Actualizare 8:05. Două persoane care erau internate în stare extrem de gravă au decedat în această dimineață la Spitalul Floreasca.

Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arsuri: „Au fost pacienți care în ultimele 24 de ore s-au degradat foarte mult și cu toate eforturile noastre nu i-am mai putut resuscita.”

Moartea a atins şi răniţii care fuseseră transferaţi la spitale din străinătate.

Sorin Cîmpeanu, premier interimar: „Din păcate, doi pacienți s-au pierdut imediat după aterizare, unul în salvare, unul imediat la spital în Rotterdam, este vorba despre un pacient român și unul italian.”

În spitalele din București sunt acum internaţi peste 100 de pacienţi, dintre care jumătate sunt în continuare în stare gravă.

În cazul asocierii arsurilor tegumentare cu arsurile inhalatorii, imprevizibilitatea este mereu prezentă, iar indicele de mortalitate oscilează între 30 și 80 la sută. Asta înseamnă că 3 până la 8 pacienți care au acest diagnostic în momentul producerii accidentului și al internării sunt candidați la deces. Indicele major de gravitate, asta înseamnă că mă refer la incidența complicațiilor majore, cu risc vital, se desfășoară în această a doua săptămână”, a spus prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca.

Impresionaţi de suferinţa uriaşă, medicii din străinătate şi-au oferit ajutorul. Au plecat sau urmează să plece răniţi în Olanda, Belgia, Israel, Austria, Norvegia, Suedia. Unii doctori au venit în România să vadă pacienţii înainte de transport.

Sarah Pape, medic chirurg din Newcastle: „Am identificat doi pacienți pe care i-am putea ajuta să fie transferați în UK în unul din centrele noastre speciale pentru arși.”

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Procedura de selecţie este unică, indiferent de ţara de destinaţie. Practic, decizia aparţine exclusiv medicilor din spitalele unde pacienţii vor fi trimişi. Aceşti medici, cu generozitate, vin special pentru acest lucru în Bucureşti.”

Toate cheltuielile care ţin de transport și tratament vor fi decontate de stat. 

Sursa.digi24.ro