În noaptea de 25 spre 26 martie trecem la ora de vară : De cât timp avem nevoie pentru a ne adapta

Adăugat la Știri

ora de iarnaÎn ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară. Ora de vară 2017 pică în noaptea de 25 spre 26 martie, când ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore în loc de 24.

Organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ORA DE VARĂ şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

Specialiştii spun că avem nevoie de o săptămâna pentru ca organismul nostru să se adapteze la trecerea la ora de vară deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen. Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei. Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu sau la şcoală.

Citește și Cum prevenim astenia de primăvară : Sfaturi pentru recăpătarea energiei

Sâmbătă spre duminică România trece la ora de vară, iar ziua de 26 martie -duminică- va fi cea mai scurtă din an, ea având numai 23 de ore. România va reveni la ora de iarnă în 28 spre 29 octombrie, de regulă în ultima duminică a lunii octombrie.

Sursa:.realitatea.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii