În Săptămâna Europeană a Mobilității, Alba Iulia face un miliard de pași înainte: 7 zile-7 acțiuni dedicate ideii de mobilitate

Adăugat la Administrație, Știri

În Săptămâna Europeană a Mobilității, Alba Iulia face un miliard de pași înainte.

Preocuparea constantă pentru promovarea unui stil de viață sănătos, acțiuni prietenoase cu mediul, competiții locale tradiționale sau noutăți sunt “ingredientele” principale ale unei săptămâni atipice la Alba Iulia. Între 16 și 22 septembrie toți albaiulienii sunt invitați la SĂPTĂMÂNĂ EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII ( S.E.M.), care anul acesta are ca tema generală “Mersul pe jos și ciclism în condiții de siguranță”, iar sloganul este „Mergi Cu Noi!”.

Municipalitatea din Alba Iulia este un participant constant la această inițiativă europeană și, împreună cu partenerii locali, va organiza cel puțin o activitate tematică în fiecare zi din Săptămâna Europeană a Mobilității. Pe parcursul săptămânii, albaiulienii sunt invitați să înlocuiască mașinile personale cu mersul pe jos, cu ciclismul sau să aleagă mijloacele de transport în comun, pentru reducerea traficului și a poluării.

De luni până duminică, fiecare zi va avea ceva special de oferit iar, pe parcursul întregii săptămâni, albaiulienii sunt încurajați să își trimită progresul și performanța în materie de mers pe jos și număr de pași “bifați”  pe pagina oficială de facebook a Municipiului Alba Iulia, la secțiunea dedicată Săptămânii Europene a Mobilității. Tot aici este disponibil și programul detaliat al fiecărei zile din S.E.M. Punctul culminant al săptămânii îl va reprezenta ziua de sâmbătă, 21 septembrie, când este programată una dintre cele mai populare acțiuni dedicate mișcării de masă: competiția de alergare Alba Iulia City Race. Tot sâmbătă, albaiulienii pot merge La Pas pe Pasaj: zona din fața M-urilor, între străzile Cloșca și Vasile Goldiș, va fi închisă circulației auto și transformată în loc de promenadă și activități interactive dedicate celor mici

 “Cel mai bun exemplu e exemplul personal. De aceea, împreună cu toți colegii din Primărie, am hotărât nu doar să predicăm, ci să și practicăm. Iar în această săptămână europeană a mobilității, la care participăm de atâția ani, parcarea din faţa Primăriei Alba Iulia va fi liberă de “ocupanții” ei obișnuiți, singura excepţie fiind maşina electrică nepoluantă, pe care în ziua de 21 septembrie, albaiulienii o vor putea testa gratuit. În locul mașinilor vor apărea biciclete, cargo-biciclete, trotinete sau orice altă soluție de mișcare fără poluare. Nimeni nu va păți nimic dacă renunță la mașină, chiar și pentru 7 zile. Dimpotrivă. Conceptul general cu care ne-am înscris anul acesta în SEM este “Alba Iulia – Un miliard de pași înainte!” și îmi doresc ca un număr cât mai mare de albaiulieni să rezoneze cu el, să aleagă mersul pe jos sau cu bicicleta, iar la sfârșitul săptămânii să “contabilizăm” mai mult decât cei un miliard de pași pe care ni i-am propus. Știu că primul pas din cei un miliard e cel mai greu, cel în care renunți la comoditatea mașinii dar, odată făcut, întreaga poveste generează doar beneficii” a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia.

Acțiunea municipalității este susținută de o întreagă serie de parteneri locali: Poliția Municipiului Alba Iulia, Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” Alba Iulia, Centrul de Activități “Creștem frumos”, „Punctul pe i – Imaginație și inovație”, Asociația “Cu copiii la povești”, Farmacia Vichi Farm, Bicheru Cycling, Hotel Transilvania. Lista rămâne însă deschisă pentru oricine dorește să se alăture activităților dedicate mobilității și derulate în cursul săptămânii 16 – 22 septembrie 2019.

Despre Săptămâna Europeană a Mobilității

Prima ediție a S.E.M. a avut loc în anul 2002 și a pornit de la ideea îmbunătățirii calității vieții și a sănătății cetățenilor europeni. Soluția a venit sub forma unei săptămâni întregi dedicate, la nivel european și mondial, mobilității sustenabile, a unor modalități alternative de transport, prietenoase cu mediul și, în general, a unei atitudini pozitive. Acțiunile anuale derulate în cadrul S.E.M. sunt dintre cele mai diverse și fiecare oraș poate opta pentru acțiuni programate strict în cadrul săptămânii, pentru acțiuni pe termen lung pentru susținerea mediului și reducerea poluării dar și pentru o zi fără mașină, parte din campania mondială World Car – Free Day.

În primul an în care a fost implementată, campania a înregistrat puțin peste 1700 de participanți. Evoluția a fost însă una spectaculoasă iar în anul 2018, Săptămâna Europeană a Mobilității a reunit aproape 2800 de municipalități care s-au implicat activ în susținerea ideii, prin acțiuni locale. A fost cel mai mare număr de orașe participante din întreaga istorie a acțiunii iar Alba Iulia a fost unul dintre cele 39 de municipalități din România implicate. Până acum, în 2019, s-au înscris în campanie 20 de orașe din România, inclusiv Municipiul Alba Iulia

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii