identificarea manipularilor informatiei in beneficiul unor interese extremist sau antidemocratice, filtrarea unor informatii care au ca scop final ingradirea si amenintarea unor drepturi fundamentale, identificarea unor stiri false.
„Actuala initiativa legislativa propune introducerea disciplinei ‘Educatie si cultura media’ ca disciplina obligatorie de studiu pentru elevii claselor a VI-a (notiuni media de baza) si a IX-a (elemente mai complexe)”, este mentionat in document.
„Ministerul Educatiei va pregati un plan-cadru prin care sa asigure, in fiecare an, cursuri de pregatire pentru profesorii din unitatile de invatamant gimnazial si liceal care predau ore de limba romana, istorie, cultura civica sau filosofie pentru a preda disciplina ‘Educatie si cultura media’ , dar si pentru ca absolventii facultatilor din domeniul comunicarii si mass-media, care au urmat modulul psihopedagogic, sa poata preda disciplina”, se arata in expunerea de motive.
Initiatorul proiectului de lege sustine ca dezvoltarea fenomenului ‘fake news’ genereaza o criza pentru societatea contemporana si ameninta inclusiv buna functionare a democratiilor liberale, de aceea este important ca elevii sa invete sa combata acest fenomen.

„Dezvoltarea unor abilitati media si a unei capacitati de a judeca critic, in mod independent, informatiile primite, nu constituie un element educational de specialitate, dedicat doar celor interesati de stiintele comunicarii sau de stiintele sociale, ci o provocare de baza pentru fiecare tanar”, se mai mentioneaza in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, in conditiile in care termenul de dezbatere a fost depasit. Acesta mai trebuie sa treaca de Camera Deputatilor, care este forul decizional. Daca va fi adoptata, legea va intra in vigoare la 2 ani dupa adoptarea, timp in care ministerul educatiei trebuie sa se organizeze cu cadrele didactice, manualele si planurile noii discipline de invatamant.

Sursa:portalinvatamant.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii